Skocz do zawartości
  • 0

Koło od działa?

sebek8888

Pytanie

Napisano
Witam
Czy pomoże mi ktoś w identyfikacji tych kół? Nieżyjący dziadek twierdził ze pochodzą one z dziła z I Wojny światowej.
Są to koła żeliwne oblane kauczukiem. Na jednym jest wybity napis który da się odczytac tylko częściowo GEORG.....
Z góry dziekuje za pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

P.S.
Koła podobnie wyglądające na początku XXw. produkowane były przez wiele firm i stosowane w wielu pojazdach. Nie tylko w samochodach ale także w lokomobilach (znaczna część tychże poruszała się na kołach bez bandaża gumowego) i w przyczepach.

Napisano

Ale najbardziej prawdopodobne jest, że te koła, oś i resory stanowią jedność i pochodzą np. od przyczepy. Bo jak na samochód są tam zbyt krótkie resory piórowe.

C.

Napisano
A może komuś nasuną się jakieś pomysły jeśli zdecydujesz się jednak podać wymiary. oraz dodatkowe widoki tych kół i innych elementów wozu (co delikatnie sugerował Catadero).
Wpatrywanie się w ten jedyny obrazek nie przynosi raczej nowych, sensownych pomysłów. Można wprawdzie snuć jakieś fantazje – ale chyba nie o to chodzi.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Czy pomoże mi ktoś w identyfikacji tych kół? Nieżyjący dziadek twierdził ze pochodzą one z dziła z I Wojny światowej.
Są to koła żeliwne oblane kauczukiem. Na jednym jest wybity napis który da się odczytac tylko częściowo GEORG.....
Z góry dziekuje za pomoc
Napisano
a może napisz do producenta, powinni mieć archiwum firmowe produktów:
http://www.georgfischer.pl/go/8951BECCD60EB5FC0A798665DC9F0830?action=GF_SetLanguage&langid=2
mają też Polską filię ale ja bym do głównej się skierował z tą sprawą...
Napisano
Wszystko zależy od tego, czy ktoś jest tym zainteresowany. Szkoda, że nie widać całego wozu bo być może całość jest oryginalna. A przynajmniej te resory wyglądają na równie stare co koła.
Warte są o tyle, że mają swoje lata i nikt już takich nie robi.Jeśli masz gdzie składować a kasy nie nadszarpną za bardzo to bierz.

C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie