marci Napisano 18 Marzec 2004 Autor Napisano 18 Marzec 2004 Dzień dobry,Witam serdecznie wszystkich forumowiczów a szczególnie mieszkających w grodzie Neptuna. Właśnie głównie do mieszkańców Gdańska nam pytanie. Czy w mieście lub najbliższej okolicy zachowały się jakieś pozostałości niemieckich umocnień z okresu ostatniej wojny – bunkry, stanowiska artylerii, schrony przeciwlotnicze itp. ?W kwietniu i maju będę w Gdańsku na montażu i po pracy chętnie bym coś pozwiedzał. Marcin Bojarski
Pietrucha Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Witam!Też mam zamiar w wakacje pozwiedzać jakieś dziury" i inne ciemne miejsca. Chętnie bym się dowiedział o takich brdziej i mniej dostępnych miejscach, gdzie można coś zobaczyć.
marecki. Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 polecam forty na grodzisku nad dworcem głównym pks oraz twierdzę wisłoujscie
marci Napisano 18 Marzec 2004 Autor Napisano 18 Marzec 2004 -> MareckiDzieki ale Twierdza Wisłoujście i Fort Grodzisko - zapomniałes dopisać Westerplatte :-) to sztandarowe fortyfikacje Gdańska. Temat znany i dobrze opisany, zostawię go turystom. Mi chodziło o coś z ostatniej wojny, niekoniecznie tak dużego ;-)Bedąc w Świnoujściu co krok mozna sie potknąć o jakieś pozostałości po artylerii i innych bunkrach.Czyzby Gdańsk pozbawiony był tego typu zabytków" ??Marcin B.
beaviso Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Praktycznie masz rację. Gdańsk jest pozbawiony".Gdynia to co innego, natomiast w Gdańsku nie uświadczysz np. fortecznych baterii Flak.Możesz obejrzeć duże schrony przeciwlotnicze, takie na oko 4-piętrowe na 1000 osób (ul.Osiek i Wrzeszcz-ul.Kliniczna). Warto też zawiesić oko na nieco starszych budowlach z ok. 1910 - Park Brzeźnieński (miej tam oczy dookoła głowy) i las na Stogach (podobnie :-).
mietek Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Tutaj troszku: http://www.xzn.prv.pl/No i jak pisał Beaviso, las pomiędzy Stogami a Portem Pólnocnym (do Wisłoujścia) - od 1 wojny do BAS-ów.Plus podziemne schrony cywilne - jeden jest w Galerii (bukier w Gdańsku, czy jakoś tak)pod Solidarnością, kolejny to aktualny klub U7 przy hali targowej.Na fortach nad PKS z 2 wojny są jedynie wieżyczki z betonu.
kazik Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Czy ktoś posiada dokładniejsze informacje na temat zalania schronu - obecnego U7 w Gdańsku?
marci Napisano 19 Marzec 2004 Autor Napisano 19 Marzec 2004 Wszystkim dzieki za informacje. Trochi skromnie to wygląda. Miałem nadzieje że będzie tego więcej. O Brzeznie coś tam znalazłem w internetku, a czego można się spodziewać w tym lesie na Stogach ? Z planu wynika, że to dość spory teren, może jakies szczegóły ?Marci
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.