marek250 Napisano 17 Luty 2013 Autor Share Napisano 17 Luty 2013 pomocy, jak go wyprostować żeby nie uszkodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 17 Luty 2013 Share Napisano 17 Luty 2013 http://odkrywca.pl/prostowanie-mosieznych-orzelkow-ozdob,678832.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Może ktoś wyjaśni jakie zjawiska metalurgiczno/chemiczne zachodzą w mosiądzu podczas gotowania w oliwie? Uzyskana temperatura to ok.200st. C. Temperatura zmiękczania mosiądzu to jakieś 500-600st. C.Do tego dochodzi problem wytrącania się cynku ze stopu, co powoduje kruchość i chyba nie jest znana metoda by te zjawisko odwrócić, poza wspomnianym wysokim wygrzaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G1ml1 Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Chodzi tu o odprężenie stopu, czyli zabezpieczenie mosiądzu przed korozją naprężeniową. http://www.zimo.am.szczecin.pl/Stopy%20miedzi%20-%20instrukcja.pdf str. 4Dla porównania, dwa orły z jednej matrycy(cienka blacha), znalezione w jednym dołku (te same warunki glebowe). Ten po lewej prostowany na zimno (pękł), ten po prawej prostowany metodą kol. kloki. A docynkowanie, to raczej w glebie zachodzi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 18 Luty 2013 Share Napisano 18 Luty 2013 Cynk się sam nie wytrąca z stopu, można go łatwo kwasem wytrawić/wypłukać. Przy ogrzewaniu cynk paruje z stopu przy temperaturze ponad 900st. C. Nie wiem dokładnie jaka jest temperatura gotowanej oliwy ale stopy mosiądzu odpuszcza się od temperatury około 250st. C. Optymalnie było by wygrzewać mosiądz w temperaturze około 310st. C przez 15min i gwałtownie schłodzić. Jest to jednak trudne do wykonania w warunkach domowych. Powolne schładzanie, zbyt wysoka temperatura czy zbyt długie ogrzewanie powoduje nadmierny rozrost ziaren i całkowitą utratę sprężystości. Jak pokazuje praktyka gotowanie w oliwie wystarcza do odpuszczenia stopu > zmian struktury krystalicznej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atylla Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 zanieś dla złotnika ,może on coś poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Cynk się wytrąca w wyniku czynników korozyjnych. O odpuszczaniu mosiądzu w przedziałach temperatur zaledwie 250-310st.C. jeszcze nie słyszałem i nie czytałem. Możesz podać jakieś źródło, gdzie można by o tym poczytać?Teoria teorią, wkrótce bede miał możliwość poeksperymentować ze starym mosiądzem w piecyku muflowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 Poczytaj sobie o elaboracji i odpuszczaniu łusek. Morawski lub Ejsmont. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.