ktos451 Napisano 28 Październik 2012 Autor Napisano 28 Październik 2012 Witam, zdobyłem ostatnio nóż wz. 55. I mam problem z sygnaturamiBiciaNa pochwie i nożu zgodne - MO 1238 lub M0 1238, nie wiem czy to M + zero", czy M + O" oraz z drugiej strony noża 11 w okręgu i data 1956. 11 to chyba FB Radom - tak znalazłem nie mam pewności.Tak więc proszę o odczytanie czegoś z MO 1238 (czy MO to może być milicja?) i o potwierdzenie fabryki. Jak trzeba to dodam zdjęcia. Pozdrawiam Kamil
średni Napisano 29 Październik 2012 Napisano 29 Październik 2012 Na wyposażeniu Plutonów Specjalnych Milicji(tak wtedy nazywały się oddziały AT) były noże wz55 o różnych literach seryjnych,więc MO to tylko numer kolejnej serii a nie przeznaczenie dla konkretnych jednostek.Irek
ktos451 Napisano 29 Październik 2012 Autor Napisano 29 Październik 2012 Dzięki za rozjaśnienie sprawy sygnatur, dowiedziałem się, że nóż był z magazynu jakiś wojsk desantowych - więc wszystko się zgadza. Pytałem o milicję bo wujek od którego go dostałem jakiś czas tam pracował. Pochwalę się, że nóż ładna sztuka - 20 lat w garażu, stan magazynowany klinga jeszcze w oryginalnym smarze - chyba nikt nim nic nie robił. A jeszcze ostatnie pytanie, ile sztuk tego noża wyprodukowano? Na all... zawsze jest kilka sztuk, po ok. 220 zł (to drożej jak niemiecki dość ładny s84/98) - domyślam się, że cena przesadzona w stosunku do ilości sztuk noża.
Pytanie
ktos451
Bicia
Na pochwie i nożu zgodne - MO 1238 lub M0 1238, nie wiem czy to M + zero", czy M + O"
oraz z drugiej strony noża
11 w okręgu i data 1956. 11 to chyba FB Radom - tak znalazłem nie mam pewności.
Tak więc proszę o odczytanie czegoś z MO 1238 (czy MO to może być milicja?) i o potwierdzenie fabryki. Jak trzeba to dodam zdjęcia.
Pozdrawiam
Kamil
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.