stonson Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 witam dostałem hełm który moczył się w oleju a chcę go wymoczyć w kwasie szczawiowym, czy to coś da? i jak go oczyścić z ojeju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 Zależy jaki jest stan hełmu, szczaw zawsze coś da, ale są tańsze i efektywniejsze sposoby np. autoliza lub elektroliza. Szczawiu używa się głównie gdy jest możliwość zachowania farby (w porównaniu do auto/elektrolizy jej nie zjada). Daj jakąś poglądową fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 fot1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 czy przed elektrolizą trzeba oczyścić z oleju czy tak można ją zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon125 Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 Ja bym wyczyścił z oleju i spróbował z kwasem. Zawsze jest jakaś szansa,często efekty są olbrzymie. Nie podchodź do naszych opinii zawsze z pewnością. Kiedyś poradzono mi,abym wyczyścił hełm wiertarką,tak zrobiłem. Dziś ( po paru latach kolekcjonowania) patrzę na ten hełm i pukam się w czoło. Po wiertarce zostały ślady niemieckiej farby plus białe camo. Mogłem wtedy użyć jednak kwasu,dla pewności.. tak i Tobie radze. Użyj kwasu szczawiowego a jeśli nie zauważysz farby , elektroliza , następnie szczotką na wiertarce dla pewności plus konserwacja. Może być olej do broni , olej silnikowy lub cienka warstwa smaru ( polecam smar litowy - kupi0łem na stacji Orlen. Nie śmierdzi i nie jest nie wiem jak lepki) Oczywiście co niektórzy za chwilę napiszą o innych droższych środkach - moim zdaniem na taki hełm wymienione powyżej w zupełności wystarczają :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 http://odkrywca.pl/helm-wegierski-jak-najlepiej-oczyscic,668122.htmlhttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/front.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/left.jpghttps://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum25/dsc06985.jpg:)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 14:07 01-12-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 Hebda jeśli sugerujesz że to węgier to się mylisz :) zdjęcie ciulowo zrobione tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 A to jest dział konserwacji czy identyfikacji?Wrzuciłem link by pokazać jeden ze sposobów czyszczenia i konserwacji i efekty,a nie by gdybać czy niemiec jest węgrem:)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 14:23 01-12-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 a czy przed elektrolizą oczyszczać z oleju czy niema to znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 Dla pewności bym przepłukał w benzynie albo rozpuszczalniku.Jak decydujesz się na elektrolizę to czyścisz hałerka do gołej blachy,dobrze też przed zabiegiem delikatnie opukać z grubszej rdzy i purchli,przetrzeć szczotą drucianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stonson Napisano 1 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2012 dzięki za odp biorę się za umycie benzyną i elektrolizę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.