Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynka GrW 34 malowanie pustynne

Jabol1944

Pytanie

Napisano

Witam!

Mam od dłuższego czasu skrzynkę na pociski do GrW 34, ale dopiero niedawno zainteresował mnie odcień farby jakim jest pomalowana. Spod spodu wychodzi farba feldgrau na górze jednak pustynna. Czy możliwe było używanie na naszym kontynencie kamuflaży pustynnych na skrzynkach???
Fotki niebawem.

Pozdrawiam Yabol1944

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam od dłuższego czasu skrzynkę na pociski do GrW 34, ale dopiero niedawno zainteresował mnie odcień farby jakim jest pomalowana. Spod spodu wychodzi farba feldgrau na górze jednak pustynna. Czy możliwe było używanie na naszym kontynencie kamuflaży pustynnych na skrzynkach???
Fotki niebawem.

Pozdrawiam Yabol1944

Napisano
Jak najbardziej. W tym kolorze używane były także na kontynencie. Zarówno pojazdy jak i wieloraki sprzęt wojskowy, moździeże, pancerfausty, panzerschrecki, skrzynki, czołgi ciężarówki były w takich kolorach używane na kontynencie. Koloru nie należy przyklepywać tylko do pustyni,
Twoja skrzynka prawdopodobnie była wtórnie malowana, celem odnowy, naprawy itp.
Napisano
Pustynny kolor miał inny odcień,
mnóstwo sprzętu w żółtym kolorze znajdowanego u nas natychmiast
kojarzone jest z pustynią i AK,
a to jest malowanie na ruski, wyschnięty step latem.
Napisano
mnóstwo sprzętu w żółtym kolorze znajdowanego u nas natychmiast
kojarzone jest z pustynią i AK,"

bajkopisarzom umknął pewnie fakt, że od 1943 szary przestał być podstawowym kolorem w siłach zbrojnych III Rzeszy
Napisano
na pomorzu dokładnie na mierzeji wiślanej trafiają się kwiatki w pustynnym kolorze w zeszłym roku miałem 5 magazynków flak20mm w pustynnym malowaniu oraz części sdkfz i nawet skorupki handgrantów ale te ostatnie nie jestem pewien na 100% byc może zżółkniałe zimowe kamo?a i zaponiałbym o klamerce stalowej właśnie w tym malowaniu ale chyba najwięcej wyłaziło skrzynek od mg w wszelkim znanym kamuflarzu;-) a znajomi trafiali nawet hełmy w piaskowym kolorze także nie jest to jakiś jednostkowy przypadek ale powszechnie stosowany z braku zapasów brali wszystko co było dostępne w magazynach i nikt szczególnie nie bawił się w malowanie na nowo dodam że jest to jednak bardzo rzadko spotykane w porównaniu z innymi znaleziskami także gratki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie