draven85 Napisano 25 Styczeń 2013 Napisano 25 Styczeń 2013 Pochodź z tą co masz naucz się obsługi i wtedy zacznij się rozglądać za ewentualnie innymi cewkami w zależności o terenu na jakim chodzisz i tego co będzie Ci potrzebne. Używaną 950 kupisz za 250 zł to nie są wielkie pieniądze a swoją DD w najgorszym wypadku też pewnie łatwo sprzedasz jeśli nie będzie Ci pasowała.Tak poza tematem na Discovery leci w środy program Poszukiwacze skarbów i używają głównie dwóch sprzętów MXT PRO oraz Etraca ;)
Cowboys From Hell Napisano 25 Styczeń 2013 Napisano 25 Styczeń 2013 Panowie proste pytanko ode mnie.Cewka 950 jest głębsza na monetki i kolorek od 2D w mxt pro?
opses Napisano 25 Styczeń 2013 Autor Napisano 25 Styczeń 2013 Macie rację. Przyswajam instrukcję obsługi i łażę z tym co mam. @IdeL, o kupnie DD zadecydował los. Kupiłbym pierwszy używany MXT Pro w stanie idealnym i dobrej cenie od budzącego zaufanie sprzedającego. Podaż tych wykrywek na rynku wtórnym wcale nie jest taka duża. @draven85, tym E-trackiem jeszcze chyba nic nie znaleźli :)
alex_2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 opses nie ma co sie podniecac sprzetem, minie zima pojedziesz w teren nakopiesz sie polmosów, gwozdzi, ostudzisz zapał:)Nie wiem jak Wy koledzy ale ja jako 15 letni chlopak( 17 lat temu) swoim pierwszymm detektorem który zrobił mi wój ( BFO detektor) znalazłem najpiekniejsze rzeczy i najstarsze...A pozniej to juz roznie z tym bylo , w miare zmian sprzetu na lepszy. Dodam ze z BFO praca byla fatalna ale zapal byl i w zime w sniegu sie brodzilo nawet:)
VanWorden Napisano 27 Styczeń 2013 Napisano 27 Styczeń 2013 Chodź dokładnie z tym co masz. O dużych cewkach do lasu(14+) o otwartej konstrukcji, w ogóle zapomnij bo skończysz rozpieprzając ją o jakieś drzewo;-) I pełna zgoda co do 950ki i testów - to najlepsza i najbardziej uniwersalna sonda a testy ZAWSZE trzeba traktować lajtowo.PozdrawiamVWP.S. Nie wiem czy mówimy o tym samym programie (American Diggers") ale oni używają tam w 99% Pi - GPXa Minelaba i TDI Whitesa, plus Spectra V3. Kopią każdy szygnał, więc inne są zbędne, ale trzeba pamiętać, że ten program to częściowa ściema - materiał to zwykle ekonstrukcja" wydarzeń no i trochę tzw. lokowania produktu";-)
albstar Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Witam Kolegów. Chciałby dorzucić swoje 3 gr o MXT (starsza wersja Tracker). To świetny, uniwersalny sprzęt ale niestety ma jedna wadę - zasięg który nieco odstaje od innych wykrywek z górnej półki. W powietrzu jest super 1 gr do 30 cm, ale grunt to już niestety 21-22 cm (testowane w kilku miejscach w różnych warunkach glebowych na relicu gain +3 na cewce 950). Trochę cm więcej daje szukanie na duszka", czyli reakcję (załamanie) sygnału progowego. Jednak czysty, powtarzalny sygnał z id jest płytki.Pomimo tego mankamentu MXT stanowi mój główny wykrywacz, bo ma zalety nie do przecenienia - znakomita dyskryminacja i czułośc na drobiazgi. Mając powtarzalny sygnał jestem pewny, że mam dobry kolorek , a nie jakiś drobny zardzewiały śmieć (czego nie moge powiedzieć np. o fiszerach). W moim wieku kopanie zardzewiałych gwoździ nie jest wskazane :)
anRO Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Piszesz kolego bzdury.MXT to jeden z najgłębszych wykrywaczy.Mieści się w pierwszej piątce pod względem głębokości.
albstar Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 To nie bzdury tylko fakty. Zasięg graniczny w gruncie na 1gr ledwie przekracza 20cm. Sprawdzane nie jeden raz i w różnych miejscach. Potwierdzone w rozmowach z innymi posiadaczami. Też byłem zdumiony tymi marnymi wynikami, zwłaszcza w świetle testu Proscana w ODK. Tam na 1gr na cewce 950 zasięg w powietrzu=zasięg w gruncie. U mnie niestety nie. Ale jak pisałem, wykrywacza nie skreślam, będę eksperymentować z cewkami detecha.PS. Istnieje jeszcze wytłumaczenie marnych wyników wadliwością sprzętu, ale to raczej wykluczam, bo wtedy jak myślę mniejszy byłby także zasięg w powietrzu.
VanWorden Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Test testowi nie równy, tak jak różne są gleby. Nie można się kierować wyłącznie wynikami testu, choćby ten nie wiem jak rzetelnie był wykonany i jak nobliwe cele przyświecały jego autorom. MXT to wysokoczęstotliwościowiec, więc nie można od niego oczekiwać maksymalnego zasięgu na wszystkie rodzaju celów, ale i tak jest to wciąż jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów na rynku.PozdrawiamVW
prymek7 Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 albstar ma rację , na moim poletku testowym zasięg na 1grosz nie przekracza 20cm , brak sygnału na boratynkę na 22cm , brak sygnału na 2grosze na 25cm, tryby relic i coins , gain +3 dyskryminacja minimalna , monety zakopane dawno temu ziemia starannie ubita - tyle co do zasięgów a druga sprawa że mimo wszystko to bardzo dobry wykrywacz i zawsze mogę do niego wrócić jest w mojej najlepszej trójce ( GMP Tejon MTX )
opses Napisano 19 Luty 2013 Autor Napisano 19 Luty 2013 Czytałem o źle zestrojonych 'krzyżakach' 950. Może taka jest przyczyna słabych zasięgów?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 20 Luty 2013 Napisano 20 Luty 2013 Jeśli mogę dodać coś od siebie, bo znowu fakty mieszają się z legendami ;)Zasięgi na 1 grosz z niezniszczoną chemicznie powierzchnią, przekraczające istotnie 20cm, świadczą o tym, że z punktui widzenia wykrywacza, właściwości gleby powoli zbliżają się do właściwości powietrza :) Przestaje mieć znaczenie układ eliminacji gruntu i jego szeroko rozumiana jakość. A jest to NAJWAŻNIEJSZY element dobrego wykrywacza. Dlatego w warunkach mało reaktywnego gruntu (szczególnie piaski) świetnie wypadają marne wykrywacze, czyli takie które sobie nie radzą z gruntem, za to mają dużą czułość (co nic nie kosztuje i jest łatwe do zrobienia). Lepsze sprzęty nie mają wyżyłowanego wzmocnienia, bo to musi iść w parze z resztą układu. I przez to dla laika wydają się wtedy gorsze. Ale wystarczy pójść na glebę naturalnie zasoloną, wilgotną (nie mówię o mokrej bo to już jest katastrofa zasięgowa) i dopiero się okazuje który wykrywacz jest dobry a który jest tylko reklamowany jako dobry.Identyfikowane zasięgi 20 cm na 1 grosz w glebie, to NIE SĄ zasięgi słabe, tylko bardzo przyzwoite. A w powietrzu może być 30 cm i więcej, tylko co z tego? Większość wykrywaczy nie odnajdzie z marszu" w naturalnej glebie grosiaka z 20 cm, jednocześnie zachowując zdolność eliminowania przedmiotów niechcianych.
VanWorden Napisano 20 Luty 2013 Napisano 20 Luty 2013 Do powyższych trzeba dodać jeszcze Fishera F75/Tekneticsa T2, ale jego specjalizacją są typowe samorodkowce.PozdrawiamVW
draven85 Napisano 20 Luty 2013 Napisano 20 Luty 2013 Odnośnie testów przypomniało mi się jedno. Miałem miejsce jakieś 30 m2, w bardzo podmokłym teren w pasie nadmorskim. Pierwszy raz byłem w tym miejscu z Cibolą i z tego co pamiętam nic nie znalazłem, później z Vaquero i wyszło kilkanaście monet i na koniec MXT wyszło jeszcze kilka. Tutaj sprawdziło się to co napisał wyżej Brzęczyszczykiewicz.Link do tych monet http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/zdjcie0265_2.jpg stan bardzo kiepski jak widać bo i teren jak napisałem trudny.I jeszcze taka dygresja bardziej zabawna aby z przymrużeniem oka traktować niektóre relacje zasięgowe bo mogą się trafić i tacy użytkownicy jakiego widziałem z ostatnie wakacje na plaży. Facet wyskoczył z małym synem na poszukiwania plażowego złota ale niestety w swoim ace 250 założył cewkę odwrotnie, pewnie wpływu to aż takiego nie ma ale wyglądało zabawnie ;) do tego machał wykrywaczem w podobny sposób do linii jaką wytycza wahadło zegara ściennego ;) po prostu nie każdy musi mieć talent do wyciągania maxa ze sprzętu :)
szyszkastona Napisano 25 Luty 2013 Napisano 25 Luty 2013 Witam podczepię się pod watek gdyż tak jak w temacie poszukuje nowego sprzętu na lata coś co zastąpi mojego Rutusa Argo już prawie jestem zdecydowany na MTX ale chciał bym porównać jeszcze inne sprzęty co sadzicie o XP GMaxx 2 z cewka 27 cm. może ktoś pokusi się o zestawienie 5 najlepszych najbardziej uniwersalnych sprzętów ? pozdrawiam
albstar Napisano 28 Luty 2013 Napisano 28 Luty 2013 testy powietrzne mxt na monety współcz.http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=3202
patryk70 Napisano 13 Marzec 2013 Napisano 13 Marzec 2013 Witam,wykrywacz do 5ooozłszukam głównie na polachlatam z f75.
alex_2013 Napisano 13 Marzec 2013 Napisano 13 Marzec 2013 e trac albo deus poczytaj to temat rzeka bylo juz o tym...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.