hotrodrumble Napisano 26 Luty 2014 Share Napisano 26 Luty 2014 Witam szanownych kolegów. Małe dziurki można zalać za pomocą tiga lub miga z opcją do alu. Należy jednak pamiętać, że miejsca spawane raczej na pewno będą miały delikatnie inny odcień niż reszta powierzchni. Wynika to z różnic w stopie z którego wykonana jest manierka i drut spawalniczy. Dręczy mnie jednak pytanie czy taka odnowiona, naprawiana manierka ma wciąż tą samą wartość historyczną? Chciałbym również zapytać czy macie jakieś sposoby na wyciąganie wgnieceń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 26 Luty 2014 Autor Share Napisano 26 Luty 2014 Slyszalem ze jak szczelna to wode nalewali zatykali i do zamrazarki i tak na przemian. Zima mozna na mroz wystawic jak wysoki powinna sie wyprostowac czasami troszke ksztalt moze zmienic kssztalt. Manierke tez mozna wypykac jak jest lekko wgnieciona np ciekim klyczem oczkowym tym wygietym tylko trzeba czyms lekko owinac zeby nie pokaleczyc. Kolejna czynnosc to delikatne formowanie uderzajac od zewnatrz kawalkiem drewna. Mysle ze pract duzo efekt rozny zalezy od sprzetu i cierpliwosci. Mnie tez interesuje taka renowacja manierek czy mozna kupic paste aluminiowa zaby to zalepic i wygladzic papierkiem jak szpachel?. Chcialbym jakosc zabezpieczyc takie sztuki przed dalsza korozja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 26 Luty 2014 Share Napisano 26 Luty 2014 Można nawet do nieszczelnej manierki włożyć np. balon i wypełnić go wodą i zawiązać a następnie włożyć do zamrażarki. Woda powiększa objętość i wypycha ścianki manierki. Proces trzeba stale kontrolować. Niestety da się tak postąpić z gładkimi manierkami, bo w tych z przetłoczeniami nawet one mogą zostać wyprostowane. Jak jednorazowe zamrożenie wody nie wystarczy trzeba manierkę wyjąć, roztopić lód, przebić balon i zastąpić go nowym i powtórzyć zabieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrodrumble Napisano 26 Luty 2014 Share Napisano 26 Luty 2014 Pomysł z balonem jest genialny, postaram się go wypróbować. Jeśli się uda wrzucę jakieś zdjęcia. Dziękuję wszystkim za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lonewolf Napisano 27 Luty 2014 Share Napisano 27 Luty 2014 Balon można zastąpić czymś bardziej elastycznym. W tej zgniecionej manierce co na zdjęciu lepiej użyć np condoma/prezerwatywy woda sie rozleje po całosci i wtedy mrozić. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Jeśli Wam się wydaję,że lód rozepcha ją tylko tam gdzie chcecie,to się na swojej genialności przejedziecie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Vis - masz rację, że to ryzykowne jeśli ktoś chce doprowadzić do odzyskania kształtu. Napisałem, że proces trzeba kontrolować - ja robiłem w zamrażarce z szybą (takiej sklepowej) bez przerwy na nią patrząc. W pewnym momencie zaczęła się rozpychać i musiałem ją wyjąć, żeby się za bardzo nie odkształciła w innych miejscach lub nie popękała. Jednak muszę przyznać, że dobrze wyszła i przy zamianie kolega nie wierzył, że była wgniecione. Jak zwykle przy takich zabawach nie można przesadzić i zakładać, że osiągnie się ideał, jednak takie stany jak na fotkach można bez problemów poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 Witam posiadam taką samą sztukę z tą sygnaturką :) ale faktycznie rzadka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 2fota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 3fota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 4fota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 5fotaaktualnie już wyczyszczona ale te wgniecenia też muszę wyprostować już parę lat się zabieram:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 28 Luty 2014 Autor Share Napisano 28 Luty 2014 witam poglądowo wstawiam to 2 od lewej po czyszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Pięknie Manierka, śliczna sztuka, me gusta :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 3 Marzec 2014 Autor Share Napisano 3 Marzec 2014 zastanawia mnie co znaczy LW na szyjce ktos wie pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 3 Marzec 2014 Share Napisano 3 Marzec 2014 landwehra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.