Skocz do zawartości

Legalność poszukiwań...

P.D81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...mam zamiar po kilku latach przerwy znów wrócić poszukiwań. Jednak od tamtej pory dużo się zmieniło pod względem prawnym. Czy mogę kupić wykrywacz i pójść do pierwszego lepszego lasu czy na pole i sobie poszukać skarbów ;) ?

Panowie a jak jest z legalnością poszukiwań meteorytów , nawet gości mieliśmy z Anglii i witała ich cała świta rady miasta żeby sobie panowie poszperali czy ktoś mówił o jakimś zezwoleniu , przepraszam może przeoczyłem jak zwykle.

Teoretycznie..:
chodzić z wykrywaczem można i jedynym warunkiem jest zgoda właściciela terenu.
Szukać przedmiotów o wartości historycznej nie można, ale nikt nie jest nam w stanie udowodnić, ze własnie takowych szukamy o ile sami tego nie powiemy.
Szukać meteorytów można, wiec i taić się z tym nie trzeba.
Ale....
Jak to ładnie napisał Gniewkos- znajdować nie wolno nic, bo w momencie gdy masz w kieszeni świeżo wykopane monety itp, to automatyczny dowód, czego szukasz i już żadne tłumaczenia nic nie wniosą.
Kategorycznie nie można szukać czegokolwiek na stanowiskach archeo.
///
A realia są takie, ze w sumie nikt nie zwraca uwagi na poszukiwaczy o ile niczego za bardzo nie niszczą i nie zbierają niewypałów etc.\\
No chyba ze ktoś się naprawdę mocno wychyla, w stylu wystawianie ewidentnych fantów archeologicznych na aledrogo czy coś w tym guście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie