Skocz do zawartości
  • 0

korona z munduru lub czapki

HASAG40

Pytanie

Napisano

witam na spacerku wyszła taka korona z góry sorki za jakość fotek ale robione na bieżąco korona średnicą zbliżona do 20zł prl z nowtkiem:-)nie mierzyłem dokładnie ale jakoś tak będzie całość wykonana z mosiądzu złoconego wytłoczka mocowana na trzy lub cztrey wąsy niestety zachował się tylko jeden z góry dzięki za info.jeżeli jest możliwe

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam na spacerku wyszła taka korona z góry sorki za jakość fotek ale robione na bieżąco korona średnicą zbliżona do 20zł prl z nowtkiem:-)nie mierzyłem dokładnie ale jakoś tak będzie całość wykonana z mosiądzu złoconego wytłoczka mocowana na trzy lub cztrey wąsy niestety zachował się tylko jeden z góry dzięki za info.jeżeli jest możliwe

Napisano

myślę, że może pochodzić z naramiennika pruskiego Kaiserliche Marine

zdjęcie ze strony :
http://www.saxoniamilitaria.com/page4/page13/index.html

identyczne korony pojawiają się na guzikach w wersji z szarfami i bez szarf.
na naramiennikach również w tych dwóch opcjach występowały, np. :
http://www.germanmilitaria.com/Kriegsmarine/Photos/K011868.html

Napisano
dzięki tyfus ja szukałem w austro-węgrach:-)moja korona to raczej jest jeszcze raz taka jak ta na tym naramienniku więc odpada myslę że prędzej czapka ale mam trop i bedę szukał chyba że ktoś mi jeszcze coś podpowie
Napisano
To jest cesarska korona Rzeszy Niemieckiej. Mobilium" heraldyczne używane w Niemczech (w tej konkretnej formie) w latach 1871-1918. Może to pochodzić z munduru cywilnego (urzędnika) albo wojskowego.
Napisano
dzięki za info. patrzyłem sobie na umundurowanie i pasuje do czapki marynarskiej oficerskiej Kaiserliche Marine tylko brakuje wieńca korona pochodzi z miejsca gdzie stała stara cegielnia ale są tam okopy pruskie trafiłem tam też bączek oficerski artylerii pruski oraz kilka innych rzeczy z tego okresu także obstawiam że z czapki oficera marynarki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie