nino83 Napisano 16 Październik 2012 Autor Napisano 16 Październik 2012 Witam.Znalazłem taki płaszczyk z różnymi wrześniowymi rzeczami, lecz ma odcięte wszystkie guziki i pagony.Zapinany był na 4 guziki.Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji wzoru.pozdrawiam.
Tomasz70 Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 Jeśli materiał jest zgodny z polską tkaniną wrześniową, to nie można wykluczyć, że w czasie okupacji / po wojnie sprawny krawiec dokonał przeróbki z oryginalnego płaszcza. Są pewne drobne elementy w tym egzemplarzu, które przypominają detale wojskowego płaszcza.
Tomasz70 Napisano 16 Październik 2012 Napisano 16 Październik 2012 Płaszcz raczej cywilny. Jedyny model wojskowy, z którym może być niewielkie podobieństwo, to radziecki Buszłat stosowany w latach 1941-45 przez jednostki zmechanizowane. Ale to nie to.
nino83 Napisano 16 Październik 2012 Autor Napisano 16 Październik 2012 Witam.Znalazłem taki płaszczyk z różnymi wrześniowymi rzeczami, lecz ma odcięte wszystkie guziki i pagony.Zapinany był na 4 guziki.Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji wzoru.pozdrawiam.
nino83 Napisano 16 Październik 2012 Autor Napisano 16 Październik 2012 kieszenie nie były zapinane na guziki. braki jakichkolwiek pieczęci,zupełnie nic.szukałem podszewce kieszonek i nic nie ma.w razie potrzeby podeśle lepsze fotki.:)
viras Napisano 17 Październik 2012 Napisano 17 Październik 2012 Może coś takiego ?? To jakiś nieznany pół-płaszcz. O ile pamiętam 4 DAK. Może ktoś wie więcej.
nino83 Napisano 18 Październik 2012 Autor Napisano 18 Październik 2012 kolejne zdjęcia tego X -płaszcza.
nino83 Napisano 18 Październik 2012 Autor Napisano 18 Październik 2012 z rozerwanej kieszeni można wyjąć na światło dzienne część podszewki, jest to jakiś szary koc, ale nie nasz wrześniowy. może z kocy po zaborcach szyto podszewki??ciężko stwierdzić.:(
nino83 Napisano 18 Październik 2012 Autor Napisano 18 Październik 2012 druga strona tego koca", jest czarny z czerwonym pasem...
Pytanie
nino83
Witam.Znalazłem taki płaszczyk z różnymi wrześniowymi rzeczami, lecz ma odcięte wszystkie guziki i pagony.Zapinany był na 4 guziki.Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji wzoru.pozdrawiam.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.