herr kurzo Napisano 4 Luty 2013 Autor Napisano 4 Luty 2013 Witam coś mi się obiło o uszy że będą pobory do wojska ponoć od 92 rocznika także chętnie bym się łapał. Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o odpowiedz :)
Boer Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Extra pomysl, bo to co sie plata po ulicach w 90% meszczyznami nazwac to naduzycie.
michu69 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 jeszcze nie spotkałem żołnierza naszej armii (wyżej od szeregowego) który by pozytywnie mówił o wojsku :D wyjątek to dwa świry z lotniska :)
Catadero Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Nie pobór tylko rejestracja. Wojsko robi przegląd potencjalnych żołnierzy nadając kategorie aby w razie gdyby Zulusi chcieli zawładnąć naszą zieloną wyspą było wiadomo kto ma ich odeprzeć.C.
ml_1939 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Każdy kto ukończył 18 rok życia jest wzywany i ma się stawić komisję wojskową, tam cię sprawdzają czy się nadajesz :) Tak jak mówi Catadero, jest to tzw. rezerwa.
herr kurzo Napisano 5 Luty 2013 Autor Napisano 5 Luty 2013 No ja już mam dawno książeczkę wojskową z badaniami A" już myślałem ze w końcu się coś ruszy z tymi poborami bo poszedł bym z chęcią w kamasze :D
michu69 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 herr kurzożyczę Tobie powodzenia :) pamiętasz jak reklamowali zawód żołnierz itp? wciskali ludziom, że potrzebują specjalistów. Znajomy po studiach z dobrymi wynikami na dodatek sportowca (bieg wytrzymałościowe po dużo kilometrów) zawody itp. czekał na powołanie ponad 1,5 roku i jedyne co mu faktycznie pomogło to prawo jazdy C...Z kolei drugi znajomy przychodzi do WKU składa papiery (wypełnia oświadczenia, deklaracje) i dyplom uczelnie wyższej (licencjat ratownictwa medycznego). Pani się pyta: ale maturę pan ma? odpowiada: proszę pani warunkiem studiowania jest zdanie egzaminu maturalnego, więc po co mi matura skoro skończyłem studia? - no ale wie pan, jak nie wiem czy pan ma maturę (sic!) musi mi pan ją pokazać, bo ja nie wiem co z tym zrobić. Po zdanych testach psychologicznych była rozmowa w której pani pytała się np. o to co robił na praktykach i na stażu znajomy spokojnie odpowiada i słyszy: no wie pan gdyby pan kiedyś spawał byłoby lepiej, a robił pan w gastronomii? Czeka od września i na razie żadnych wieści...
michu69 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 yhm... usłyszałem przed chwilą, że podobną nie mają już miejsc/ochoty/woli by przyjmować rekrutów do służby przygotowawczej na ten rok. Aktualnie nie mam jak tego sprawdzić, może ktoś wie coś więcej(?).
soldierprzemo Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 jak już tak chcecie iść to najpierw się do NSR zapiszcie . potem wezmą was nasz szkolenie gdzie was zgnoją ( w każdej chwili możecie zrezygnować ). a jak wytrzymacie to droga do armii zawodowej jest otwarta. ps. jako szregowi możecie służyć max 12 lat potem kop w d.pe. i cywil. ale 12 lat to dobry czas by zdobyć dobrą kasę na studia jakieś uprawnienia i uciekać z mon-u
sachar26 Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Jak już kolega Boer zauważył ze 90% tego co chodzi po ulicach nie można nazwać meszczyznami to banda degeneratów ćpunów i mamin synków i jeśli by cos takiego dostało sie w szeregi tych co mają bronić naszych granic to albo by sie sami wystrzelali albo zapłakali ze strachu ewentualnie oddali by polskę z gram jakiegoś proszku tak to teraz widzę. A najlepszym przykładem są ci co teraz nami rządzą sprzedają polskę jak chcą bo nasza młodzież ma ważniejsze sprawy do wciągnięcia lub spalenia i niema się kto temu sprzeciwić.
Pablooos Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Wg Was ktos kto wychodzi z wojska jest mezczyzna ?? Wojsko to bylo kiedys jak sie garowało 2-3 lata a nie teraz !
sonicsquad Napisano 5 Luty 2013 Napisano 5 Luty 2013 Może i tak. Ja sam byłem w wojsku tylko rok, ale do dzisiaj pamiętam parę rzeczy. Nawet ścielenie wyrka żona pozostawia mi bo można monetę od prześcieradła odbić ;)Fakt - zwykłe szkolenie to może i na dużo się zda, ale chociażby obsługa broni, obrona i atak nożem (pozdrawiam Pawła Pezdana), czy parę innych rzeczy na pewno się przyda w razie W... :)
herr kurzo Napisano 5 Luty 2013 Autor Napisano 5 Luty 2013 Panowie niestety jest jak jest i nie ma co tu ukrywać że w sprawach poborów to dla kogoś kto chce się dostać jest totalna kicha. Ja byłem kilkukrotnie w WKU i zawsze wymagają albo prawka kat.C ja mam tylko B albo przeszkolenia strzeleckiego podkreślę że jestem tylko po zawodówce.Niestety zawsze mają jakieś ale" a to ze wojsko nie ma pieniędzy a to że pobory wstrzymane i odsyłają z kwitkiem do następnego.
sachar26 Napisano 6 Luty 2013 Napisano 6 Luty 2013 kolego herr kurzo niestety ale odkąd ja byłem w wojsku to już wymagali matury i wszystkie plutki i sierście pilnie zakuwali do matury choć chłopy mieli grubo powyżej 30lat zeby tylko zostać w wojsku. I wątpie zeby przyjeli kogoś bez matury nawet na przysłowiowe mięso armatnie. Chyba ze ktoś ma duże plecy i go po cichu upchną. Przykro mi ale taka jest prawda i nie jeden to potwierdzi,także albo ucz sie i rób maturę albo daj sobie spokuj z wojskiem i szukaj sobie innego etatu.
ml_1939 Napisano 6 Luty 2013 Napisano 6 Luty 2013 Na korpus szeregowych można startować po ukończeniu gimnazjum, a na korpus podoficerów po ukończeniu szkoły średniej, oczywiście po odbyciu szkolenia wojskowego. Na korpus oficerów to już trzeba mieć dyplom ukończenia studiów wyższych.Pozdro.
herr kurzo Napisano 7 Luty 2013 Autor Napisano 7 Luty 2013 Niestety muszę przyznać ze do nauki nigdy nie byłem pierwszy, chyba jedyne co mi pozostaje to MA" ale i tam ciężko się dostać
Tuszek Napisano 8 Luty 2013 Napisano 8 Luty 2013 Wojsko w dzisiejszych czasach to błazenada. Kłamstwa, propaganda i wszechobecny debilizm łączony z brakiem szacunku.Czas profesjonalistów? Niech mnie nie rozśmieszają. Teraz profesjonalizm polega na wykuciu prawa użycia broni, obowiązków podoficera dyżurnego i danych takytczno-technicznych etatowej broni. Odradzam wojsko. To pisałem Ja - żołnierz zawodowy.. per profesjonalista.
sonicsquad Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Rezerwiści wrócą na poligon. Na obowiązkowe szkolenia Kilkadziesiąt tysięcy rezerwistów może się spodziewać skierowania na obowiązkowe szkolenia do jednostek wojskowych. Dziś w życie weszło rozporządzenie prezesa Rady Ministrów w tej sprawie. Zgodnie z tym dokumentem, wszystkie osoby, które miały jakikolwiek kontakt z wojskiem, będą musiały się liczyć z obowiązkiem odbycia szkolenia. Dotyczy to zarówno byłych żołnierzy zawodowych jak i tych, którzy odbyli zasadniczą służbę wojskową.Już w pierwszym roku wezwań może się spodziewać około 3,6 tys. rezerwistów.Ćwiczenia te mają trwać od dwóch do 30 dni. Dłuższe szkolenie może trwać maksymalnie trzy miesiące. Ma to zapewnić ciągłość zdolności bojowej dla rezerwistów .Na czas ćwiczeń pracodawca będzie musiał zwolnić powołanego pracownika z wykonywanych zdań. W tym czasie rezerwista będzie jednak otrzymywał pieniądze z wojska. Będzie mu się również należał zwrot kosztów dojazdu do jednostki. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/rezerwisci-wroca-na-poligon-na-obowiazkowe-szkolenia,313506.htmlCiekawe jak z prywatnymi firmami?
Fahrenheit Napisano 22 Marzec 2013 Napisano 22 Marzec 2013 sachar26 rozumiem, że jesteś/byłeś czynnym żołnierzem (czyt. masz za sobą Irak, Afganistan)? Mówisz, że niektórzy by się zapłakali jakby przyszło co do czego. Powiem Ci, że nie mam z wojskiem nic wspólnego, ale w pewnym programie wypowiadał się żołnierz, że gdy na misji robi się naprawdę gorąco nawet zawodowcy robią w galoty i to naprawdę.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.