Kopacz1 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Długość od obucha do ostrza - 54cminteresuje mnie do czego służyła?Widać że była obsadzona w trzonek drewniany.Moja pierwsza myśl że mogła służyć do wybijania przerębli w lodzie ale w necie nie znalazłem tak długiej.
Kopacz1 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Dzięki kol. walezy za linka do strony,widzę że od lat ten wzór siekiery się nie zmienił.pzdr.
HałaBała Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 a czemu miał się zmienić? czy wzór zwykłej siekiery się zmienił od setek lat?
zazor Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 Bloki lodu były w y c i n a n e.Poza prozaicznym zwiększeniem wydajności przez użycie pił, chodziło o to, żeby rzaz nie zamarzł.Używając siekiery nie wyrąbiesz dużego bloku, bo nim skończysz to ci cała robota z powrotem zamarznie. :)ta siekiera mogła służyć do rozszczepiania pni, pracy przy dłubankach, krokwiach. <na sąsiada> też by pasowała.. ;)Polecam odwiedzenie muzeum siekier w Świętokrzyskim.
HałaBała Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 przykładowy link z grafiką - siekiera do lodu (różne wzory)http://www.google.pl/...if135463468735710&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5BW-UKpS0tnhBLLDgOgEwidzę tam same czekany i zwykłe siekiery do drzewa :) gdzie są te twoje do lodu?
HałaBała Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 może czytaj opisy, a nie same zdjęcia oglądasz...
kopijnik2 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 jak by to zobrazować...- na zamarzniętym jeziorze:20 gości z piłami (tu wstaw znak większy/mniejszy" obrazujący relację skuteczności wycinania lodu )19 gości z piłami + jeden (1) z siekierądo tego jeszcze haki do wyciągania/holowaniatransportskładowanieitd.
kopijnik2 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 logika:pasta lutownicza -(teza) nie służy do lutowania; (argument)- bo lutuje się lutownicą"
kpt Alatriste Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Zazor ma rację- bryły lodu wycinano piłami (obecnie pilarkami)- na przykład do lodowni" na szkółkach leśnych, w których trzymano sadzonki. Niewykluczone, że ta siekiera mogła służyć do wyrąbywania przerębli, choć na pewno nie jest to wygodne narzędzie. Każdy wędkarz wie o czym mówię- rąbanie lodu siekierą, zwłaszcza jeśli jest to lód już mokry, grozi zachlapaniem od stóp do głów i pryskaniem okruchów lodu w twarz. Dlatego wynaleziono szpikulec na długiej tyczce (w moich stronach nazywa się on pika"), który znakomicie spełnia swe zadanie. Wszelako siekiera ma tę przewagę, że jest niewielka i można ją włożyć do torby lub plecaka.
zazor Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 jak by to zobrazować ;)poziom lodu masz na poziomie zero.. żeby wyrąbać przerębel dla piły musisz się garbić.. dużo lepszym narzędziem do tego celu jest siekiera <na sztorc>, którą można użyć również w lecie do skrobania smoły/papy z dachów. w kwestii produkcji" lodu polecam zaineresować się eksportem lodu ze stanów zjednoczonych do ameryki południowej, a właściwie to na cały świat.
kopijnik2 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 zazorzadanie z fizykimłotek 0,5 kg1. bez trzonka2. z trzonkiemjak wielki gwóźdź wbijesz w obu przypadkach?f=mvgdzie v - pochodna od ramienia (promienia) obrotuczyli Po co - młotkowi trzonek"do pracy pionowej potrzebny ciężki łom"by wytworzyć skuteczne ciśnienienarzędzie - które opisujesz - stosowano do cięcia torfuktóry ma zupełnie inną charakterystykę - potrzebuje mniejszych ciśnień na krawędzi natarcia
zazor Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 kopijnik2zadanie z ergonomii:dlaczego masz w domu zmiotkę i szufelkę z krótkim trzonkiem, z sprzątaczka używa tych narzędzi na długim trzonku?ten spór do niczego nie prowadzi. nie jest to <siekiera do lodu> w sensie narzędzia wyłącznie w tym celu sporządzonego i dobrze o tym wiesz tylko jakaś dziwna przekora nie pozwala ci odpuścić. :)
Kopacz1 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 HałaBała powiedz co ty ciekawego chciałeś wnieść tą wypowiedzią w tym wątku? Jest coś takiego jak typologia siekier a znane siekiery do lodu są dużo krótsze.przykładowy link z grafiką - siekiera do lodu (różne wzory)http://www.google.pl/search?hl=pl&q=siekiera%20do%20lodu&rlz=1R2GGLL_pl&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=39580677&biw=1024&bih=536&wrapid=tlif135463468735710&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=5BW-UKpS0tnhBLLDgOgEmiłego przeglądaniapzdr.
zazor Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 o co te prztyczki?siekiera jaka jest każdy widzi..<wzór> siekiery jest znany od 2000 lat..do czasu uprzemysłowienia (czyli w polskim przypadku do lat 60-tych ubiegłego wieku) 90% siekier produkowali wiejscy kowale i siekiery były albo takie jaką sobie klient zamówił, albo takie jaka kowalowi (uczniowi) wyszła spod ręki.niejednemu udało się wyprodukować (przypadkiem)<średniowieczną> siekierę. wiele z tych produktów do dziś można spotkać w muzeach z takim opisem.jedynie analiza stali przy użyciu specjalistycznych urządzeń pozwala na określenie wieku <produktu>, wygląd i kształt nie mają znaczenia.
kopijnik2 Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 zazor do czyszczenia" używam różnych narzędzipędzelek z włosia wiewiórkiszczeciniakszczoteczka do zębówmyjka ultradźwiękowasprężone powietrze w aerozolusprężarka stacjonarnakarcherzmiotka małazmiotka na kijuulicznica płaskawłókninaszczotka drucianaszczotka druciana na szlifierceirchapłatki do okularówflanelaszmata brudnamopopalarkapalnik gazowy-------------------używam adekwatnie do realizacji wykonywanego zadaniawybór narzędzia występuje na podstawie doświadczenia bądź wiedzy nabytejw większości przypadków - tych narzędzi ie mogę" zamienić wynalazek szpadla - nie wyrugował motykia o ile wcześniej - ona powstała
kopijnik2 Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 czylipodstawą działań człowieka jest realizacja celukształtowanie narzędzi cechuje proces podnoszenia stopnia specjalizacjinarzędzia ypowe" zwykle są uniwersalne o ograniczonych właściwościachspecjalistyczne potrzeby powodują powstanie narzędzi o mniej spotykanych cechach determinizm - nie chaos
kopijnik2 Napisano 4 Grudzień 2012 Napisano 4 Grudzień 2012 ...wygląd i kształt nie mają znaczenia... i powyższe pozostałeOMGcałą myśl techniczną wyrzuciłeś do kosza------------------------jak najbardziej do loduale niekoniecznie przerębel dla ryb"jednym z większych przemysłów było pozyskiwanie lodu dla chłodnictwa - i to jeszcze iedawno"
Kopacz1 Napisano 4 Grudzień 2012 Autor Napisano 4 Grudzień 2012 Długość od obucha do ostrza - 54cminteresuje mnie do czego służyła?Widać że była obsadzona w trzonek drewniany.Moja pierwsza myśl że mogła służyć do wybijania przerębli w lodzie ale w necie nie znalazłem tak długiej.
Pytanie
Kopacz1
Długość od obucha do ostrza - 54cm
interesuje mnie do czego służyła?
Widać że była obsadzona w trzonek drewniany.
Moja pierwsza myśl że mogła służyć do wybijania przerębli w lodzie ale w necie nie znalazłem tak długiej.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.