Skocz do zawartości

Nietypowe odznaczenie orzeł 1B

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie czyszczone. Niestety tzw. szajs metal. Orzeł, napis dookoła (REMIG czy coś takiego), na dole 1B. Orzeł jest na... zębatce? W zębatce jakiś symbol czy cyfra , nie wiem. Pod 1B" wybita cyfra porządkowa 5. Wielkość - (przepraszam, że w nocy nie zmierzę) ciut mniejsze niż liczny znak. Mniej więcej jak talar. Duże. Zapinane na szpilę poziomą.

Będę wdzięczny za każdą informację.

Kontekst znaleziska: śmietnik warszawski.

Napisano
Wykonanie z szajsmetalu i stylistyka świadczy że to jakieś poniemieckie klimaty, http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=682384#1187490
Napisano
Dzięki bardzo! Chyba nie łatwo będzie mi znaleźć więcej informacji. Kontekst ewidentnie warszawski. Niemieckie, więc pewnie okres IIWŚ. Tylko ta przepustka/identyfikator dotyczył jakich pracowników i czego? Nie wiem za bardzo gdzie dalej szukać, gdzie można w tej sprawie napisać, a chciałbym wiedzieć więcej.

Dzięki, abcd!
Napisano
Moim zdaniem ma to coś wspólnego z koleją, a na znaczku jest uskrzydlone koło, a nie orzeł. Zapytaj Danieloffa, może on będzie wiedział.
Pozdrawiam
Napisano
No boję się. Oliwka zatrze kontury pewnie, a watka (najdrobniejsza nawet) stalowa (test zrobiłem mały na rewersie) wybiela ten metal. Może się da, ale nie wiem jak... Może spróbuję wyciągnąć jakoś zwłaszcza ten symbol w zębatce. I dwie pierwsze litery. RE? REMIG? To ważne.
Napisano
Zdecydowanie to ptak (pewnie orzeł)trzymający w szponach wieniec,w nim jakaś tarcza herbowa.Z lewej strony RE,nad ptakiem M,z prawej strony IG,co daje napis REMIG,pod wieńcem 1B a poniżej jeszcze małe 5.Z tyłu koło mocowania szpilki chyba widać część sygnatury,niestety reszta niewidoczna.Trop kolejowy bym odrzucił.
Napisano
Firma jak i identyfikator na 99 proc ma pochodzenie niemieckie /+Austria i Protektorat/, niekoniecznie musiała mieć lokalizację w W-wie 39/44 znaczek mógł ktoś przywieźć a potem wyrzucić lub zagubić,trzeba dorwać jakąś niemiecką książkę teleadresową firm z końca lat 30tych/45 i tam szukać REMIG.Na awersie sygnatura producenta,jak podejrzewam Ludenscheit /Dresden,oni produkowali większość tych szajsmetalowych identyfikatorów
Napisano
Znaczek najlepiej umyć w wodzie miękką plastikową szczotką /np.starą do zębów/wysuszyć wymoczyć dobę lub dwie w oliwie np.WD 40 czy jakimś balistolu ponownie przetrzeć szczotką i natrzeć odrobiną czarnej pasty do butów to szczegóły się uwyraźnią
  • 1 month later...
Napisano
Jeżeli litera na przepustce np.B u Listopadowego oznaczała kryptonom zakładu http://untertage-übertage.de/Schneehase.html
Napisano
abcd czyli Twoim zdaniem jest duża szansa że litera B na blaszce może odpowiadać kryptonimowi „Schneehase“ – Werk „REIMAHG B“ ? to by wychodziło że właściciel tego identyfikatora był zatrudniony w zakładzie Schneehase-zając bielik ulokowanym pośród okręgu górniczego w kamsdorf ?
chyba ku takiej interpretacji wiele wskazuje chyba że te poszczególne zakłady A Lachs",E Schneehase", F Pikrit" same w sobie były jeszce podzielone na mniejsze części którym mogło być przyporządkowane te B
Napisano
tylko ciekawe dlaczego na stronie grotołazów niemieckich Schneehase" ma przyporządkowane B a na Wikipedi E ?
Może Schneehase E było podzielone na mniejsze sekcje z oznaczeniami literowymi
Napisano
Z literą B na plakietce to tylko moje skojarzenie, może oznaczać zupełnie co innego,poza tym przy B czy E jest numer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie