kopijnik2 Napisano 30 Listopad 2012 Autor Share Napisano 30 Listopad 2012 Jakieś przesłuchy doszły do mnie - o działaniach odbudowy - uczytelnienia linii umocnień w tym rejonie. Ktoś coś wie - precyzyjniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr916 Napisano 30 Listopad 2012 Share Napisano 30 Listopad 2012 Witam!W ostatnim Było nie minęło" poruszono tę kwestię.W planach jest odtworzenie przebiegu linii okopów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cycor Napisano 2 Grudzień 2012 Share Napisano 2 Grudzień 2012 Temat fajny. Potencjał to miejsce ma ogromne. Począwszy od odnowy schronów do projektu i stworzenia szlaku turystycznego. Pytanie tylko dlaczego w prawie najnowszym odcinku BNM pokazują ich działania jako totalna partyzantka. Sorry ale 10 ludzi chaotycznie kopiących dziurę na głębokość kolan przed kamerą trochę nie pasuje. Widać nie mieli o czym odcinka sklecić. Nie mam najmniejszego zamiaru w tym miejscu krytykować chłopaków co działają w słusznej sprawie. Tak na marginesie w tym odcinku mieli pokazać nowe części do PZL 11 co budują replikę. Chyba że jej twórcy nie chcą aby BNM zrobiło to co z łosiem z mielca :-)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagmin Napisano 2 Grudzień 2012 Share Napisano 2 Grudzień 2012 To, co niedawno zrobiono z ruiną schronu obserwacyjnego, to raczej dewastacja - aczkolwiek widziałem tylko foto, więc piszę aczej".Schron we wsi to nadal wysypisko śmieci, bynajmniej nic nie wiadomo o zmianie tego statusu, a to by się bardzo przydało.Także przydałaby się szersza informacja turystyczna, co gdzie jest/było w okolicy. Lecz po ekshumacji dawno już ekshumowanego grobu kpt./mjr. Raginisa zastanawiam się czy nie idzie o działanie podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 18 Grudzień 2012 Share Napisano 18 Grudzień 2012 Schron obserwacyjny na wzgórzu został z pewnością zdewastowany. Rozgarnięto betonowe bloki rozsadzonego korpusu, zasypano i zrównano fundament bez próby odtworzenia struktury wewnętrznej. To samo dotyczy przeniesienia ścian bojowych ze schronów w Nowogrodzie na pomniki w Łomży i Wiźnie. Patriotyczne barbarzyństwo.To jest temat dla TPF, konserwatora zabytków i kręgów naukowych. Nie rozumiem, jak grupa dyletantów, nawet o najlepszych intencjach, może prowadzić takie działania przy milczącej negacji środowiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 18 Grudzień 2012 Share Napisano 18 Grudzień 2012 Chyba nie można edytować?Mam nadzieję że nikt nigdy nie spróbuje emontować" schronów w Wiźnie. Stowarzyszenie WIZNA się do tego kompletnie nie nadaje.Byłby to prawdziwy ahistoryczny koszmar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Grudzień 2012 Share Napisano 19 Grudzień 2012 To jest temat dla TPF, konserwatora zabytków i kręgów naukowych. Nie rozumiem, jak grupa dyletantów, nawet o najlepszych intencjach, może prowadzić takie działania przy milczącej negacji środowiska"Szanowny kolego TPF już nie zyje-pozostał może jeden lub dwa oddziały. A co do reszty to nikt nie broni pisac do służb konserwatorskich w tej sprawie.Skąd taka mentalnoś że ktoś coś powinien zrobic,ale nie ja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aggg1 Napisano 19 Grudzień 2012 Share Napisano 19 Grudzień 2012 Kolego rfx jestem innego zdania co do stowarzyszenia WIZNA, gdyby nie oni to w świadomości wielu ludzi ten rejon istniał by jako miejsce gdzie coś w czasie wojny się działo i nic poza tym oni nie są po to żeby odbudować schrony tylko stwarzają grunt pod fundamenty tego co nazywamy pamięcią o bohaterach młode pokolenie oczywiście nie w 100 % ma gdzieś że ktoś walczył o to co teraz jest oni po prostu już taki stan rzeczy zastali i nic nadzwyczajnego nie widzą w tamtych czasach i walkach, moim zdaniem wielu poszukiwaczy cichociemnych" po prostu jest zniesmaczonych faktem ze ktoś oficjalnie sobie tam kopie i szuka i ze coś ciekawego znajda i zabiorą a nie znajdzie się to w osobistych zbiorach owych poszukiwaczy , i tu leży problem , popieram akcje stowarzyszenia i jestem za tym żeby to co znajda znalazło się w muzeum a nie na strychu wacusia lub stasia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HUBERTUS 1656 Napisano 19 Grudzień 2012 Share Napisano 19 Grudzień 2012 Problem w tym że dziś nie do końca wiemy jak wyglądały schrony pod Wizną. Jak się znów będzie przemieszczac sciany wysadzonego schronu coś podsypywac,budowac postumenty wewnątrz nich to nigdy nie dowiemy sie jak wyglądał rozkład pomieszczeń. Radzę pamiętac że każdy polski ciężki schron bojowy by wyjątkowy-dostosowany do lokalnych warunków. A do odtwarzania okopów to też trzeba miec serce i głowę na karku.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 19 Grudzień 2012 Share Napisano 19 Grudzień 2012 Hubertus - mam wiele zajęć i nie rozumiem, dlaczego miałbym wyręczać instytucje, zajmujące się profesjonalnie ochroną substancji historycznej. Nie będę zakładał swojego stowarzyszenia w kontrze do istniejącego.Obaj zgadzamy się, że dotychczasowe działania i ewentualna odbudowa" schronów to więcej szkód niż pożytku.Aggg1 - nie mam nic przeciwko upowszechnianiu wiedzy o Wiźnie i innych wydarzeniach z naszej historii. Nie podoba mi się wykonanie. Dewastacja schronu bojowego Góra", kopanie w poszukiwaniu ciał bez wcześniejszego przebadania archiwów, zadęcie wokół kolejnego pogrzebu Raginisa, bezsensowne awansowanie oficerów 70 lat po bitwie... To wszystko w sytuacji, gdy ważniejsze byłyby proste prace porządkowe. Ale one nie są tak spektakularne, tv nie przyjedzie na wywożenie śmieci z bunkra.Efektem działalności stowarzyszenia jest upowszechnienie pokracznego obrazu bitwy: każdy Polak zabił 40 Niemców, a tylko Sabaton o tym pamiętał. Tutaj masz dowód:http://demotywatory.pl/szukaj?q=wizna&where=wszystkie&when=inf&size=max&sort=dateWykonanie umocnień polowych ma pewien sens. Byle miały jakieś odniesienie do historii, a nie były medialna wariacją na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.