Skocz do zawartości

wyprostowanie orzełka


marek250

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś wyjaśni jakie zjawiska metalurgiczno/chemiczne zachodzą w mosiądzu podczas gotowania w oliwie? Uzyskana temperatura to ok.200st. C. Temperatura zmiękczania mosiądzu to jakieś 500-600st. C.
Do tego dochodzi problem wytrącania się cynku ze stopu, co powoduje kruchość i chyba nie jest znana metoda by te zjawisko odwrócić, poza wspomnianym wysokim wygrzaniem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi tu o odprężenie stopu, czyli zabezpieczenie mosiądzu przed korozją naprężeniową.
http://www.zimo.am.szczecin.pl/Stopy%20miedzi%20-%20instrukcja.pdf str. 4
Dla porównania, dwa orły z jednej matrycy(cienka blacha), znalezione w jednym dołku (te same warunki glebowe). Ten po lewej prostowany na zimno (pękł), ten po prawej prostowany metodą kol. kloki. A docynkowanie, to raczej w glebie zachodzi.
Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cynk się sam nie wytrąca z stopu, można go łatwo kwasem wytrawić/wypłukać. Przy ogrzewaniu cynk paruje z stopu przy temperaturze ponad 900st. C. Nie wiem dokładnie jaka jest temperatura gotowanej oliwy ale stopy mosiądzu odpuszcza się od temperatury około 250st. C. Optymalnie było by wygrzewać mosiądz w temperaturze około 310st. C przez 15min i gwałtownie schłodzić. Jest to jednak trudne do wykonania w warunkach domowych. Powolne schładzanie, zbyt wysoka temperatura czy zbyt długie ogrzewanie powoduje nadmierny rozrost ziaren i całkowitą utratę sprężystości. Jak pokazuje praktyka gotowanie w oliwie wystarcza do odpuszczenia stopu > zmian struktury krystalicznej.
Wojtek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cynk się wytrąca w wyniku czynników korozyjnych. O odpuszczaniu mosiądzu w przedziałach temperatur zaledwie 250-310st.C. jeszcze nie słyszałem i nie czytałem. Możesz podać jakieś źródło, gdzie można by o tym poczytać?
Teoria teorią, wkrótce bede miał możliwość poeksperymentować ze starym mosiądzem w piecyku muflowym.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie