skobi Napisano 5 Październik 2012 Autor Share Napisano 5 Październik 2012 Witam serdecznie, na wstepie przepraszam za zasmiecanie forum taka dla Was oczywistoscia, ale ze wzgledu na fakt że jestem totalna amatorka ktora poczula zew odkrywcy, a to forum wydaje mi się najbardziej wiarygodne w sieci pozwole sobie opisac zwiezle ipoprosic o podpowiedz. Chcialabym namierzyc skrzynie, ktora wedle rodzinnej opowiesci zakopal mój dziadek na dzialce na ktorej od czasow wojny stoi dom( obecnie raczej chatka;), skrzynia nie ma wartosci materialnej czy archeologicznej. Dziadek trudnil się kowalstwem artystycznym, zakopal tam podobno jakies wino a babcia dodala swój pierscionek zareczynowy. Skrzynie zakopano po wojnie i nic wiecej o niej nie wiem. Historia o banknotach ukrytych na strychu potwierdzila się, wiec czemu nie skrzynia? Najwieksza wartosc tych banknotow jest sentymentalna i o taki zysk mi tu chodzi nie poznalam dziadkow i stad sentyment( chociaż papierek z poczatku poprzedniego wieku robi na mnie wrazenie) ziemia w ktorej skrzynia moze być byla orana i uprawiana,ziemia jest też raczej zanieczyszczona. Dzialka przylega do palacyku w mlocinach i często znajduje się tam bezwatosciowe monety + dziadka kowalstwo, wiec nie wiem jaki sprzet i do kogo się zglosic ( kupowac tego nie bede- chcę tylko to wiec sprzet jest mi nie potrzebny) chciala bym zrobic to przed zima bo dziwnie duzo o tym rozmyslam :) dziekuje serdecznie za kazda podpowiedz pozdr S. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Panowie! Kobieta na forum prosi o radę a tu nic? Rozumiem, że chodzi o Pałac Brühla na Młocinach? Na pewno jest ktoś z Warszawy i okolic kto mógłby pomóc...Piszesz, że ziemia jest zanieczyszczona - jakiego to może być typu zanieczyszczenie? Jeżeli dziadek był kowalem, istnieje duże prawdopodobieństwo że wykonał skrzynię starannie wykorzystując metalowe elementy np. okucia zawiasy itp. Tu na pewno pomoże dobra wykrywka. Jeżeli oczywiście znasz mniej więcej położenie skrzyni. Jeżeli teren do przeszukania jest duży, tu raczej pomoże georadar. Chociaż jeżeli zjechało by się 20 chłopa z piszczałkami...?Czy jesteś właścicielem owej działki? Sąsiedztwo pałacu może utrudnić przeszukanie, powodując zainteresowanie osób postronnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C.K. Dezerter Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Nieśmialo chciałbym zauważyć że ja wczoraj odpowiedziałem tylko mój post zniknął w tajemniczych okolicznościach...Skobi sprawdź maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Palacyk jest w rekach prywatnych a do tego ogrodzony 2,5 m plotem od strony wału.Chcialabym namierzyc skrzynie, ktora wedle rodzinnej opowiesci zakopal mój dziadek na dzialce na ktorej od czasow wojny stoi dom( obecnie raczej chatka;)" Zadnej chatki na terenie parku nie ma wiec chodzi o teren przylegly.Chodzi o ul.Odysei? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Skobi napisała - Dzialka przylega do palacyku w mlocinach i często znajduje się tam bezwatosciowe monety + dziadka kowalstwo(...)" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skobi Napisano 6 Październik 2012 Autor Share Napisano 6 Październik 2012 Dziekuje za odp. Wlascicielem dzialki sa moi rodzice. Nie przylega obecnie bezposrednio do pacu :) aż tak namierzyc się nie dam :)monety znalazl mój tata, samo wylazlo - trzy sztuki ; wiaze to z palacykiem bo skad tam jakies astriackie cos z okolic 1800? Moze goscie zostawili:) Ale to mnie mniej interesuje - skrzynia jest obiektem moichzainteresowan. Jak napisalam, dzialka byla orana wiec jeśli ta skrzynia jest to glebiej niż w ziemie wchodzi brona( chyba tak się to nazywa). Teren poszukiwan zawezam do ok 1000m2. Przeczytalam maila.dziek Dziekuje i już zaczelam namierzac jakiegos pana z piszczalka ;)) pozdrawiam i dam znac jeśli bedzie efekt tych poszukiwan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skobi Napisano 6 Październik 2012 Autor Share Napisano 6 Październik 2012 W kwestii zanieczyszczenia ziemi to w duzym skrocie myslowym , to chodzilo o to, że w ziemi sa gwozdzie i kupa innego zelaztwa- wniosek wyciagam z doswiadczen podczas pielenia mamowego ogrodka;) te monety chyba za bardzo pobudzily wyobraznie;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkevil3 Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Gdyby nie to że dopiero mam od kilku dni wykrywacz, to mógłbym pomóc w poszukiwaniach, jestem z Łomianek więc daleko nie mam.Ale czy mój wykrywacz dałby radę namierzyć skrzynie, która nie wiadomo jak ma dużo elementów metalowych.W razie coś to pisz do mnie.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 łoj trudno będzie. Spory że tak powiem obszar i złom w ziemi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikami Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Witaj skobi Ja bym spróbował prostszej metody, bo teren mocno zaśmiecony, a mianowicie użyłbym kłujki zrobionej ze starej stalowej anteny od CB-radia (są dość długie) do tego kilka palików drewnianych i kawałek sznurka, co by ład i porządek utrzymać na badanym terenie i nakłuwamy kwadrat po kwadracie. Może być fajna zabawa dla całej rodzinyUwaga? Istnieje ryzyko złapania bakcyla:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Jeżeli ziemia była orana (a była), potem leżała ugorem przez x lat, może być problem z nakłuwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabuh Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Do namierzenia dużego przedmiotu można użyć pręta grubszego niż antena cb, np o średnicy 4 a nawet 6 mm - nie będzie tak się giął przy wbijaniu głębiej. Dla lepszej wkłuwalności" można go zjechać na szlifierce a ołówek". Skąd wziąć pręt? Nie powinno być problemu z kupnem na jakimś lepszym składzie stali, proponuję zapytać o pręt tzw ciągniony o ww średnicach - występują przeważnie w długościach 3 m i kupno 1 sztuki nie będzie bolało finansowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 15 Październik 2012 Share Napisano 15 Październik 2012 A nie prościej i szybciej jest zmontować jakiegoś poszukiwacza z GTI 2500, niż bawić się w nakłuwanie tak dużego obszaru terenu ?Jeżeli ziemia była orana to skrzyneczka znajduje się głębiej.W programie wycina się powierzchniowe poszukiwania, tak że wykrywka może zacząć wskazywać od np. 25 cm w dół. Wyeliminujemy masę zbędnych (płytkich) sygnałów i masę zbędnego kopania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 15 Październik 2012 Share Napisano 15 Październik 2012 Hs-3 cewka 37 cm... i szukamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 Traper jak w GTI wyciąć powierzchniowe poszukiwania"? Poważnie da się zrobić coś takiego ,że można ustawić od jakiej głębokości wykrywane będą sygnały? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 W Menu przechodzisz do SEARCH AIDS. Następnie klawiszami +, - możesz ustawić głębokość poszukiwań i zatwierdzasz. Podane jest to w calach.Jest to bardzo, ale to BARDZO przydatna funkcja gdzie teren jest bardzo zaśmiecony. Dla przykładu stare parki gdzie pijaczki urządzili sobie miejsce do popijawy. Kapsli i polmosów jest tam masa. Wycinasz z 5 - 10 cm i kopiesz to co jest głębiej. Kapsli raczej specjalnie nie zakopywali :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 16 Październik 2012 Share Napisano 16 Październik 2012 Dzięki za info. Myślałem ,że już tą wykrywkę całkiem opanowałem a tu takie zaskoczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.