Listopadowy Napisano 3 Luty 2013 Autor Napisano 3 Luty 2013 Nie czyszczone. Niestety tzw. szajs metal. Orzeł, napis dookoła (REMIG czy coś takiego), na dole 1B. Orzeł jest na... zębatce? W zębatce jakiś symbol czy cyfra , nie wiem. Pod 1B" wybita cyfra porządkowa 5. Wielkość - (przepraszam, że w nocy nie zmierzę) ciut mniejsze niż liczny znak. Mniej więcej jak talar. Duże. Zapinane na szpilę poziomą.Będę wdzięczny za każdą informację.Kontekst znaleziska: śmietnik warszawski.
abcd Napisano 3 Luty 2013 Napisano 3 Luty 2013 Wykonanie z szajsmetalu i stylistyka świadczy że to jakieś poniemieckie klimaty, http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=682384#1187490
abcd Napisano 3 Luty 2013 Napisano 3 Luty 2013 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=513210#513289
Listopadowy Napisano 3 Luty 2013 Autor Napisano 3 Luty 2013 Dzięki bardzo! Chyba nie łatwo będzie mi znaleźć więcej informacji. Kontekst ewidentnie warszawski. Niemieckie, więc pewnie okres IIWŚ. Tylko ta przepustka/identyfikator dotyczył jakich pracowników i czego? Nie wiem za bardzo gdzie dalej szukać, gdzie można w tej sprawie napisać, a chciałbym wiedzieć więcej.Dzięki, abcd!
SZZ Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 Moim zdaniem ma to coś wspólnego z koleją, a na znaczku jest uskrzydlone koło, a nie orzeł. Zapytaj Danieloffa, może on będzie wiedział.Pozdrawiam
danieloff Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 To ewidentnie ptaszysko a nie uskrzydlone koło. Trop kolejowy raczej wykluczam. Wygląda na identyfikator fabryczny.
Listopadowy Napisano 4 Luty 2013 Autor Napisano 4 Luty 2013 Dzięki. Pozostaje szukać fabryki, najprędzej warszawskiej z czasów okupacji.
Listopadowy Napisano 4 Luty 2013 Autor Napisano 4 Luty 2013 No boję się. Oliwka zatrze kontury pewnie, a watka (najdrobniejsza nawet) stalowa (test zrobiłem mały na rewersie) wybiela ten metal. Może się da, ale nie wiem jak... Może spróbuję wyciągnąć jakoś zwłaszcza ten symbol w zębatce. I dwie pierwsze litery. RE? REMIG? To ważne.
JORG58 Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 Zdecydowanie to ptak (pewnie orzeł)trzymający w szponach wieniec,w nim jakaś tarcza herbowa.Z lewej strony RE,nad ptakiem M,z prawej strony IG,co daje napis REMIG,pod wieńcem 1B a poniżej jeszcze małe 5.Z tyłu koło mocowania szpilki chyba widać część sygnatury,niestety reszta niewidoczna.Trop kolejowy bym odrzucił.
abcd Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 Firma jak i identyfikator na 99 proc ma pochodzenie niemieckie /+Austria i Protektorat/, niekoniecznie musiała mieć lokalizację w W-wie 39/44 znaczek mógł ktoś przywieźć a potem wyrzucić lub zagubić,trzeba dorwać jakąś niemiecką książkę teleadresową firm z końca lat 30tych/45 i tam szukać REMIG.Na awersie sygnatura producenta,jak podejrzewam Ludenscheit /Dresden,oni produkowali większość tych szajsmetalowych identyfikatorów
abcd Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 R.E.M.Interessen Gemeinschaft ?,chociaż to może być także nazwisko założyciela /właśćiciela
abcd Napisano 4 Luty 2013 Napisano 4 Luty 2013 Znaczek najlepiej umyć w wodzie miękką plastikową szczotką /np.starą do zębów/wysuszyć wymoczyć dobę lub dwie w oliwie np.WD 40 czy jakimś balistolu ponownie przetrzeć szczotką i natrzeć odrobiną czarnej pasty do butów to szczegóły się uwyraźnią
abcd Napisano 23 Marzec 2013 Napisano 23 Marzec 2013 Identyfikator - przepustka z zakładów REIMAHG http://de.wikipedia.org/wiki/REIMAHG
abcd Napisano 23 Marzec 2013 Napisano 23 Marzec 2013 Jeżeli litera na przepustce np.B u Listopadowego oznaczała kryptonom zakładu http://untertage-übertage.de/Schneehase.html
Listopadowy Napisano 23 Marzec 2013 Autor Napisano 23 Marzec 2013 Nie liczyłem już na ten ID. Jesteś niesamowity! Bardzo dziękuję za tę identyfikację.
Arseon Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 abcd czyli Twoim zdaniem jest duża szansa że litera B na blaszce może odpowiadać kryptonimowi „Schneehase“ – Werk „REIMAHG B“ ? to by wychodziło że właściciel tego identyfikatora był zatrudniony w zakładzie Schneehase-zając bielik ulokowanym pośród okręgu górniczego w kamsdorf ?chyba ku takiej interpretacji wiele wskazuje chyba że te poszczególne zakłady A Lachs",E Schneehase", F Pikrit" same w sobie były jeszce podzielone na mniejsze części którym mogło być przyporządkowane te B
Arseon Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 tylko ciekawe dlaczego na stronie grotołazów niemieckich Schneehase" ma przyporządkowane B a na Wikipedi E ? Może Schneehase E było podzielone na mniejsze sekcje z oznaczeniami literowymi
abcd Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Z literą B na plakietce to tylko moje skojarzenie, może oznaczać zupełnie co innego,poza tym przy B czy E jest numer
Listopadowy Napisano 28 Marzec 2013 Autor Napisano 28 Marzec 2013 Może cyfra to sekcja danego kompleksu. Pewnie ten pan by wiedział: http://www.old.1944.pl/index.php?a=site_archiwum&STEP=03&id=196&page=2
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.