Skocz do zawartości
  • 0

Pokrowiec na broń, zwój drutu,butelki.

konrad0606

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...ciekawostka jest taka, że w gospodarstwie jest kilkadziesiąt słupków do mocowania drutu w zasiekach, użytych jako słupki w płocie. Czyli dostęp do zdobyczy wojennych był.

Napisano
butelka społem .
Spolem " Związek Gospodarczy Spółdzielni RP ukonstytuował sie jako połączona centrala związków spółdzielni miejskich i wiejskich na kongresie spółdzielczym w Lublinie w dn. 25 - 26 listopada 1944 r ( 2500 delegatów ).Butelka jest z prawdopodobnie z lat 50 XX w.
Napisano
Pokrowiec wygląda jak stosowany do wędek w latach 60-70, dostępny w sklepach Jedności Łowieckiej". Na broń byłby bardziej solidny i chyba większy. Drut jak drut. Nie sądzę by pochodził z okresu wojny, raczej z lat 50-70, bo wówczas masowo stosowano go na wsi do grodzenia pól. Imadło to jak już napisał kolega jest ściskiem stolarskim. Na butelkach się nie znam, więc nic o nich nie powiem.
Napisano
Spółdzielnia Społem" powstała trochę wcześniej bo na początku dwudziestego wieku. Powszechna Spółdzielnia Spożywców "Społem – sieć handlowa spółdzielni spożywców założona w 1907 roku w Łodzi. W okresie międzywojennym rozszerzyła działalność na cały kraj."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie