DOMILUD PL Napisano 1 Marzec 2013 Autor Napisano 1 Marzec 2013 Jak w temacie. Znalazło sie ich już sporo, ale takiego dziwadła nigdy.
Liwiusz66 Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 DOMILUD PL ……sorry nie wytrzymałem.sosnowisko1…..Lekcja nieodrobiona ( patrz zdjęcie) Jako leśnik i instruktor praktycznej nauki w zawodzie drwal pilarz powinieneś i zapewne posiadasz wieloletni starz oraz umiejętności i wiedzę oraz świadomość, że praktyka nigdy nie idzie w parze z teorią. Pisanie, iż nie używa się siekier, jako klinów jest prawdą pod warunkiem, że spojrzy się na to ze strony szkolącego, a nie od strony pracownika wykonującego ścinkę. Nie piszę, iż robi się to notorycznie, ale w sytuacjach niespodziewanych /nagłych mogą i służą, jako klin ( jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.) Na temat budowy klinów, wymiarach, remontach, używanych narzędzi do pobijania, oraz ilościach używanych klinów do obalania drzewa nie chce mi się pisać (czysta teoria a praktyka i tak swoją drogą kroczy), zapewne osoby zainteresowane same znajdą odpowiedź. snajper-s1……co do tych schodków, ząbków na klinach mam odczucia, iż jest to nieporozumienie / upiększenie mogące sprawiać tylko kłopot. Ludzie znający fach drwala niewątpliwie przyznają mi racje, iż ni wystarczy wbić klina, trzeba go wbić dobrze, prawidłowo by spełniał swoją funkcję. Podsumowując, klinami się pracuje, a więc wbija i czasami trzeba go wyciągnąć i przebić w inne miejsce, ząbki, schody mogą to utrudniać.Czy ja kończyłem szkołę leśną ???Pozdrawiam Liwiusz66
DOMILUD PL Napisano 3 Marzec 2014 Autor Napisano 3 Marzec 2014 Panowie, po roku czasu się zrobiła dyskusja, ciesze się że w gronie fachmanów.No to skorzystam i pociągnę za język, ale jutro. Wrzucę gamę klinów do łupania, ścinki i czegoś tam, również siekier (nietypowych) jakie natachałem z lasu w ciągu ostatnich lat (w niedzielę znowu dwie) z pytaniem o konkretne przyporządkowanie. Koledzy Liwiusz, sosnowisko i pozostali bądźcie w pobliżu. pzdr
DOMILUD PL Napisano 4 Marzec 2014 Autor Napisano 4 Marzec 2014 Ostatni zestaw siekier o prawie identycznym kształcie. To chyba niewiele można powiedzieć. Typówka.Proszę o fachowe komentarze.
R51 Napisano 1 Marzec 2013 Napisano 1 Marzec 2013 Lasaki i cieśle posiadali (i nieraz wciąż posiadaja) całą gamę siekier róznego przeznaczenia. Myśle że jakis lesnik oglądające to forum opowie się co do przeznaczenia tego narzędzia. Nie jest to bowiem broń czy element oporzadzenia wojskowego.Pozdrawiam
Einherjer Napisano 1 Marzec 2013 Napisano 1 Marzec 2013 To jest najprawdopodobniej zwykła siekiera z złamanym ostrzem w dość nietypowy sposób.
agp44 Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 jest długa ale chyba wąska po bokach mogła służyć do rozłupywania klocków
DOMILUD PL Napisano 3 Marzec 2013 Autor Napisano 3 Marzec 2013 Romek przedłużyłeś? I co ci wyszło?Wracając na poważnie do tematu Liwiusz66.Załączam zdjęcie tylko kilku szt. z tych jakie posiadam. A łączy je jedno - pochodzą z tego samego lasku, bo las jest nieduży, kilka ha.1. Sprawa wieku siekiery.Druga od prawej, największa, dzięki zachowanemu logo - firma Carl Helsper, Wupertal, Niemcy, znany przed wojną w całej Europie producent m.in. siekier - można ocenić jej wiek na ok. 70-90lat. Została znaleziona w nasypie ziemianki więc to dodatkowy argument. Porównaj jej stan z bohaterką dramatu. Moim zdaniem lepszy.za chwilę c.d.
DOMILUD PL Napisano 4 Marzec 2014 Autor Napisano 4 Marzec 2014 Nie dam, majdan zwinięty. Małe siekiery to kształt wąski, podłużny, duże bardziej owalny. Tam gdzie grzbiet przetrącony, otworu niet :DMyślę, że kształt trzonka nie będzie miał większego znaczenia. Zresztą patrząc nawet na te fotki kształt w przybliżeniu jest widoczny.
DOMILUD PL Napisano 3 Marzec 2013 Autor Napisano 3 Marzec 2013 2. Sprawa uszkodzenia i przeznaczenia potem na klin.Te same siekiery postawione do pionu. Druga i trzecia od lewej uszkodzone w podobny sposób. Na skutek zastosowania jako klinu? No nie żartuj. Dlaczego tych siekier w sytuacji ogólnej biedy nie przerobiono na klin?3. Jak się ma teoria budowy siekier do siekiery drugiej od lewej. Króciutkie ostrze?Uważam, że siekiera będąca tematem dyskusji została wykonana w taki a nie inny sposób w jakimś celu. Nie była to produkcja seryjna oczywiście, a kowal wykonał ją na indywidualne zamówienie przynajmniej przed okresem WW2. I może na tym zakończmy dyskusję. Widzę że do niczego nie dojdziemy, a zbędne uwagi innych speców od siekier tylko zaśmiecają wątek.
Liwiusz66 Napisano 1 Marzec 2013 Napisano 1 Marzec 2013 Zgodzę się z kolegą Einherjer, co do ostrza dodam tylko, że mogła być wyprofilowana dodatkowo na szlifierce i takim stanie mogła służyć, jako klin do obalania drzew w lesie.Liwiusz66
DOMILUD PL Napisano 4 Marzec 2014 Autor Napisano 4 Marzec 2014 Dałem ciała nie numerując fotek. Proszę operować cyframi od 1-8 patrząc od początku
DOMILUD PL Napisano 6 Marzec 2014 Autor Napisano 6 Marzec 2014 Wrzucam fotki siekier 15 i 16. Dolna w międzyczasie zaliczyła kurację odmładzającą. Po przyjrzeniu stwierdziłem, że:1. Obydwie pochodzą z różnych epok". Dolna to misterny wyrób kowalski, widać włóknistą strukturę i znacznie starszy żywot.2. Górna to wyrób maszynowy, super precyzyjna robota niemożliwa dla kowala. Dużo młodsza.
DOMILUD PL Napisano 6 Marzec 2014 Autor Napisano 6 Marzec 2014 Po rzucie z góry widać iż kolega ERWIN może mieć rację. Dolna to prawdopodobnie ciesielska siekiera do obróbki okrąglaków. Na górnej widać to o czym pisałem wcześniej.
agp44 Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 te podłużne to na 100-we do łupania klocków jest wąska i wygodnie się ją dobijało jak nie miał klina metalowego pod ręką
DOMILUD PL Napisano 6 Marzec 2014 Autor Napisano 6 Marzec 2014 No i ciekawostka na górnej młodszej. Sygnatury najprawdopodobniej RIC GARB. Jak pamiętam siekiera została znaleziona przy ruskim czołgowisku. Okres - 1945r. Czyżby Lend Lease z USA dla Sowietów? W sieci nic niestety nie znalazłem.
agp44 Napisano 4 Marzec 2014 Napisano 4 Marzec 2014 sory za kopie twojej fotki ale ten zaznaczony to odpowiednik tych podłużnych siekier
Liwiusz66 Napisano 3 Marzec 2014 Napisano 3 Marzec 2014 Nie zależy mi na tym by Cię przekonać, ale na tym byś błędnych informacji nie wypisywał.http://www.encyklopedia.lasypolskie.pl/doku.php?id=s:scinka-i-obalanie-drzewCo do książki to jest to polska książka, przychylnie oceniona przez polskich nauczycieli szkół leśnych, mówiąca i ucząca o prawidłowym gospodarowaniu polskimi zasobami leśnymi.
Ferenc Szisz Napisano 1 Marzec 2013 Napisano 1 Marzec 2013 Po prostu bardzo zużyta siekiera mój teściu miał identyczną
stan63 Napisano 2 Marzec 2013 Napisano 2 Marzec 2013 Tego typu siekier używało się do okrzesywania pni z gałęzi.
Liwiusz66 Napisano 3 Marzec 2013 Napisano 3 Marzec 2013 DOMILUD PL Jak sobie życzysz, a tak nawiasem mówiąc ciekawa kolekcja.Pozdrawiam Liwiusz66
Liwiusz66 Napisano 6 Marzec 2014 Napisano 6 Marzec 2014 Zdaje się, że podobne, ale brak opisuhttp://www.ebay.ch/itm/grose-alte-geschmiedete-Axt-altes-Beil-2360-Gramm-/251428107677?pt=DE_Haus_Garten_Heimwerker_Handwerkzeug&hash=item3a8a48759d
Pytanie
DOMILUD PL
Jak w temacie. Znalazło sie ich już sporo, ale takiego dziwadła nigdy.
77 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.