WP1945 Napisano 21 Październik 2012 Autor Share Napisano 21 Październik 2012 Witam.Chciałbym uszyć sobie tą bluze i tu pojawiają się problemy. Jak wiadomo trzeba wiedzieć jakie ma wymiary taka bluza, krój, modełko, no i sam materiał : gramatura i kolor (czy jest to drelich surowy ?). Czy ktoś z Szanownych kolegów mógłby mi pomóc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 może tutaj coś się dowiesz więcej http://www.zbieramwp.fora.pl/ogolnie-o-lwp,38/umundurowanie-i-wyposazenie-lwp-1943-45,419.htmlwysłałem Ci info na priv, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 21 Październik 2012 Autor Share Napisano 21 Październik 2012 Trzeba pamiętaz też o zachowaniu proporcji tak jak w fabryce, Zapewne były 3 rozmiary tych bluz. Dzięki za artykuł, znam go, jest ciekawie opisany, jak widać od 43 do 52 roku były różna odcienie tych bluz co jest całkiem zrozumiałe. Martwi mnie to, że z kampani wrześniowej jest pełno informacji a z kolei o lwp na wschodzie mało (oczywiście chodzi mi o szegóły umundurowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 Opłaca się szyć na własną rękę? Kopie mają doświadczone firmy jak Frankowski, i Hero - co do jakości się nie wypowiem bo ich nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 21 Październik 2012 Autor Share Napisano 21 Październik 2012 Jasne, że się opłaca tylko trzeba mieć odpowiednie komponenty, ja osobiście nie będe tego szył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcel M. Napisano 21 Październik 2012 Share Napisano 21 Październik 2012 Czy chodzi Panu o wykonanie repliki kurtki mundurowej takiej jakiej Rosjanie dostarczyli formujacej sie 1 Armii Wojska Polskiego ? Bo te późniejsze jednak trochę się różniły . Jeden uzytkownik tego forum dał kiedyś do identyfikacji taką piękną kurtkę radzieckiego wykonania z drelichu przez nich używanego . Sam mam dwie radzieckie kurtki mundurowe z lat siedemdziesiatych ale drelich jest identyczny .http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=693518#1313970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 22 Październik 2012 Autor Share Napisano 22 Październik 2012 Tak, chodzi mi o 1 AWP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 23 Październik 2012 Autor Share Napisano 23 Październik 2012 Do kolegi upham18 - Nie można wysłać do kolegi maila. Czy koledzy coś wiedzą odnośnie metalowego mocowania pasa styłu bluzy który pozwala na to, że pas nie opadał niżej - czy stosuje się to rozwiązanie w kopiach i jak to wygląda, czy da się to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 23 Październik 2012 Share Napisano 23 Październik 2012 pisz, wlotek@gmail.comP.S. wrzuć jakąś fotkę bluzy z drelichu radzieckiego z hakami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 Haczyk od bluzy wz 36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 Orginalna bluza wz 43 ze strony : http://www.zbieramwp.fora.pl/ogolnie-o-lwp,38/umundurowanie-i-wyposazenie-lwp-1943-45,419.htmlNie mogłem znaleść w sieci haczyka który był w wz 43, przypuszczam, że to samo było w tej bluzie bo przecież wz 43 jest prawie wierną kopią wz 36 drelich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 24 Październik 2012 Share Napisano 24 Październik 2012 Nigdy szczegółowo nie przyglądałem się bluzie polskiej wz.43, ale nie słyszałem, aby w tej bluzie były jakieś haki mundurowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 24 Październik 2012 Autor Share Napisano 24 Październik 2012 Swoją drogą to ciekawe czy w każdych bluzach produkowanych przez radzieckie zakłady były te haczyki ? Czy w bluzach, kopiach produkowanych przez firmy mają te haczyki ? bo nigdzie to nie jest opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord_Macragge Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Bluza wz. 43 nie posiadała żadnych haków mundurowych i mimo że zdarzały się liczne różnice w krojach, uzależnione datą produkcji i jej miejscem, nigdy nie widziałem żadnej wersji wyposażonej w coś takiego, ani nawet samych haków luzem". Rozpoczynając działalność naszej Grupy przeglądaliśmy asortyment polskich firm produkujących repliki mundurów wz. 43 i żaden z nich nie przypadł nam do gustu. Rażące błędy w kroju, strukturze, rodzaju czy też kolorze tkaniny, w połączeniu ze sporymi cenami detalicznymi skutecznie zmobilizowały nas do wykonania poprawnych wykrojów na podstawie kilku 100% wojennych egzemplarzy. Potem wystarczyło znaleźć odpowiedni materiał, zafarbować na pożądany kolor, znaleźć zdolnego krawca i gotowe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 25 Październik 2012 Autor Share Napisano 25 Październik 2012 Znając realia wojenne mogli w większości partii bluz nie montować tego, zresztą różne fabryki to robiły. Dało by radę opublikować tutaj modełka (wykroje) bluzy wz 43 ? Co by było na przyszłość dla innych bo nigdzie jeszcze nikt nie zamieszczał takich szczegółowych informacji i zdjęć pomocnych do uszycia takiej bluzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 26 Październik 2012 Share Napisano 26 Październik 2012 Dokładam się do prośby kolegi WP1945. Ma ktoś dostęp do zdjęć mundurów z kołobrzeskiego muzeum? Słyszałem, że jest tam dość merytoryczna wystawa z zakresu WP 1943-1945. Niestety dla mnie to drugi koniec Polski, ciężko dojechać. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WP1945 Napisano 28 Październik 2012 Autor Share Napisano 28 Październik 2012 Daje linka do wymiarów kurtki wz 36 (43 była na wzór robiona). http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,warunki-techniczne-kurtki-lnianej-wp-39,1591 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 30 Październik 2012 Share Napisano 30 Październik 2012 Kurtka wz.43" niestety nie ma zbyt wiele wspólnego z lnianą wz.36. Różnic jest bardzo wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
upham18 Napisano 31 Październik 2012 Share Napisano 31 Październik 2012 Szukam odpowiedz na pytanie:Czy kurtki szyte zaraz po wojnie - lata 45-47, były szyte zgodnie ze wzorem opracowanym w 1943?Dziękuję.P.S. bolas, czy masz możliwość rozwinięcia swojej wypowiedzi na temat różnic kurtki wz. 36 i wz.43"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 9 Listopad 2012 Share Napisano 9 Listopad 2012 Kurtka wojenna opracowana u naszych braci wschodnich nie ma nic wspólnego z kurtkami zwanymi popularnie wz.36 - ani z sukienną, ani z drelichową. Kurtka wz.43" opiera się na wcześniejszym wzorze polskiej kurtki, którą popularnie zwie się drelichem wz.31" (nazwa robocza, nikt jej jeszcze nie wykopał w dokumentach). To zapewne z takiej dokonano kopiowania, bowiem wiele rzeczy jest b. podobnych. Po pierwsze liczba guzików na jakie są zapinane kurtki - 6 a nie 7 jak we wz.36. Pozostałe detale kurtki są zbliżone zdecydowanie bardziej niż przy porównaniu do kurtek wz.36.Tyle o samym wyglądzie - teraz materiał, we wz.43 jest zupełnie inny - to bawełniany drelich, często radziecki w zupełnie odmiennym kolorze niż nasze przedwojenne lniane drelichy. Podobnie naramienniki - w wojennych kurtkach są one sukienne. Powojenne czy nawet późnowojenne kurtki szyte już w 1944/45 roku na terenach zajmowanych przez Armię Czerwoną często nawiązują z kolei do kurtek wz.36 lub są swoistymi hybrydami. Serie kurtek powojennych - popularnie zwane wz.48" czy ich późniejsze wersje to również nawiązanie do kurtek przedwojennych z pewnymi cechami kurtek wojennych - np. sukiennymi naramiennikami. Jednak ani kurtki powojenne, ani przedwojenne nie są zdecydowanie identyczne jak kurtki radzieckiej produkcji wz.43". Mała fotka obok, od razu widać różnice ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Witam-czy zatem kurtka oferowana w jednym z serwisów aukcyjnych jako mundur KBW jest modelem wz 48? ma dwie haftki przy kołnierzu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Folkersam Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Zdjęcie nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unterforster Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Witam. Mam 4 kurtki wzoru 43 każda wykonana jest z innego materiału.Najciekawsze to 2 ponieważ jedna z nich wykonanajest z ,,drelichu,, produkcji USA , ma nieregulaminowe 7 guzików i obszycia starszego śerściucha wykonane z niemieckiej tresse (przyszyte z ręki)w środku widnieją resztki stempla tuszowego parti materiału z którego jest wykonana ......& CO,kolor to zgniła zieleń.Druga natomiast do zdobyczny(bele materiału )drelich niemiecki ,,JODEŁKA,,kolor piaskowy.Tak że reasumując nie ważne z jakich materiałów taka replika powstanie i tak będzie dobrze:)ruskie akurat w tej kwestji specjalnie wagi nie przywiązywali.Co do producentów to HERO jednak ma spore doświadczenie w temacie ,a wymieniany inny poznański producent to badziew który można oczywiście założyć ale no właśnie ale...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Kolego unterforster zechciałbyś wrzucic zdjęcia tych swoich perełek? szczególnie tę z amerykańskiego materiału i zdobycznego niemieckiegoPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 16:47 10-11-2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unterforster Napisano 10 Listopad 2012 Share Napisano 10 Listopad 2012 Jak najbardziej kolego,muszę się nauczyć bo nowy na forum ale nie nowicjusz:)coś koło wtorku dodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.