Zenit Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Witam ,proszę o więcej informacji na temat tej monetki,śr.16mm.3krajcary?,nie udało mi się znalezć w katalogu.
tyfus Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 3 PFENNIG, Leopold I 1658-1705Austriahttp://www.google.pl/search?q=3+PFENNIG+1669&sugexp=chrome,mod%3D18&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=o_K9UNLkOMOXrAGH9oHoDA&biw=1366&bih=653&sei=pvK9UOCVJ4rG0AGN84D4Dw-pozdro-
mike79 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 Identyfikacja prawie dobra kolego tyfus :), moneta ta w polskiej nomenklaturze nazywana jest greszlem i tak funkcjonuje w katalogach. Wybita w mennicy w Opolu dla terenów śląskich pod panowaniem Habsburgów.
tyfus Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 mike79 - przyznam, że nie bardzo wiem co pragniesz mi przekazać ...mając dane, które podałem plus link do zdjęć - wszystko można wyczytać i zobaczyć.
margor Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 omenklaturze" - słownictwo forum pięknie nam się rozwija :)
sqr Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 mike79, greszel a jednak 3 pfeningi, halbbatzen a jednocześnie 2 kreuzery itp. itd. podobnych przypadków można by wymieniać jeszcze duuużo. To,że ty wolisz greszela nie znaczy,że wszyscy mają tak uważać,jedni wolą szelągi Jana II Kazimierza a inni boratynki... ;)
mike79 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 Kolego sqr mi nie chodzi o to co ja wolę, ale to że kiedy mamy do czynienia z polskimi monetami nazywajmy je tak jak występują w katalogach i opracowaniach. Nie kreuzery tylko krajcary i nie tak jak w tym przypadku 3 pfennigi tylko greszel. Występowanie jej w nazwie 3 pfennig" jest obecne tylko w niemieckojęzycznych opracowaniach.Kolego tyfus już wyjaśniam :), jedyne o co mi chodzi w Twoim opisie to to że napisałeś że jest to moneta austriacka a taką ona wcale nie jest, jest to śląska moneta, bita tylko dla terenów Śląska, którego zwierzchnikiem był Leopold I.
sigis3 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 Po części zgodzę się z kolegą, moneta to greszel, czasem występuje jako groszyk, niem. Gröschel. Klasyfikowana zwykle jako Śląsk pod panowaniem austriackim. Określenie nominału 3 fenigi czy raczej halerze (spolszczając, co jest ogólnie przyjęte), to rzecz drugorzędna i komplikująca, choć w sumie prawidłowa. Wszystko to kwestie pewnej tradycji w nazewnictwie i historycznie przyjętych w literaturze terminów, podziałów, itp.Natomiast czy monety śląskie są monetami polskimi" to mocno bym się zastanawiał, szczególnie w XVII w i później, choć to pewnie niezbyt popularny pogląd. Kwestia definicji i jednak indywidualnego podejścia.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.