Skocz do zawartości

Rozbity BF 109

Lancer

Rekomendowane odpowiedzi

Nie było robione na innym forum, mozliwe że osobiście latka temu do Pana pisałem i posyłałem fotki, stąd Pana pamięć, mimo tego wtedy nie doszliśmy do wniosku co to za typ samolotu, która wersja itd, miałem tylko szczatkowe informacje, postanowiłem się dowiedzieć czegoś wiecej, mam w planach postawienie krzyża oraz informacji turystycznej w miejcu upadku mysliwca, ale do tego potrzebuje więcej danych o samym płatowcu, pozdrawiam

• Odpowiedzi 78
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Chodzi mi o to czy po tych cześciach można rozpoznać konkretny model? np bf 109 g6 po zegarach można? bo jeśli nie to wznowie poszukiwania, może znajde coś jeszcze dzieki czemu poznamy prawdę, wiem że pilot nie przeżył został znaleziony w dwóch częściach przecięty na pół zaraz po upadku i był austryjakiem miał 20 lat, może te informacje pomogą w jego identyfikacji?

Tak jak wczesniej pisałem, spadł w roku 1945, warunki zimowe-roztopy(luty,marzec) nieopodal miasta Rybnik na śląsku a dokładnie w miejscowości Chwałowice (chwalowitz) pilot był austryjakiem miał 20 lat, tyle sie dowiedziałem od świadków naocznych.

Bardzo możliwe że nie trafiłeś na zgłoszone zwycięstwo w walce powietrznej, ponieważ maszyna najprawdopodobniej w rejonie Rybnika dostała od obrony przeciwlotniczej, naoczny świadek mówił że myśliwiec dymił lecąc w miarę prosto z utrzymaniem kierunku, do czasu gdy nagle przeszedł do lotu nurkowego, uderzajać pod dużym kątem w ziemię, w terenie rozbryzg odłamków nie jest dzięki czemu można przypuszczać że to prawda, a większe fragmenty (silnik) ugrzązł w głąb ziemi, z doświadczeń bardziej zaawansowanych grup poszukiwawczych wiem że czasem wykopuje się coś na 3-5 metrach.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie