Skocz do zawartości

Potrzebna pomoc do c.k. armii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie zajmuję się w ogóle rekonstrukcjami ani wyposażeniem żołnierzy austro-węgierskich, ale potrzebuję pomocy dla półamatorskiej rekonstrukcji: skąd można dostać replikę (niekoniecznie na najwyższym poziomie) takich rzeczy, jak bączek na czapkę podoficera piechoty, bagnet do Mannlichera, najchętniej także pas podoficerski? (mogą być też oryginały ;-)

Mam nadzieję, że bardziej bywali Koledzy mają jakieś namiary - proszę o wiadomość prywatną, jeśli zachodziłaby obawa kryptoreklamy.

Dość dużo C.K. sprzętu sprzedaje firma Nestof na allegro, w kategorii Militaria->Umundurowanie i wyposażenie->Austro Węgry, może tam znajdziesz to czego potrzebujesz.

Możesz też spróbować napisać do którejś z GRH zajmującej się C.K. armią, albo spojrzeć na forum http://austro-wegry.info/ - tam na pewno ktoś Ci pomoże.

Możesz też spytać na stronie FsAR 2.: http://www.jaskolowski.art.pl/fsar2/fsar2.html
z tego co wiem oni mają producenta mundurów i wyposażenia i to dobrej jakości.

Z tego co wiem nikt nie produkuje replik bagnetów Mannlichera, chyba że na niewielką skalę, ale dość dobre stany można kupić za niewysoką cenę, szczególnie w porównaniu do bagnetów polskich (ja ostatnio kupiłem za 150).

Z góry zaznaczam do modów: to nie jest reklama, zresztą dałem chyba kilka lików i to ogólnie znanych ;)

I pytanie z ciekawości: co oznacza owa półamatorska rekonstrukcja? Bo nigdy się z takim określeniem nie spotkałem.

Pierwsza sprawa , podoficerowie uzywali tego samego pasa głownego, takigo samego baczka na czapke, oraz sortow mundurowych co szeregowcy, jedyny wyznacznik to dystynkcje oraz ewentualnie bagnet podoficerski ( choc nie zawsze bylo to regułą),
dwa - jakiego okresu na dotyczyc ta produkcja?
jesli poczatek wojny ( 1914-15) to pas główny M1888 - z orlem dugłowym oraz sorty w kolorze hechtgrau
jesli pozny( zwłaszcza po 1916 ) to pas M 1915 ( w zasadzie może udawac go od biedy zwykly brazowy ( w kolorze naturalnym) pas z klamra na bolec i mundury juz w tonacji zblizonej do pruskiego feldgrau ( choc tu bym nie wybrzydzał, mundury hechtgrau były zdzierane zsadzie przez całą wojne).
Mundury austrowegierskie oferowane aktualnie na alegro prywatnie odradzam, o ile bluza jest po pewnych przerobkach akceptowalna ( problemy to zbyt głebokie wycieca klap kieszeni, za krotkie naramienniki oraz całkowicie zepsute wykończenia rekawów - tzn mankiety) o tyle spodnie sa fatalne - wyglądają zywcem jak wermachtowskie M 43 a nie jak pantalony M 1908, natomiast czapka jest ponizej krytyki - jest po prostu fatalnie uszyta - austrackie czapki mialy inny kształt denka, i nie posiadaly tego czuba" widocznego w tej replice.

Mysle ze lepiej byloby sie skontaktowac z GRH robiaca Austrowegry ( jest kilka głownie Polska poludniowa - Krakow Gorlice, Przemysl, zdaje sie też Rzeszów), raz ze zapewnią fachowa pomoc, dwa udostepnia tez potrzebne rekwizyty co jest lepszym rozwiazaniem niz zakup takowych do jednorazowej akcji, bo sa to jednak spore koszty, a z braku wiedzy w temacie, mozna kupic przedmioty kompletnie nie odpowiadajace oryginałom z epoki.

Zapomnialem dodac ze oferowane na alegro chlebaki sa natomiast bardzo przyzwoite, podobnie ladownice M 95, choc brakuje im ringa do podczepiania szelek plecaka - rozwiazanie analogiczne jak w niemieckich ładownicach do mausera.

Wielkie dzięki. Co prawda wiem, że istnieje coś takiego jak Allegro, ale zawsze lepiej się dowiedzieć, czego szukać...

To nie dla mnie - chodzi o towarzystwo miłośników Szwejka dla panów w średnim wieku ;-) (w zasadzie powinienem napisać: amatorska" rekonstrukcja, a nie półamatorska, przy założeniu, że poważne są zawodowe" ;-)

W zasadzie wszystko napisał już Argonauta, z tym, że Nestof sam nie bardzo chyba wie co sprzedaje bo replika spodni, którą oferuje ma udawać spodnie M10, a nie M08 ... ;-) Ogólnie te repliki to kicha, szkoda na nie kasy, niestety.

Na zdjęciu moja sylewtka piechura CK, jeszcze niekompletna ...

Tutaj trochę na temat rekonstrukcji piechura austro - węgierskiego:

http://13ir.phorum.pl/index.php

Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie