lolek Napisano 17 Marzec 2004 Autor Napisano 17 Marzec 2004 Dzis w Gazecie Olsztyńskiej ukazal sie artykul takiej oto treści (pisze z pamieci) : Wczoraj wykryto arsenal broni, ktorego wlascicielem byl 38-letni kolekcjoner militariow. Po przeszukaniu kamienicy w ktorej zamieszkiwal poszukiwany znaleziono wiele lusek, amunicje, 2 sztuki bronni (na dolaczonym foto widac destrukt rewolweru), pocisk kal. 75mm, mundury, odznaczenia oraz inne fanty" militarystyczne. Niektore z niewypalow posiadaly znaczna zawartosc mat. wybuchowego. Nadmieniono iz ow kolekcjoner zajmuje sie tym bardzo dlugo i jest dobrze znany w swiatku" militarystycznym.Konkluzja? Jak na moj gust nikt, kto zajmuje sie militarystyka nie trzyma w domu (nawet do lapy nie bierze) niewypalow takiego kalibru. Tym bardziej ktos tak bardzo doswiadczony! Dodam ze owe zatrzymanie" mialo miejsce w Olsztynie. Teraz strach nawet luseczki do domu znosic... Gratulacje dla grupy dochodzeniowej Olsztynskiej Komendy Rejonowej!
Jaro5 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 WitamNajlepszy był podpis pod zdjęciem: Biegli sprawdzą, czy z tego rewolweru można strzelać".Postaram sie jutro zamieścić zdjecie, sami ocenicie czy można
Piorek Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Witam,tego sie obawialem, pierwszy juz jestSam pamietam jak kiedys MO bylo w mojej piwnicy...Niepowiem a niemowilem"http://www.odkrywca-online.pl/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=0&ktory=70522#70522
bayo_pietka Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Dobrze znany". No właśnie dlatego że jest dobrze znany cała ta akcja tylko ośmiesza policję i służby państwowe (wszelkie). Widać w Olsztynie mieli nakaz wyrobić normę wykrytych terrorystów w związku z zamachami w Madrycie. No to sięgneli po zardzewiałe łuski i zrobili akcję". Teraz pochwalą się w gazetach i TV, że są najczujniejsi w Polsce. Życzę owocnych badań czy z tego złomu można strzelać. Proponuję nobla dla experta, który stwierdzi że tak :-), Acha, i niech ten expert odda strzał jako pierwszy :-))
Romel79 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Najbardziej mnie śmieszy to że można pujść sobie do sklepu i kupić wpełni sprawną kopie broni czarnoprochowej z której bez problemu można kogoś ozwalić" a niemożna posiadać przerdzewiałego rewolweru, którym jedyne co można zrobić to zdrowo komuś w czape przyp... i liczyć na to że nie wstanie . Bezsensowne prawopzdr Romel
kloki Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Wśród niebezpiecznych przedmiotów znaleziono także sporą ilość munudrów wojskowych oraz niebezpieczne oznaczenia. Nie można wykluczyć, iż owy bandyta nie był powiązany z grupą przestępczą XXX działającą na terenie Olsztyna. W domu zatrzymanego znaleziono takżę łuski karabinowe z okresu II WŚ mające ślady użycia. Możliwe, iż był powiązany z zamachem terrorystycznym na metro w Madrycie." Nie wiem jak wy, ale założę się, że wiekszość tego matriału to przesadzanie. A jak był taki znany" to czemu go wcześniej niby nie zatrzymali? Czekali pewnie jak zrobi fałszywy ruch :) hahaha
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Tak ,teraz w związku z tą chorą koalicją szuka się prawdopodobnych bojowników Al-Kaidy czy ETA no i padło na kolesia z Olsztyna... pzdrbjar_1
pomsee Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Ludzie czytalem notatke o tym w internetowym wydaniu Gazety Olsztynskiej" - napisano tam, ze ekspert oceni czy z zardzewialego rewolweru mozna strzelac. Bylo by to calkiem smieszne gdyby nie to, ze za takie ekspertyzy" placi sie z kieszeni podatnikow. I podobno brygada terrorystyczna tam byla...Jeny ale sie policja olsztynska popisala. Pewnie spodziewala sie, ze ten zbieracz bedzie sie bronil...:))))))))))
pomsee Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 No i uwaga!!! Łuski miały slady użycia!!! Zgroza!!! :-o
ka222 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 To i tak nic w porownaniu z tym co w zeszlym roku przeczytalem w telegazecie WOT-u,brzmialo to mniej wiecej tak: podczas rewizji w domu zatzymanego znaleziono pistolet z okresu 2ws ,mozdzierze ,zawleczki od granatow oraz inne niebezpieczne przedmioty.Do tej pory zastanawiam sie co za idiota/ka napisal o tych zawleczkach,i o jakie mozdzierze chodzilo?moze o kuchenne do ubijania pieprzu?Smieszne i tragiczne zarazem.O ustawie nic juz nie bede wspominal bo jak pomysle o niej to sie niezdrowo emocjonuje:)Pozdrawiam
lolek Napisano 17 Marzec 2004 Autor Napisano 17 Marzec 2004 Komu do smiechu temu do smiechu....Mysle wlasnie co bedzie jak np jutro w moje dzwi zalomocze oficer dochodzeniowy z KRP Olsztyn Poludnie...Co ja wtedy zrobie z luskami, helmem, manierkami??? Nie daj Bog a w ktorejs lusce znajda slady prochu!!!A tak na powaznie,lzy ciekly mi ze smiechu po policzkach jak czytalem ten reportaz...Pomyslalem sobie ze skoro chca wszystko unieszkodliwic" to facio bedzie musial resztki mundurow zbierac w roznych czesciach poligonu:) A co mi tam...jak tylko wpadnie piszczalka w moje rece, od razu lece w teren szukac...meteorytow" ;)
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 To co? Nie oddadzą mu tych mundurów i odznaczeń?
lolek Napisano 17 Marzec 2004 Autor Napisano 17 Marzec 2004 Z tego co wyczytalem wywnioskowalem ze wsio mu zarekwirowali...Czyli przepadlo?!
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 bardzo mozliwe ,fanty kolesia wzbogacą kolekcje policjantów...
Jura Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Romel79- po co wydawać szmal na drogą kopie pistoletu? Mając ładunek piorunujący, który wymieniłeś, (przepis na jego produkcję jest podany nawet w jednej z lektur szkolnych) oraz porządną rurę możesz narobić niezłego huku. A jak rura jest odpowiednio naładowana?Powinni więc zabronić posiadania rur.PS: Mam nadzieje, że nikt nie bedzie traktował tego postu jako przepis na zrobienie sobie krzywdy. Taka zabawa może drogo kosztować...
kloki Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Nikt nie powinien czuć się zagrożony jeżeli nie ma nic do ukrycia na swoich półkach. Tak to wychodzi jak się w domu trzyma zakazane przedmioty". W sumie to też mogło być tak, że policja zrobiła wielką obławę, sprowadziła prasę, a tu gówno, u kolesia nic oprócz zużytych łusek nie znaleźli, najedli się wstydu i wymyślili historyjkę i podłożyli fanty. W ten sposób wyszli bohatersko. Mogło być tak? Jak już chcą kogoś udupić to zrobią to. Potem bidny człowiek wychodzi na przestępce... A nawiązując do broni, to niedawno znajomi wojskowi z żandarmerii zarekwirowali kłusownikowi obrzyna i MG 42 :P Polowanko sobie urządził ...
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 to poczatek akcji w olsztynie, wiec kolekcjonerzy uwagaa jakto bylo to sie dowiemy, bo zlapano jednego z naszych kolegow z forumciekawi mnie jedno, saperzy wypowiedzieli sie, ze nie maja zamiaru sprawdzac czy pociski i panzerfausty mialy ladunek wybuchowy, powiedzieli ze zdetonuja wszystko na poligonie pod ostroda, wiec dowody przepadna, a on bedzie odpowiadal za posiadanie materialow wybuchowych, ktorych nie wiadomoc czy byly???
Romel79 Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Kloki - kłusownik z MG chodził na polowania ?! czegoś takiego to jeszcze nie słyszałem , chyba nic mu nie było w stanie umknąć po serii z MG pzdr
Gość Napisano 17 Marzec 2004 Napisano 17 Marzec 2004 Mam pytanie .A na jakiej podstawie zarekwilowano mu mundury i odznaczenia , przecież zbieranie takich rzeczy to nie jest karalne , chyba że to były gadżety jamesa bonda z ukrytą bronią
Romel79 Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Mundury i odznaczenia będą musieli jemu zwrucić, bo zabrali bezprawnie, no chyba że służyły jako nażędzia przestępstwa, czyli np. nosił pod mundurem obrzyna i rabował banki.pzdr
kloki Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Nie wiem czy tym MG strzelał do zwierzątek, ale po serii z MG obawiam sie, że mogłoby po nich nic nie zostać. Ogólnie po zrobieniu nalociku wyszedł im MG. :)A co do kolekcjjonera, to może pozwać policję o bezprawne przywłaszczenie cudzego mienia :P
Gość Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 No, najpierw człowiek ładuje kasę, a potem przyjdą i mu zabiorą. Jak mu nie oddadzą jego własności, to powinien ich podać do sądu.PozdrawiamI dodam z krzyżaków: Pogański to naród i pogańskie obyczaje", czy tak jakoś.Zgadzam się z bayo - jeśli ekspertyza broni wypadnie pozytywnie, to taki ekspert powinien własnoręcznie oddać strzał, bez wymieniania tzw. istotnych elementów.
Piorek Napisano 18 Marzec 2004 Napisano 18 Marzec 2004 Tego typu spraw bylo calkiem sporo w okolicach W-wy, w telewizji mowili ze podwarszawskie lasy sa skladnica broni i materialow wybuchowych dla zorganizowanych grup przestepczych" pewnie chlopaki z Pruszkowa pozyczali MG42 za drobna oplata od okolicznych zbieraczy i pruli seriami do tych z Wolomina.Glupota policji poraza, tego naprawde trzeba sie bac zobacza wieksza luske i gotowi sa zrobic nowego Rurabombera".
lolek Napisano 18 Marzec 2004 Autor Napisano 18 Marzec 2004 hmmm, wie ktos jak cala historia sie skonczyla, lub jakie do tej pory sa ustalenia jesli chodzi o zarzuty?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.