Skocz do zawartości

[Vir] Kto ma IP 80.53.107.34 i komp prosektorium???

beaviso

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podążając tropem zarażających":

Dostałem mail od rzekomego management@wp.pl" z bzdurną treścią i zawoalowanym załącznikiem, który jest robaczkiem.

Ale we właściwościach maila widnieje także adres mailowy jednego z Kolegów z Forum (na który poszłaby moja ewentualna odpowiedź - podany jako Return-Path).

Ponadto zainfekowany mail wyszedł z komputera o IP (lub sieci o zewnętrznym IP) = 80.53.107.34
Komputer ten ma we właściwościach sieciowych ustawioną nazwę własną prosektorium.
Czy to ktoś z Was?

Nie mam pretensji, bo nie ma o co, ale proszę o zrobienie z tym porządku dla wspólnego dobra.

pozdrawiam,M
Napisano
Cześć, Po IP można sprawdzić, gdzie ten komp jest. Chyba, że korzysta z tepsy. Zapodziałem gdzieś linka.
Pozdro
Napisano
Beaviso - przeskanowałem antyvirem dyski i nie mam żadnego śmiecia :) widocznie vir wpisał mój adres jako zwrotny...

pzdr

bjar_1
Napisano
Zidentyfikowalibyśmy zainfekowanego, gdyby zechciał się przyznać, że jego komp to PROSEKTORIUM...

To ktoś z Forum, bo przeglądał te strony i w ten sposób trafił na jego komp adres Bjara i mój.

Sprawdziłem IP - jest z TP SA.

Received: from id34.internetdsl.tpnet.pl (HELO prosektorium) ([80.53.107.34])

Sprawdziłem też słowo prosektorium". Jest ono specyficzne wyłącznie dla języka polskiego. Na 2880 jego wystąpień w Google, 2850 pochodzi ze stron polskich.

Napisano
Może to ten marek@megapolis.pl bo przyszły mi z tego adresu gówniane pliki - albo jego ares tez dotarł do prosektorium"...
Napisano
Od około 2 tygodni kilkakrotnie zwiększyła mi się ilość tego śmiecia od jakichś dziwnych nadawców, sądzę, że nikt z forum nie robi tego celowo, po prostu też jest ofiarą. Pozdrawiam
Napisano
Panowie ,przed chwilką znów z marek@megapolis.pl przyszedł mi mail z załącznikiem 'zip' o wadze 22,6 KB ,ciekawe co?

bjar_1
Napisano
Zasada działania tego typu wirusów. Po zainfekowaniu pobiera z książki adresowej adresy po czym wysyła sam siebie do tych osób ale w polu OD umieszcza losową osobę z tejże książki adresowej. Więc zanim spalimy kogoś na stosie trzeba sie porządnie upewnić :)

I nie podawajmy tu na forum nikogo żadnych danych pozwalających innym go namierzyć. To naruszenie prawa.

Napisano
Przed chwilą włączyłem kompa i poczte i odrazu antywirus złapał 2 wirusy , jeden właśnie z tego adresu managment@ wp.pl a drugi z paw76@poczta.onet.pl wirus w obu to : W32/bagle.N To zaczyna być już obłędem , codzienie jest coraz gorzej!!!
Napisano
Nie, zasada jest inna - szersza. Stąd cały problem. Tłumaczę to po raz n-ty!!!!!

Nie chodzi tylko o głupią książkę adresową!
Chodzi o wszelkie pliki stron internetowych automatycznie zapisywane w tymczasowych katalogach. Wystarczy odwiedzić stronę Forum i już na komputer trafiają adresy dyskutantów (widoczne pod naszymi nickami jako linki mailto").

Rada - do Bociana:

Nie wiem jak przechowywane są adresy mailowe uczestników Forum?
Jeśli w bazie danych, to proponuję, abyś użytkownikom zapisanym w bazie zrobił UPDATE (czy jakiś ALTER, jak to zwą, tak zwą) kolumny z emailem, dodając do adresów po @ jakąś frazę dla zmylenia vira, np. CHWDVIR.
Można pewni napisać skrypt, który po kolei weźmie adresy z wierszy tabeli i małpkę zamieni na małpkę + zmyłę.
A ludzi poinstruuje się, aby wyrzucali to z adresu ręcznie. Sposób stary i sprawdzony.

Niestety, nie można było chyba od początku wpisać takiego zmylonego" adresu, bo rejestracja trafiała w próżnię.

A może jest opcja zmiany własnych danych???
Wtedy każdy, komu zależy na czystej skrzynce, samemu by sobie to zrobił.
Napisano
Obecnie nie da się zmnienić sobie emaila na zmyłkowy". Moja przeglądara wywala błąd przy przejściu w pole email" danych użytkownika. Nie może on uzyskać fokusu lub jest nieedytowalny.

Zatem trzeba to zmienić i polecić zainteresowanym dokonanie korekt na własną rękę, bądź odgórnie przejechać się po bazie korygując adresy.

pozdr,M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie