Skocz do zawartości

Wykrywacz/e na lata, na każdą okazję

opses

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pochodź z tą co masz naucz się obsługi i wtedy zacznij się rozglądać za ewentualnie innymi cewkami w zależności o terenu na jakim chodzisz i tego co będzie Ci potrzebne. Używaną 950 kupisz za 250 zł to nie są wielkie pieniądze a swoją DD w najgorszym wypadku też pewnie łatwo sprzedasz jeśli nie będzie Ci pasowała.

Tak poza tematem na Discovery leci w środy program Poszukiwacze skarbów i używają głównie dwóch sprzętów MXT PRO oraz Etraca ;)
Napisano
Macie rację. Przyswajam instrukcję obsługi i łażę z tym co mam.

@IdeL, o kupnie DD zadecydował los. Kupiłbym pierwszy używany MXT Pro w stanie idealnym i dobrej cenie od budzącego zaufanie sprzedającego. Podaż tych wykrywek na rynku wtórnym wcale nie jest taka duża.

@draven85, tym E-trackiem jeszcze chyba nic nie znaleźli :)
Napisano
opses nie ma co sie podniecac sprzetem, minie zima pojedziesz w teren nakopiesz sie polmosów, gwozdzi, ostudzisz zapał:)
Nie wiem jak Wy koledzy ale ja jako 15 letni chlopak( 17 lat temu) swoim pierwszymm detektorem który zrobił mi wój ( BFO detektor) znalazłem najpiekniejsze rzeczy i najstarsze...
A pozniej to juz roznie z tym bylo , w miare zmian sprzetu na lepszy.
Dodam ze z BFO praca byla fatalna ale zapal byl i w zime w sniegu sie brodzilo nawet:)
Napisano
Chodź dokładnie z tym co masz. O dużych cewkach do lasu(14+) o otwartej konstrukcji, w ogóle zapomnij bo skończysz rozpieprzając ją o jakieś drzewo;-) I pełna zgoda co do 950ki i testów - to najlepsza i najbardziej uniwersalna sonda a testy ZAWSZE trzeba traktować lajtowo.

Pozdrawiam

VW
P.S. Nie wiem czy mówimy o tym samym programie (American Diggers") ale oni używają tam w 99% Pi - GPXa Minelaba i TDI Whitesa, plus Spectra V3. Kopią każdy szygnał, więc inne są zbędne, ale trzeba pamiętać, że ten program to częściowa ściema - materiał to zwykle ekonstrukcja" wydarzeń no i trochę tzw. lokowania produktu";-)
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam Kolegów. Chciałby dorzucić swoje 3 gr o MXT (starsza wersja Tracker). To świetny, uniwersalny sprzęt ale niestety ma jedna wadę - zasięg który nieco odstaje od innych wykrywek z górnej półki. W powietrzu jest super 1 gr do 30 cm, ale grunt to już niestety 21-22 cm (testowane w kilku miejscach w różnych warunkach glebowych na relicu gain +3 na cewce 950). Trochę cm więcej daje szukanie na duszka", czyli reakcję (załamanie) sygnału progowego. Jednak czysty, powtarzalny sygnał z id jest płytki.
Pomimo tego mankamentu MXT stanowi mój główny wykrywacz, bo ma zalety nie do przecenienia - znakomita dyskryminacja i czułośc na drobiazgi. Mając powtarzalny sygnał jestem pewny, że mam dobry kolorek , a nie jakiś drobny zardzewiały śmieć (czego nie moge powiedzieć np. o fiszerach). W moim wieku kopanie zardzewiałych gwoździ nie jest wskazane :)
Napisano
Piszesz kolego bzdury.MXT to jeden z najgłębszych wykrywaczy.Mieści się w pierwszej piątce pod względem głębokości.
Napisano
To nie bzdury tylko fakty. Zasięg graniczny w gruncie na 1gr ledwie przekracza 20cm. Sprawdzane nie jeden raz i w różnych miejscach. Potwierdzone w rozmowach z innymi posiadaczami. Też byłem zdumiony tymi marnymi wynikami, zwłaszcza w świetle testu Proscana w ODK. Tam na 1gr na cewce 950 zasięg w powietrzu=zasięg w gruncie. U mnie niestety nie. Ale jak pisałem, wykrywacza nie skreślam, będę eksperymentować z cewkami detecha.
PS. Istnieje jeszcze wytłumaczenie marnych wyników wadliwością sprzętu, ale to raczej wykluczam, bo wtedy jak myślę mniejszy byłby także zasięg w powietrzu.
Napisano
Test testowi nie równy, tak jak różne są gleby. Nie można się kierować wyłącznie wynikami testu, choćby ten nie wiem jak rzetelnie był wykonany i jak nobliwe cele przyświecały jego autorom. MXT to wysokoczęstotliwościowiec, więc nie można od niego oczekiwać maksymalnego zasięgu na wszystkie rodzaju celów, ale i tak jest to wciąż jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów na rynku.

Pozdrawiam

VW
Napisano
albstar ma rację , na moim poletku testowym zasięg na 1grosz nie przekracza 20cm , brak sygnału na boratynkę na 22cm , brak sygnału na 2grosze na 25cm, tryby relic i coins , gain +3 dyskryminacja minimalna , monety zakopane dawno temu ziemia starannie ubita - tyle co do zasięgów a druga sprawa że mimo wszystko to bardzo dobry wykrywacz i zawsze mogę do niego wrócić jest w mojej najlepszej trójce ( GMP Tejon MTX )
Napisano
Jeśli mogę dodać coś od siebie, bo znowu fakty mieszają się z legendami ;)
Zasięgi na 1 grosz z niezniszczoną chemicznie powierzchnią, przekraczające istotnie 20cm, świadczą o tym, że z punktui widzenia wykrywacza, właściwości gleby powoli zbliżają się do właściwości powietrza :) Przestaje mieć znaczenie układ eliminacji gruntu i jego szeroko rozumiana jakość. A jest to NAJWAŻNIEJSZY element dobrego wykrywacza. Dlatego w warunkach mało reaktywnego gruntu (szczególnie piaski) świetnie wypadają marne wykrywacze, czyli takie które sobie nie radzą z gruntem, za to mają dużą czułość (co nic nie kosztuje i jest łatwe do zrobienia). Lepsze sprzęty nie mają wyżyłowanego wzmocnienia, bo to musi iść w parze z resztą układu. I przez to dla laika wydają się wtedy gorsze. Ale wystarczy pójść na glebę naturalnie zasoloną, wilgotną (nie mówię o mokrej bo to już jest katastrofa zasięgowa) i dopiero się okazuje który wykrywacz jest dobry a który jest tylko reklamowany jako dobry.
Identyfikowane zasięgi 20 cm na 1 grosz w glebie, to NIE SĄ zasięgi słabe, tylko bardzo przyzwoite. A w powietrzu może być 30 cm i więcej, tylko co z tego? Większość wykrywaczy nie odnajdzie z marszu" w naturalnej glebie grosiaka z 20 cm, jednocześnie zachowując zdolność eliminowania przedmiotów niechcianych.
Napisano
Odnośnie testów przypomniało mi się jedno. Miałem miejsce jakieś 30 m2, w bardzo podmokłym teren w pasie nadmorskim. Pierwszy raz byłem w tym miejscu z Cibolą i z tego co pamiętam nic nie znalazłem, później z Vaquero i wyszło kilkanaście monet i na koniec MXT wyszło jeszcze kilka. Tutaj sprawdziło się to co napisał wyżej Brzęczyszczykiewicz.
Link do tych monet http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/zdjcie0265_2.jpg stan bardzo kiepski jak widać bo i teren jak napisałem trudny.

I jeszcze taka dygresja bardziej zabawna aby z przymrużeniem oka traktować niektóre relacje zasięgowe bo mogą się trafić i tacy użytkownicy jakiego widziałem z ostatnie wakacje na plaży. Facet wyskoczył z małym synem na poszukiwania plażowego złota ale niestety w swoim ace 250 założył cewkę odwrotnie, pewnie wpływu to aż takiego nie ma ale wyglądało zabawnie ;) do tego machał wykrywaczem w podobny sposób do linii jaką wytycza wahadło zegara ściennego ;) po prostu nie każdy musi mieć talent do wyciągania maxa ze sprzętu :)
Napisano
Witam podczepię się pod watek gdyż tak jak w temacie poszukuje nowego sprzętu na lata coś co zastąpi mojego Rutusa Argo już prawie jestem zdecydowany na MTX ale chciał bym porównać jeszcze inne sprzęty co sadzicie o XP GMaxx 2 z cewka 27 cm. może ktoś pokusi się o zestawienie 5 najlepszych najbardziej uniwersalnych sprzętów ? pozdrawiam
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie