Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet mauser Belgia czy Jugoslawia?

1985pl

Pytanie

Napisano

Prosze o pomoc w identyfikacji tego bagnetu, na poczatku wydawalo mi sie ze to Jugoslowianski, jednak nie pasuja mi oznaczenia.
Wymiary
dlugosc calkowita 381mm
dlugosc ostrza 248mm
Bede wdzieczny za podanie dobrych stron o bagnetach.
Dziekuje

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po kilku godzinach wertowania internetu tez sklanial bym sie do jugola. Dzieki za pomoc. Temat nadal otwarty moze ktos jeszcze cos podpowie.
Napisano

Prosze o pomoc w identyfikacji tego bagnetu, na poczatku wydawalo mi sie ze to Jugoslowianski, jednak nie pasuja mi oznaczenia.
Wymiary
dlugosc calkowita 381mm
dlugosc ostrza 248mm
Bede wdzieczny za podanie dobrych stron o bagnetach.
Dziekuje

Napisano
kolego porpil celem moim nie było wniesienie niczego nowego lecz sprostowanie błędnego twierdzenia że w jugolu występują nity. a już na pewno nie miałem na celu negowania że to bagnet jugosłowiański według mnie też jest to jugol.
Napisano
hmm ale belgijskie bagnety miały okładki mocowane na śrubki, a ten ma nity, identyczne jak w jugolach. Moim zdaniem to jugol, choć może też być wspomniany belg z lat 20-tych wyremontowany po wojnie przez jugosławię na wzór ichniejszych bagnetów.
Napisano
Wlasnie przeczytalem, ze ten bagnet jest jugoslowianski i zostal wyeksportowany do syrii, gdzie indziej jest opisany jako belgijski. nic konkretnego w necie nie moge znalesc. szukam dalej
pozdrawiam
Napisano
kolego porpil bagnety jugosłowiańskie nigdy nie miały nitów bagnet z wątku ma śruby identyczne jak w bagnetach jugo ale to nie są nity, podobne sruby występują w bagnetach hiszpańskich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie