Skocz do zawartości
  • 0

Nóż wz.55 - sygntury

ktos451

Pytanie

Napisano
Witam, zdobyłem ostatnio nóż wz. 55. I mam problem z sygnaturami

Bicia

Na pochwie i nożu zgodne - MO 1238 lub M0 1238, nie wiem czy to M + zero", czy M + O"

oraz z drugiej strony noża

11 w okręgu i data 1956. 11 to chyba FB Radom - tak znalazłem nie mam pewności.

Tak więc proszę o odczytanie czegoś z MO 1238 (czy MO to może być milicja?) i o potwierdzenie fabryki. Jak trzeba to dodam zdjęcia.

Pozdrawiam
Kamil

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na wyposażeniu Plutonów Specjalnych Milicji(tak wtedy nazywały się oddziały AT) były noże wz55 o różnych literach seryjnych,więc MO to tylko numer kolejnej serii a nie przeznaczenie dla konkretnych jednostek.
Irek
Napisano
Dzięki za rozjaśnienie sprawy sygnatur, dowiedziałem się, że nóż był z magazynu jakiś wojsk desantowych - więc wszystko się zgadza. Pytałem o milicję bo wujek od którego go dostałem jakiś czas tam pracował. Pochwalę się, że nóż ładna sztuka - 20 lat w garażu, stan magazynowany klinga jeszcze w oryginalnym smarze - chyba nikt nim nic nie robił.

A jeszcze ostatnie pytanie, ile sztuk tego noża wyprodukowano? Na all... zawsze jest kilka sztuk, po ok. 220 zł (to drożej jak niemiecki dość ładny s84/98) - domyślam się, że cena przesadzona w stosunku do ilości sztuk noża.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie