pawel028 Napisano 12 Listopad 2012 Autor Napisano 12 Listopad 2012 Witam wszystkich.Czy ma ktoś jakieś ciekawe informacje na temat Środy Śląskiej czy to miejsce jest warte odwiedzenia? Mam ochotę się tam wybrać, a może ktoś z tej miejscowości powie mi coś ciekawego.
pawel028 Napisano 12 Listopad 2012 Autor Napisano 12 Listopad 2012 O skarbie słyszałem i czytałem, a może odwiedzał lub odwiedza ktoś to miejsce są tam jakieś dobre miejscówki?
wm Napisano 13 Listopad 2012 Napisano 13 Listopad 2012 W sumie to trochę ciężko kopać w mieście z tego co mi wiadomo to starówka objęta jest kontrola konserwatorską, do tego teren zabudowany dlatego trzeba mieć zgody konserwatora i właścicieli terenu ale można spróbować.A tak na poważnie to co ciebie interesuje. Bo z twojego postu zakładam, że chcesz pozwiedzać miasto turystycznie. Ale może chcesz sie wybrać w celu poszukiwania skarbów?Bo po tego typu lakonicznych pytaniach trudno to określić jak i czy to ma być wypad turystyczny (tak ja rozumiem twoje pytanie) czy w celach poszukiwawczych (gdyż jest to forum poszukiwaczy skarbów)więc w grę może wchodzic i ta opcja.Polecam monografie Sroda Slaska. Dzieje miasta, wina i skarbów"- pod. red. Zerelik, Roscislaw oraz odwiedzenie miejscowego muzeum gdzie się także można dowiedzieć co nieco o historii okolicy wiec będzie ci pomocna by choc cześciowo odpowiedziec sobie na zadane pytanie.Doprecyzuj pytanie bo teraz jest taka mania pisania pytań podobnie do twojego, przydało by się coś więcej jaki okres historyczny ciebie interesuje bo ciekawe informacje są od paleolitu po współczesność więc najlepiej będzie jak sie zapoznasz z monografią która taki okres opisuje to może wtedy się zdecydujesz co ciebie interesuje.Teraz odpowiedź na twoje pytanie.Maiasto jest warte odwiedzenia, jest niewielkie ale jest trochę zabytków.Także choćby ze wzgledu na układ urbanistyczny jest to wzorcowe miasto lokowane na prawie magdenburskim.
pawel028 Napisano 13 Listopad 2012 Autor Napisano 13 Listopad 2012 Powiem tak, niedawno kupiłem wykrywkę i mieszkam niedaleko srody slaskiej wiec dlatego pytam czy warto sie tam wybrac i cos polazic na pograniczach srody lub okolic. Interesuje mnie bardziej drobnica jak militarka ale wiadomo militarka tez nie pogardze A co do ksiazki to dzieki za info. postaram sie ja zdobyc i poczytac.
hipolit-O4 Napisano 15 Listopad 2012 Napisano 15 Listopad 2012 Czesz ugorki i leśne ścieżki.Na pewno coś trafisz i znajdziesz punkt zaczepienia.Przez ten teren w lutym 1945 Rosjanie z przyczółków na Odrze parli na zachód a za nimi wiali Niemcy.
past Napisano 1 Grudzień 2012 Napisano 1 Grudzień 2012 masz okolice Lutyni -Wróblowic - wojny śląskie. Malczyce i dalej w stronę Prochowic II wojna. Dodatkowo lasy pod Szczepanowem, no i eldorado lat 90 Piskorzowice :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.