Skocz do zawartości
  • 0

kołek uziemiający- uziemienie

makul

Pytanie

Napisano
Witam,
trafiłem w punkcie skupu" kołek uziemiający - uziemienie. A przynajmniej tak myślę, że to właśnie to.
Czy ktoś może mi powiedzieć od czego (radiostacja, telefon) i z jakiego kraju pochodzi to uziemienie?
Wymiary to długość-70cm, szerokość rączek 20cm, średnica kołka- 3cm.
Pozdr,
makul

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Uziom jak uziom. Może pochodzić z fabrycznego wyposażenia, a może być też domową podróbką.
W uziomy były wyposażone wszelkie ruchome <sprzęty> zasilane prądem pow. 24V. od bud leśników, kolejarzy począwszy przez agregaty pradotwórcze po pojazdy wojskowe.
Uziomy często ginęły przy przemieszczaniu ponieważ zasilanie odłączało się na końcu (bo jeszcze kawka, herbatka na drogę), wóz ruszał a uziom zostawał. Wówczas trzeba było zorganizować takie ustrojstwo domowym sposobem: kawał rury, palik z ogrodniczego do palowania krów itp. wystarczyło dospawać gwint i uziom gotowy.
Generalnie ile sprzętów tyle rodzajów uziomów, oryginalnych i dorabianych więc ustalenie producenta jest niemożliwe tym bardziej, że takich rupieci nikt nie sygnował.
Napisano
Nie twierdzę że jest to uziom wojskowy ale na samoróbkę mi to raczej nie wygląda. Samoróbka byłaby zrobiona doraźnie -to coś jest wykonane bardzo starannie, toczenie głównego pręta jest dokładne, równomierne. Otwór na przetyczkę jest nawiercony pośrodku - a nie gdzie popadnie. Dodatkowo ączki" też są rozłożone w miarę starannie i symetrycznie.
Z tego co widziałem to nie jest pochodzenia polskiego (chyba że cywilne). Nie wiem jak z uziemieniami pochodzącymi z państw ościennych.
Coś komuś się z czymś kojarzy?
Pozdr,
makul
Napisano
te nasmarkane spawy uważasz za staranne wykończenie? hehe

Nigdzie nie istnieje i nie istniała fabryka uziomów z racji tego, że jest to produkcja jednostkowa. Takie rzeczy wykonywały na zlecenie składane w miarę potrzeb warsztaty szkolne, więzienne, POM-y itp.
Napisano
Witam,
trafiłem w punkcie skupu" kołek uziemiający - uziemienie. A przynajmniej tak myślę, że to właśnie to.
Czy ktoś może mi powiedzieć od czego (radiostacja, telefon) i z jakiego kraju pochodzi to uziemienie?
Wymiary to długość-70cm, szerokość rączek 20cm, średnica kołka- 3cm.
Pozdr,
makul

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie