Skocz do zawartości
  • 0

Szabla wz.1861

Barson1

Pytanie

Napisano
Witam!
Czy może ktoś pomóc w określeniu czym różni się szabla bojowa wz.1861 od szabli wyjściowej. Czy istniała jakaś różnica pomiędzy szablami piechoty a kawalerii ? I czy szable te były produkowane w wersji oficerskiej czy też nie ? Proszę o pomoc i ewentualne sprostowanie .

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Barson. Może masz podoficerską (mniemam że to różnica w oplocie. Oficerowie mosiężny.W mojej był stalowy (niestety w kilkunastu częściach,wymieniłem go) Nie mam żadnej podkładki skórzanej.Ale ona chyba luzów nie zlikwiduje bo i jak ? wysłać zdjęcia na pw ? Bo wstawienie ich na portal to ciężka sprawa... (Mistrz Zukuri zasugerował mądrą rzecz co do zdjęć,panowie moderatorzy)
Napisano
Barson .Patrz jaka ciekawostka, Żebyś nie miał kompleksów co posiadasz. http://www.muzeumwp.pl/emwpaedia/szabla-austriacka-wz-1861-jozefa-pilsudskiego.php
Napisano
Witam!
Dziękuję za zainteresowanie tematem. Piotrze już widziałem tą stronę :) Niestety moje maleństwo ktoś potraktował szlifierką....
Napisano
Witam. Szable oficerów piechoty wz 1861 austrowęgierskie są charakterystyczne ze względu na oprawę rękojeści...a co do różnic między wersją bojową, a paradną....szable paradne mają wąską, delikatną głownię i są że się tak wyrażę smuklejsze...zresztą między różnymi egzemplarzami wersji bojowej też można zauważyć różnice, które wynikają z faktu, że były one produkowane w różnych wytwórniach, jednak ogólnie szabla bojowa jest zawsze cięższa i masywniejsza i to znacznie od paradnej. Nie jest, a właściwie nie była ozdobą do galowego munduru tylko przedmiotem użytkowym....z innych szabel austrowęgierskich XIX/XX w to np wz 1904 albo wz. 1877 kawaleryjskie. Pozdrawiam
Napisano

...oki mam nadzieję, że teraz mi się udało....od lewej bojowa szeregowego lekkiej kawalerii wz 1877(drewienko w rękojeści to twórczość poprzednich właścicieli ale jak doszoruję metal to wezmę się i za tę kwestię), w środku bojowa oficera piechoty wz 1861 i po prawej wz 1861 paradna (widać zwłaszcza różnicę w szerokości głowni tych dwóch ostatnich).

Napisano
..ps.....oczywiście szable które wymieniłem i wz 1877 i np wz 1904 oczywiście różnią się między sobą wyglądem i to dość znacznie i owszem były ich oficerskie wersje.
Napisano

Zgodnie z zapowiedzią dla porównania głowni paradnej szabli wz 1861 zestawiłem szable ćwiczebne....pierwsza od lewej to produkt wytwórni Weyersberg & Stamm Solingen a ta w środku FW.Holler Solingen...jak widać szerokość klingi wz 1861 wersji paradnej jest minimalnie większa od tych obydwu...zasadniczą różnicą jest sztych w wz.1861 zakończony na ostro, a w ćwiczebnych zatępiony poprzez zaokrągloną formę. Szanowny Barsonie 1 śmiem twierdzić, że lepszy nawet byle jaki oryginał od najlepszej kopii tak więc tak czy inaczej jak to się wyraziłeś wpadł Ci w łapy" materialny kawałek historii,który wiele widział. Pozdrawiam

Napisano
Paradna 1861 ma dużo delikatniejszą głownie.No i moja ma spore luzy na rękojeści,chyba nie da się tego zlikwidować.(taka dziwna konstrukcja rękojeści)
Napisano
...w środku oficerska piechoty wz 1861 wersja bojowa, z prawej to samo w wersji paradnej i z lewej kawalerii wz 1877.
Napisano
Witam!
Czy może ktoś pomóc w określeniu czym różni się szabla bojowa wz.1861 od szabli wyjściowej. Czy istniała jakaś różnica pomiędzy szablami piechoty a kawalerii ? I czy szable te były produkowane w wersji oficerskiej czy też nie ? Proszę o pomoc i ewentualne sprostowanie .
Napisano
..faktycznie paradna ma głownię o wiele delikatniejszą...można nawet powiedzieć, że pod względem klingi paradnej zwłaszcza wz 1861 bliżej do szabel ćwiczebnych z II połowy XIX wieku (jak znajdę chwilę to wrzucę foto dla porównania) niż do bojowej wz 1861...a co do luzów to czy masz Piotrze 514 w swoim egzemplarzu zachowaną podkładkę między klingą a jelcem ? ....może wpakowanie nowej trochę zlikwidowałoby luz, a swoją drogą to szable paradówki" i tak do siekania czegokolwiek (chyba że kapusty na bigos) lub kogokolwiek średnio się nadają, a gdy wisi toto na ścianie to luzów i tak nie widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie