Skocz do zawartości
  • 0

kula armatnia/granat powstanie listopadowe

ramzesik

Pytanie

Napisano
jak w temacie proszę o id fant z bitwy 1831. Srednica jakieś 15cm, obwód jakieś 48cm, wagi niestety nie znam na chwile obecną, moja waga domowa kończy się na 5 kilogramach... Dodam że wychodziły tam również kule pełne średnicy 9cm i wadze około 2,7kg. Z góry dzięki pozdrawiam.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
@dziwi mnie tylko ta wypustka bo wygląda jakby była i chyba jest odlana razem z granatem

Może być odlana i w sumie na taką wygląda. Takie rozwiązania oczywiście stosowano, ino że pierwsze słyszę żeby u nas. No ale wszystko możliwe.

Tutaj dla przykładu wystawa w Omoa (Honduras):
http://www.downtheroad.org/imagesBBB/Photo_Albumb/New_Folder6/D0044.JPG
Napisano
Toż napisałem powyżej ,granat 24 f,średnica 144 mm, waga 6,5-7,5 (zależnie od grubości ścianek) w 1831 używały obie strony
Napisano

Nie wiem czemu link nie wchodzi, zatem podsyłam zdjęcie (źródło: muzeum w Omoa - www.downtheroad.org).

Ramzesik, wrzuć zdjęcie z góry. A jak już będziesz przy tym grzebał (nie wiem czy otwór jest nadal zabity czy może już odetkany) to na wszelki wypadek nie używaj narzędzi wykonanych z metali, którę dają iskrę. , a stare żeliwo łatwo potrafi zaiskrzeć. Licho nie śpi.

Napisano
Piszę o tym iskrzeniu dlatego, że nikt Ci nie da 100% pewności że CP zawarty w środku jest nieaktywny. Dopóki się nie upewnisz, że kulka jest bezpieczna (pusta w środku) dopóty trzeba uważać.
Napisano
jak w temacie proszę o id fant z bitwy 1831. Srednica jakieś 15cm, obwód jakieś 48cm, wagi niestety nie znam na chwile obecną, moja waga domowa kończy się na 5 kilogramach... Dodam że wychodziły tam również kule pełne średnicy 9cm i wadze około 2,7kg. Z góry dzięki pozdrawiam.
Napisano
dziwi mnie tylko ta wypustka bo wygląda jakby była i chyba jest odlana razem z granatem, a wydawało mi sie ze ze takie granaty byly okrągłe a w ten otwór wetknięte było tylko drewno z dziurą na proch, czy coś pokręciłem.
Napisano
Kolega ma taki. Drewienko z czasem stao się bardziej podobne do kamienia niż drewna. Rzeczywiście dziwne to wysunięcie, ale ostatnie wątpliwości rozwieje chyba zmierzenie średnicy otworu i porównanie ze znanymi granatami z listopada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie