Skocz do zawartości
  • 0

Ampla olejna biała

KolekcjonerWa

Pytanie

Napisano

Witam,
Posiadam taką lampę. Podobno jest to unikatowa ampla olejna. W środku znajdują się łańcuszki chyba do podwieszania pod sufit. Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:04 13-11-2012

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie ma sprawy,
ampla to błąd z alledrogo podłapany przez mało biegłych w temacie sprzedających.

Względem rener" = słowem tym określa się (też od stosunkowo nie długiego czasu) palnik do lampy naftowej,
w języku naszych odwiecznych przyjaciół palnik, to renner".
Podobnie mamy teraz dyskonty, szopy, sale, lancze, sory itd.

Szczytem głupoty dla mnie było gdy na alledrogo zobaczyłem kiedyś części do motocykla NSU Kalosch.
Napisano
Hansdekawka napisał:
„@ktos451,
Słowo to pojawiło się w dobie internetowych aukcji w Polsce.
Powstało on w wyniku tzw.czeskiego błędu" czyli pomylenia kolejności liter w słowie, mądrusie je podłapali, kolejni dorobili legendę.
20 lat temu nie słyszało się takiego słowa wśród kolekcjonerów antyków, 30 lat temu też nie, nie słyszałem go też i ponad 37 lat temu, czyli od kiedy notorycznie zacząłem pojawiac się na giełdach staroci…”
…”Nie ma sprawy,
ampla to błąd z alledrogo podłapany przez mało biegłych w temacie sprzedających…”

Szanowny Kolego Hansdekawka
z przykrością muszę stwierdzić że w tym przypadku nie masz racji.
Po prawdzie nie uważam się za biegłego w handlu na aukcjach internetowych, lecz nazwa ampla jest mi znana od dziecka (już siódmy krzyżyk noszę). W naszym domu używali jej moi dziadkowie urodzeni przed 1900 rokiem, a także rodzice. Definicja przytoczona wyżej jest właściwa, a przedmiot będący tematem dyskusji jest lampą stojącą – czyli nie jest to ampla.
Jeśli zechcesz zadać sobie nieco trudu i zajrzeć do drukowanych starszych encyklopedii lub słowników – z pewnością znajdziesz to określenie.
Pozdrawiam.
Napisano
Proszę. Ostatnie foto sugeruje że to lampion na świeczkę. Lampy oliwne mają pojemnik z pływakiem dla knota.
Napisano
Przedmiot został zakupiony przez tatę kilkadziesiąt lat temu na bazarze na Kole jako AMPLA OLEJNA. Niestety nigdzie nie znalazłem nic podobnego jako ampla.
Proszę o pomoc w identyfikacji tego przedmiotu.
Dziękuję
Napisano

Witam,
Posiadam taką lampę. Podobno jest to unikatowa ampla olejna. W środku znajdują się łańcuszki chyba do podwieszania pod sufit. Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:04 13-11-2012

Napisano
@ktos451,
Słowo to pojawiło się w dobie internetowych aukcji w Polsce.
Powstało on w wyniku tzw.czeskiego błędu" czyli pomylenia kolejności liter w słowie, mądrusie je podłapali, kolejni dorobili legendę.
20 lat temu nie słyszało się takiego słowa wśród kolekcjonerów antyków, 30 lat temu też nie, nie słyszałem go też i ponad 37 lat temu, czyli od kiedy notorycznie zacząłem pojawiac się na giełdach staroci.
Podobnie ma się rzecz z brenerem (mądrzej ma brzmiec).

Po za tym, wczytaj się w link, który podajesz i stwierdź,że Twój link nie zgadza się z ww przedmiotem.
Napisano
Ja słyszałem tylko określenie ampla" na wiszącą lampę. W linku jest jeszcze wyszczególniony wygląd lampy - o którym nie słyszałem, a przynajmniej nie pamiętam abym słyszał.

Link miał tylko udowodnić istnienie słowa w języku polskim

Kol. Hansdekawka pewnie ma rację - nigdy aż tak mnie to nie interesowało, i nie mam zamiaru się sprzeczać. Przy okazji dzięki za sprostowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie