Kreska Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Napisano 17 Styczeń 2013 Dopiero co kupiłem fishera i mam z nim problem, strasznie się wzbudza. Próbowałem przetestować go u siebie na działce (osiedle domków jednorodzinnych) i dopiero przestawał wariować jak zjechałem mu z czułością do 40-45. Do najbliższych kabli mam jakieś 50m. Czy w lesie będzie tak samo?
niflheim85 Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Dobre zasilanie jest bardzo ważne w tym czułym wykrywaczu. Sprawdz wtyke czy jest dobrze wpieta i czy nie dostała sie tam wilgoć.W lasach ten sprzet jest stabilny ja chodze prawie na Max czułosci.
Kreska Napisano 17 Styczeń 2013 Autor Napisano 17 Styczeń 2013 Sprawdzałem już kabel a baterie są nowe.Dla porównania w domu jak zjadę na 20 z czułością to jest ok.
IdeL Napisano 17 Styczeń 2013 Napisano 17 Styczeń 2013 Przetestuj go w czystym" terenie. Pamiętaj, że w gruncie, na osiedlu domków jednorodzinnych różne cuda mogą znajdować się w ziemi - źródła silnych emisji zakłóceń , takie jak: kable energetyczne, kable teletransmisyjne. Nie można wykluczyć też jakichś mocno siejących anten, np. GSM, lub radiolinii.PozdroofkiIdeL
manierka Napisano 19 Styczeń 2013 Napisano 19 Styczeń 2013 tak i jak kolega wspomniał nie wiadomo co w ziemi siedzi nie jest tajemnicą że niektóre modele tej firmy sie wzbudzają przy liniach wysokiego napięcia zależy to tez od pory i aktualnego przesyłu prądu może być że bedzie zakłucać kilkadziesiąt metrów przed a czasami będziesz chodził pod i nic albo niewielkie utrudnienia ale za to słyszałem że dość dobrze toleruja towarzystwo innych sprzętów w swoim sąsiedztwie inne wykrywki żadko je wzbudzają ja bym sprawdził czy nie jest za blisko cewki kabel bardziej go naciągnij zobacz czy dobrze wchodzi do puszki i jeszcze często mało ale jakże istotne akumaulatorki i baterie dobrej firmy nie badziewie baterie bo może nie chodzić lub sie rozłanczać i mieć fiksacje bo zbyt malo prądu itp ale jest tez duzo prawdopodobne to co kolega napisał tere zabudowany robi swoje mnustwo róznych urządzeń :)
Jacek P Napisano 26 Marzec 2013 Napisano 26 Marzec 2013 Sprawdzałeś go już w polu? Jak jest ze stabilnością w F75? Lubi popiskiwać bez przyczyny?
E TRAC Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Ja w swoim jak chodziłem to zawsze wykrywacz pierwszy wiedział że mam telefon, jak go pierwszy raz odpaliłem miałem takie same wrażenia.Taki typ.
E TRAC Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Musisz spędzić parę godzin w polu i się przyzwyczaisz, to taki wykrywacz który często się odzywa, i dopiero po spędzeniu kilku godzin w polu będziesz oddzielał dobre sygnały od złych.Druga sprawa do dobre dostrojenie do gruntu, bo to właśnie odpowiada za większą lub mniejszą czułość wykrywacza. Np. przy ustawieniu czułości 40 a podam przykład bo nie pamiętam wartości w F75 - dostrojenie do gruntu ma wartość 75 ma mniejszą czułość gdy ustawimy czułość 40 a dostrojenie do gruntu jest 65.Nie wiem czy mnie ktoś zrozumiał?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Dostrojenie do gruntu sprawdza się w jeden jedyny możliwy sposób, czyli reakcją na grunt. Po pierwsze trzeba znaleźć (co nie zawsze jest proste) właściwe miejsce, a następnie tak dostroić, żeby wykrywacz nie dawał sygnału przy szybkim oddalaniu i zbliżaniu sondy do gruntu, w miejscu w którym stroimy. Wtedy wykrywacz jest dobrze dostrojony. Żadne cyferki o tym nie mówią.Następna sprawa, to dobór czułości. Wykrywacz taki jak f75 nie powinien zbyt hałasować sam z siebie, bo to świadczy o nadmiernej czułości. Wykrywacz również nie powinien dawać sygnału przy zbliżaniu/oddalaniu od gruntu, kiedy już jest dostrojony. To świadczy o czułości nadmiernie ustawionej do możliwości układu. Właściciele Tesoro wiedzą o co chodzi ;)Czułość nie może być również absolutnie ustawiona powyżej progu związanego z fabrycznym dostrojeniem sondy, czyli na przesterowaniu. Wtedy jest dużo fałszywych sygnałów, bardzo wadliwa identyfikacja. Niestety tylko niektóre wykrywacze na rynku informują użytkownika o przesterowaniu.Jest to uwaga o tyle ważna, że F75 jest nieprawdopodobnie badziewiato wyprodukowany, i problemy z sondą w tym modelu można uznać za standard.
E TRAC Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Mi chodziło o złe dostrojenie do gruntu np. w domu z tymi cyframi, bo tak jest na pewno.Co do F75 to już taki wykrywacz, jak też inne Fishery, może z wyjątkiem Gold Bug, i nie zgodzę się z tobą Brzęczyszczykiewicz że F75 nie powinien hałasować, te typy tak mają, ja też go miałem i za nim go kupiłem to wiedziałem.Czytałem też na innym forum, że to wina cewki i trzeba ją dostroić do wykrywacza, widziałem tez tam twoje wypowiedzi.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 Użyłem słowa admiernie". Nadmiernie, to znaczy bez powodu i szczególnie w stopniu utrudniającym wyłapanie rzeczywistych sygnałów. Praktycznie każdy wykrywacz tego typu, czyli zaprogramowany przede wszystkim na wykrywanie wszystkiego a nie ostrą dyskryminację, hałasuje NIECO przy dużych czułościach. Również sam z siebie. Bo tak to działa.
E TRAC Napisano 30 Marzec 2013 Napisano 30 Marzec 2013 O teraz jest ok.Tak w ogóle B. musisz pisać bardziej prosto, bo piszesz dużo, ale nie każdy wyłapie o co ci chodzi.
E TRAC Napisano 1 Kwiecień 2013 Napisano 1 Kwiecień 2013 Zaletą LTD jest funkcja dopalacza, ja jej używałem w 99% wypadów, wykrywacz jest wtedy dużo głębszy, jak masz kasę do kup LTD.
escewu Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Witam polećcie mi jakieś dobre akumulatorki do f75ltd bo z tego co wyczytałem to nadają się ogniwa alkaliczne, nikiel- ozy-hydroxide, litowo jonowe z firm to energizer, panasonic, dura-cell, a co myślicie a GP? a nie nadają się ogniwa cynkowo-węglowe i ogniwa heavy duty... pozdrawiam
E TRAC Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 Ja używam Energizer, nie mam zastrzeżeń, mogę polecić.
escewu Napisano 2 Kwiecień 2013 Napisano 2 Kwiecień 2013 a co myślicie a akumulatorkach ReCyko? mogą być używane w szerokim zakresie temperatur od -10 C do 50 C...
maxim026 Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 jeżeli maja po 1.5 V to ok a jak mają po 1.2V to nieeeeeeee
palacz Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 no właśnie, pytanie do oblatanych w elektronice: czy wyższy voltarz źle wpływa na elektronikę wykrywacza? Wiem że przy doborze zasilacza laptopowego bardzo ważne jest by Volty były identyczne jak na starym zasilaczu, Ampery mogą być wyższe. A w przypadku wykrywacza np 8x 1.2 = 9,6 lub 8x 1.5 = 12 a to już jest duża różnica. Zastanawiam się bo mam akumulatorki eneloop które dają równo 1,4V każda
Amontillado Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 Każdy szanujący się wykrywacz, ma takie coś jak stabilizator napięcia. Jest to elektroniczna funkcja która nie pozwala na podanie wyższego napięcia na wejście układów. Gorsza jest sprawa, jeśli się kombinuje z zasilaniem i poda się odwrotną polaryzację, to w tedy prawie na 100% pójdzie dym.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 Nie ma w produkcji i handlu czegoś takiego jak akumulatory 1,5V. 1,4V też nie ma.Akumulatorki AA/AAA dają nominalnie 1,2V/celę. Albo urządzenie jest przystosowane do zasilania akumulatorkami, albo NIE jest. Ta informacja znajduje się w instrukcji.
fuks_ag Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 Palacz akumulatorki nawet li-ion ładujemy prądem a nie napięciem .Przykład ogniwo li -ion powinno być rozładowane do 3.7V a naładowane do max 4.2V (18650),nie ma jednego napiecia aby go naładować dlatego ważny jest natężenie pradu (stabilizowane lub w postaci impulsów), a za ładowanie odpowiadaja układy zabezpieczenia (kontrolery PCB).Co do RecykoSą trochę tańsze od eneloopów , 2100mAh (1900mAh eneloop)gwarantowana 2000mAh, naładowane do 1.37V w/g specyfikacji 1.4v (1.4V eneloop),http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=713801#1563098są jeszcze baterie powietrzno cynkowe ale maja znacznie wyższe napięcie , poczytasz w linku wszystko o ładowarkach i akumulatorkach.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 Fuks, proponuje się nie odzywać, jak się nie za bardzo wie, w którym kościele dzwonią. Ogłupiasz ludzi, zamiast pomóc.
fuks_ag Napisano 6 Kwiecień 2013 Napisano 6 Kwiecień 2013 brzeczyszczykiewicz!!!!!!nie zauważyłes że udzieliłem odpowiedzi kolegom Palaczowi i Escewu.Chcesz coś dodać?? no więc dodaj, a nie wsciekaj się ze po tym podwórku sobie brykam, a ze to sobie robię bardzo swobodnie i z wielką radością dzielę się moją wiedzą oraz doświadczeniem to na plus wychodzi:)Popatrz sobie na charakterystyki min. eneloopów aby dostrzec że te ogniwa można naładować do 1.4V, i jestto prawda że nominalnie maja 1.2V
Brzęczyszczykiewicz Napisano 7 Kwiecień 2013 Napisano 7 Kwiecień 2013 Właśnie o to mi chodzi, że swobodnie i z radością"...W takim razie poproszę o wskazanie oficjalnego źródła, w którym można zobaczyć charakterystykę, z której wynika, że ogniwa NiMH (jakiekolwiek) da się naładować do 1,4V. Czekam z niecierpliwością :)Jak już przedstawisz, to wtedy dodam" co trzeba :]
rufa Napisano 7 Kwiecień 2013 Napisano 7 Kwiecień 2013 panowie.przykład z życia wzięty-kupiłem 8szt akumulatorków sanyo enelop i ładowarkę bc700.zacząłem od kontrolowanego rozładowania i pełnego naładowania,tych akumulatorków.napięcia,przed rozładowaniem,wynosiły[w kolej ności w jakiej oznaczyłem akumulatorki]:od nr1 do nr8-wszystkie miały po 1,33V.po rozładowaniu i naładowaniu do pełna[cały czas obserwowałem końcówkę ładowania],napięcia były różne i tak:1-1,47V;2-1,46V;3-1,46V;4-1,46V;5-1,49V;6-1,47V;7-1,49V;8-1,49V.napięcie,mierzone popularnym multimetrem,który pokazuje o 0,1V więcej,niż ładowarka.no i co Wy na to?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.