Jump to content

Nowa cewka do ACE 150

Szwecja

Recommended Posts

Witam! Od 5 lat jestem szczęśliwym posiadaczem ace150, w tamtym roku chciałem dokupić mu lepszą cewkę - nie wyszło, 2 lata temu zamienić na solarisa - nie wyszło. Ale już w tym sezonie muszę kupić nową cewkę bo fabryczna trochę się popsuła ( z mojej winy) i pomyślałem od razu o zakupie jakiejś większej co by polepszyć jego parametry szukania.

I teraz pytanie która jest lepsza;
*GARRETT 8,5x11DD - nowa cewka - 600zł
* Duża 30x22cm - 9x12" - ok 300-400

Nie ma znaczenia dla mnie czy będzie nowa czy używana...
Nie zamierzam zmieniać wykrywacza - bo z do tego się już przywiązałem i w zupełności mi wystarcza ;)

Proszę serdecznie o rady

Kanarek 150-ka z jakąkolwiek inną cewką dalej będzie tylko kanarkiem 150-tką.
Moim zdaniem zamiast kupować cewkę lepiej sprzedać to co masz, dołożyć kasę którą chcesz przeznaczyć na cewkę i kupić przynajmniej używaną 250-tkę.
Jeśli chciałbyś wywalić 600zł na cewkę DD to sprzedając nawet samą elektronikę swojej 150-tki i rurki miałbyś za to z 300zł. Zatem za 900zł to już możesz pomyśleć o dużo lepszym wykrywaczu (używka) np. Delta 4000, X-terra 30, Fisher F2/F4, jakiś Prizm z Whitesa, ewentualnie z polskich Proxima, Solaris itd. Możliwości jest sporo - trzeba by się rozejrzeć w ofertach.

Kolego KrisssK własni chodzi o to żeby nie kupować nowego sprzętu, na tym mi się bardzo dobrze pracuje i nie chce go zmieniać, może za kilka lat.

Chciałem się dowiedzieć czy kupując nową cewke zwiękesze jego zasięg choć troche?

Stosując większą cewkę zasięg zwiększysz, tak jak powiedziałeś rochę".
Ja ci chciałem tylko pokazać że pomysł z inwestowaniem w większą cewkę dla 150-tki jest nieuzasadniony ekonomicznie ponieważ za te same pieniądze możesz kupić po prostu lepszy sprzęt jednocześnie o lepszym zasięgu niż 150-tka.
Pomyśl nad tym...

michał, masz rację, znaczących różnic w zasięgu nie ma ale pewne są. I co najdziwniejsze. Nie zawsze są to różnice na korzyść 250-tki!!! Polecam lekturę odkrywcy nr 6/2009. Są tam dokładne i rzetelne testy kanarków. Może wtedy uwierzysz.

wykrywki nie sprzedam bo jest strasznie pokancerowana: podłokietnik nitowany, pokrywka na baterie pęknięta...
Nie opłaca mi się go sprzedawać bo wątpię czy byłby jakich chętny.

Sprzęt na prawdę mi wystarcza, moneta na wykopkach wychodzi mi średnio co 15 min więc jest chyba ok. Musze powiedzieć, że na prawdę jak na moje potrzeby jestem zadowolony w 100 pro.

Czy zmieniając cewkę wskazania i identyfikacja przedmiotów będzie taka jak na seryjnej czy trochę się to zmieni ?

Na GOLIAFIE i na TORNADO niema zmian w stosunku do oryginala.Jedynie zasieg jest taki, ze zaczynasz traktowac oryginalnom cewke-jak zabawku,na GOLIAFIE hodzisz na full czulosti,na TORNADO-o 2 kreski mniej,ustawienije-na duze monety,inaczej lapie jakis niepotrzebne drobjazgi.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information