Lukas P Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Ostatnio zainteresowałem się działaniami Wydzielonego Kontyngentu Wojsk Radzieckich w Afganistanie. Czy ktoś może polecić jakąś literaturę na ten temat? Internet nie jest zbyt obfitym źródłem wiedzy na ten temat. Z góry dziękuje.
feeder Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Żołnierz niepotrzebnej wojny" Maciej ChrzanowskiAndrzej Sapkowski Żmija"
ammuratow Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Witam,A oto kilka moich propozycji dla Kolegi:- Braithwaite Rodric: Afgańcy: ostatnia wojna imperium, Wyd.Znak, 2012- Żebrowski Józef: Wojna kompanii Morozowa (powieść)Bellona, 2012-Kowalczyk Andrzej: Afganistan 79-89: Dolina Panczsziru,Wyd.Altair, 1994- Markovskij Viktor: Specnaz w Afganistanie, Bellona 2002- Feifer Gregory: Afgańska ruletka: radziecka inwazja na Afganistan, Wyd.Dolnośląskie 2011Przyjemnej lekturyP.S.W księgarni dostępne książki Żebrowskiego, Braithwaite'a i Feifera.Pozdrawiam
Lukas P Napisano 7 Grudzień 2012 Autor Napisano 7 Grudzień 2012 Dzięki za garść literatury, postaram się z nimi zapoznać. Interesuje mnie ta książka z Altair'a, wiem że w tych czasach trzymali dość nierówny poziom, czy ktoś z was ją czytał? Warto ją kupić?
rpg22 Napisano 18 Grudzień 2012 Napisano 18 Grudzień 2012 Książkę Kowalczyka mogę polecić, nie ma przekoloryzowania" i antysowietyzmu, dużo faktów, mapek i zdjęć.Polecam tez stronę : http://saperski.dbv.pl znajdziesz tam wiele informacji o Ograniczonym Kontyngencie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.