Skocz do zawartości

bunkry w Gdańsku

marci

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzień dobry,

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów a szczególnie mieszkających w grodzie Neptuna. Właśnie głównie do mieszkańców Gdańska nam pytanie. Czy w mieście lub najbliższej okolicy zachowały się jakieś pozostałości niemieckich umocnień z okresu ostatniej wojny – bunkry, stanowiska artylerii, schrony przeciwlotnicze itp. ?
W kwietniu i maju będę w Gdańsku na montażu i po pracy chętnie bym coś pozwiedzał.

Marcin Bojarski
Napisano
Witam!
Też mam zamiar w wakacje pozwiedzać jakieś dziury" i inne ciemne miejsca. Chętnie bym się dowiedział o takich brdziej i mniej dostępnych miejscach, gdzie można coś zobaczyć.
Napisano
-> Marecki

Dzieki ale Twierdza Wisłoujście i Fort Grodzisko - zapomniałes dopisać Westerplatte :-) to sztandarowe fortyfikacje Gdańska. Temat znany i dobrze opisany, zostawię go turystom. Mi chodziło o coś z ostatniej wojny, niekoniecznie tak dużego ;-)
Bedąc w Świnoujściu co krok mozna sie potknąć o jakieś pozostałości po artylerii i innych bunkrach.
Czyzby Gdańsk pozbawiony był tego typu zabytków" ??

Marcin B.
Napisano
Praktycznie masz rację. Gdańsk jest pozbawiony".
Gdynia to co innego, natomiast w Gdańsku nie uświadczysz np. fortecznych baterii Flak.
Możesz obejrzeć duże schrony przeciwlotnicze, takie na oko 4-piętrowe na 1000 osób (ul.Osiek i Wrzeszcz-ul.Kliniczna). Warto też zawiesić oko na nieco starszych budowlach z ok. 1910 - Park Brzeźnieński (miej tam oczy dookoła głowy) i las na Stogach (podobnie :-).
Napisano
Tutaj troszku: http://www.xzn.prv.pl/
No i jak pisał Beaviso, las pomiędzy Stogami a Portem Pólnocnym (do Wisłoujścia) - od 1 wojny do BAS-ów.
Plus podziemne schrony cywilne - jeden jest w Galerii (bukier w Gdańsku, czy jakoś tak)pod Solidarnością, kolejny to aktualny klub U7 przy hali targowej.
Na fortach nad PKS z 2 wojny są jedynie wieżyczki z betonu.
Napisano
Wszystkim dzieki za informacje. Trochi skromnie to wygląda. Miałem nadzieje że będzie tego więcej. O Brzeznie coś tam znalazłem w internetku, a czego można się spodziewać w tym lesie na Stogach ? Z planu wynika, że to dość spory teren, może jakies szczegóły ?

Marci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie