kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Witam panowie mam problem z rozszyfrowaniem producenta wkładki od mojego hełmu.Pieczęć dość starta więc ciężko coś rozszyfrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Być może ale moja teoria jest inna.W innym miejscu widać pozadne wgniecenie co sugerować może na pierwszy pocisk który nie przebił helmu.Może haler spadł szkopowi z głowy a już potem kolejny przebił helm na wylot.Są to jednak tylko moje domysły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Beuthen o/s Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Tego sie juz niestety nie dowiemy...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Bert.F masz może jakieś linki gdzie można by poczytać o tym producencie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Witam,firma z Berlina wpisz w google nazwe producenta Metal-Lederverarbeitung Werner Zahn"na pewno coś znajdziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Witam panowie mam problem z rozszyfrowaniem producenta wkładki od mojego hełmu.Pieczęć dość starta więc ciężko coś rozszyfrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Sygnatura na skórce wewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Sygnowanie po drugiej stronie obręczy 64nA 57 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Sygnowanie po drugiej stronie obręczy 64nA 57 Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 kolego zrób fotkę całości bo zaraz to usłyszysz od kogoś innego na podstawie małego kawałka i sygnatur trudno czasami coś określić :) pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Całość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 A to hełm model m35 z wciskanymi wywietrznikami,dodam że przestrzelony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Widok otworu wylotowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Sygnowany na karczku 4625. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 I jak panowie jakieś domysły co do producenta fasunku i helmu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel M. Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Z hełmem ( czerepem ) sprawa jest prosta . Z boku nadkarczka powinien być kod producenta i rozmiar czerepu . Na przykład Q64 , czy ckl . Było kilku producentów ( hut ) czerepów i ich listę ze stosowanymi przez nie kodami łatwo można znaleźć w necie . Co do obręczy to zdaje się między innymi w Łodzi takie produkowali ale czy to była jedna firma czy było ich wiecej tego nie wiem . Ta obręcz jest do czerepu rozmiaru 64 a rozmiaru głowy 57 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Panowie a czy macie może namiary na jakaś stronke z kodami producentów fasunkow do helmow niemieckich z tego okresu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Znalazłem na boku helmu sygnatury E.F64 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel M. Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 EF=Emaillerwerke, Fulda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel M. Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Mapka producentów czerepów .http://www.german-helmets.com/PRODUCTION%20maps.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
kribmw Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Dokładnie jak piszesz Marcel M własnie do tego doszedłem teraz pozostała jeszcze zagadka z fasunkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel M. Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Pozostaje tylko odczytać pieczęć wytłoczoną na tej obręczy . Może będzie pomocna kartka i ołówek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kribmw
Witam panowie mam problem z rozszyfrowaniem producenta wkładki od mojego hełmu.Pieczęć dość starta więc ciężko coś rozszyfrować.
21 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.