Skocz do zawartości
  • 0

Dwa zdjęcia - samochód i żandarm

Manierkarz

Pytanie

Napisano
Witam !
Zamieszczam dwa zdjęcia na których widnieje mój pradziadek.
Prosiłbym o pomoc w określeniu marki samochodu ( pradziadek przed wojną miał fiata z lat 20'tych )

Na drugim jest w czasie zawodowej służby w żandarmerii. Jaki to jest typ mundury i czy są to już lata 20'ste ?

Pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Zamieszczam dwa zdjęcia na których widnieje mój pradziadek.
Prosiłbym o pomoc w określeniu marki samochodu ( pradziadek przed wojną miał fiata z lat 20'tych )

Na drugim jest w czasie zawodowej służby w żandarmerii. Jaki to jest typ mundury i czy są to już lata 20'ste ?

Pozdrawiam
Napisano

Samochód - jakie to moga być lata ?
Pradziadek po lewej stronie. Jeden z tych ludzi ma rogatywke a drugi furażerkę a bynajmniej nie wyglądają na wojsko.

Napisano
Montaż fiata 518 rozpoczęto w roku 1934. http://62.233.157.253/~d09.kwacz.mateusz/Historia%20polskiej%20motoryzacji/Fiat518.html .
Napisano
auto na zdj. rok produkcji ok.1930 (plus minus 5 lat , 1925-35) od ok 1934 -35 samochody były bardziej opływowe , głębsze błotniki, pochylona przednia szyba i chłodnica (garbusopodobne - ja mam fiata z 1937 i go określam jako garbusopodobny - tyle że ma z przodu chlodnicę)
Samochody przed 1930 żadziej posiadały felgi stalowe pełne najczesciej kola szprychowane drutem, i im dalej wstecz szprychowane ale drewniane jak w bryczkach.
Ze zdj może to być fiat, citroen ......
Radzę przyjżeć sie kołpakowi w powiekszeniu....
Napisano
Dzięki za odpowiedź.
A można by określić mniej więcej rok zrobienia zdjęcia ?
Pradziadek po służbie wojskowej był jednym z niewielu taksówkarzy w Poznaniu i właśnie na fiacie pracował.
W 1945 roku niemcy zabrali samochód na barykadę i go bezpowrotnie stracił.
Napisano
Manierkarzu, nie znasz może przypadkiem jakimś numeru rejestracyjnego tego samochodu? Albo mógłbyś wstawić powiększenie tablicy samochodu w garażu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie