Skocz do zawartości
  • 0

Szklane fiolki, rurki, zapalniki ?

gudek82

Pytanie

Napisano

Witam
Wyszły takie szklane rurki, fiolki, na foto już umyte. Duża część pełnych i pustych została w lesie. W pełnych była bezbarwna ciecz z oddzielającym się białym proszkiem, jakby zalakowanym czarnym korkiem, smołą ?. Kilka przy kopaniu się potłukło, ale nie zauważyłem żadnych niepojących oznak,typu dymienie itp. Długość rurek 6,5 cm, średnica cieńszej 7 mm, dwóch grubszych 8 mm. Moje pytanie jest takie czy dobrze obstawiam że jest to rodzaj jakiegoś szklanego zapalnika ?, jeśli tak to jakiego.

Pozdrawiam gudek82

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trafiałem niejednokrotnie przy ziemiankach szklane fiolki o podobnych rozmiarach jednak większość z nich miała zakończenie nieco zwężoną szyjką. Zamykane na koreczek lub na nakrętkę gwintowaną. Długości 5-6cm i średnice od 8-10mm. Mam nawet kilka w domu, później już nie zbierałem. Jako że, jak pamiętam, raz lub dwa razy trafiły się na leśnych śmietniczkach razem ze szkłem aptecznym, sądzę, że to jednak po jakimś lekarstwie.
Napisano
Podbiję
Kolego Pawełek11 mini laboratorium odpada, znalezisko z pierwszej linii, nikt by się w takie coś raczej nie bawił, bardziej obstawiałbym jakiś zapalnik chemiczny, może kolega AveDanzig będzie coś wiedział ?,
Napisano

Witam
Wyszły takie szklane rurki, fiolki, na foto już umyte. Duża część pełnych i pustych została w lesie. W pełnych była bezbarwna ciecz z oddzielającym się białym proszkiem, jakby zalakowanym czarnym korkiem, smołą ?. Kilka przy kopaniu się potłukło, ale nie zauważyłem żadnych niepojących oznak,typu dymienie itp. Długość rurek 6,5 cm, średnica cieńszej 7 mm, dwóch grubszych 8 mm. Moje pytanie jest takie czy dobrze obstawiam że jest to rodzaj jakiegoś szklanego zapalnika ?, jeśli tak to jakiego.

Pozdrawiam gudek82

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie