sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 odgrzewam kotleta,gdyz wykopałem moj pierwszy polski bagnet i chciałbym odzyskac zabke i ładnie go obczyscic i zakonserwowac,moje pytanie brzmi jaki kolego R51 robiłes roztwór z kwaskiem cytrynowym zeby obczyscic zabke??chodzi mi o proporcje,wysyłam ponizej zdjecia i czekam na pomoc,narazie owinalem go w mokra szmatke zeby trzymal wigloc.Mam jescze jeden problem bo objezdzilem kilka aptek i nie maja lanoliny,znalazlem tylko w jednej ale tam cena za 100 gram to 70 zł czy to normalna cena i czy warto tak inwestowac??bo boje sie ze wydam te pieniadze a zabka i tak sie rozleci:(((( bede wdzieczny za wszelka pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 takie cacuszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 http://allegro.pl/lanolina-kosmetyczna-500-g-i5650745864.htmlczy to jest cos takiego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Sprzedaję stare, wojskowe zapasy lanoliny, doskonała do konserwacji skóry. 500 gram za 20zł.Wiem, łamię regulamin, ale też kiedyś byłem zmuszony płacić 50zł, a że trafiło mi się takie dobro, to się podzielę.Jakby co, to na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 remington wielkie dzieki ale juz dostałem znajoma mi zalatwila,ale dzieki za szczere checi.WIec bede musial obejsc sie z tym kwaskiem bo nie ma zbytnio czasu a nie chce zeby skora wyschła,takze smaruje sama lanolina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 tylko po wysmarowaniu lanolina ile trzeba czekac zeby podjac dzialnia w strone sciagniecia ja z pochwy??ona sie zrobi elastyczna i bez problemu zejdzie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Nici się rozpuściły, a nity pewnie się rozpadną i będziesz mieć żabkę w 2 częściach. Ewentualnie nity ocaleją i dojdzie Ci kwestia szycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 no nici nie ma a na nitach sie słabo trzyma,jak narazie wysmarowałem dosc grubo i powieszchownie(tam gdzie moglem)cala żabke i wlasnie nie wiem co robic dalej?czy ja rozwarstwic,czy poczekac az sie zrobi elastyczniejsz skora i probowac tak sciagnac??moze sie udac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Nie sądzę - puści na nitach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 a z jednej strony wystarczy nasmarowac lanolina??bo jak jest na bagnecie to od strony pochwy nie ma jak i nie wiem wlasnie czy usunac te nity i posmarowac z drugiej strony czy poczekac kilka dni ciagle smarujac i probowac w całosci sciagnac??dzieki bjar za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 Smaruj, ale pewnie nity pójdą i tak. Tą żabkę będzie trudno uratować w całości i na pewno nie będzie stanowić zdrowego" kompletu z pochwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 14 Wrzesień 2015 Share Napisano 14 Wrzesień 2015 no pochwa jest konkretnie skorodowana,ale mam nadzieje ze po oczyszczeniu nie bedzie az takiej tragedii,chociaz te purchle mowia same za siebie...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Lanolinę rozpuść w terpentynie lub benzynie ekstrakcyjnej. Tak na oko 50/50%. Bardzo dobrze się wtedy wchłania w starą skórę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Wrzesień 2015 Share Napisano 15 Wrzesień 2015 Skoro mokrej od wody żabki nie dało się zdjąć, to lanolina tego nie zmieni.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 Rozumiem,czyli trzeba bedzie rozwarstwic,a jak pozbyc sie nitow zeby nie uszkodzic skory??macie jakas sprawdzona metode??i drugie pytanie brzmi czy jak bede sparowal sama lanolina to jak dlugo trzeba ta czynnosc powtarzac i ile trzeba czekac aby skora zmiekczala,bo juz drugi dzien smaruje a efekt bez zmian,skora twarda jak byla tak jest.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 Remington napisał Ci co trzeba zrobić aby proces przyśpieszyć. Zmień jednostkę czasu z dni na tygodnie jeżeli nie miesiące. Nie trzeba stale smarować, wystarczy co kilka dni. Potrzeba czasu na wchłonięcie.WojtekPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Cyrograf15 20:09 16-09-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 Dzieki wielkie,takze jutro wymieszam z benzyna,a jak z tymi nitami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 Tera już po zawodach, ale trzeba było uwzględnić fakt, że skóra przesączona jest produktami korozji, które jak dostaną powietrza, to twardnieją. Teoretycznie wskazane by było najpierw roztworzenie produktów korozji właśnie np. kwaskiem cytrynowym.Po tym neutralizacja i konserwacja lanoliną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 16 Wrzesień 2015 Share Napisano 16 Wrzesień 2015 Teraz juz po zawodach"czyli co masz na mysli??ze tej skorze juz nic nie pomoze i ze sie rozsypie??pytalem o ten kwasek ale nie moglem znalezc informacji na temat proporcji....a teraz jakbym wymieszal lanoline z benzyna i posmarowal to juz nic nie da i nie ma sensu??niee straszcie mnie nawet ze cos zrobilem tak i ze kij strzeli ta zabke??:(((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Jak natłuściłeś lanoliną to już kwaskiem nie podziałasz. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Rozumiem,to mnie uspokoiles kolego...a jak uporac sie z tymi nitami zeby nie uszkodzic skory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Dremelem zeszlifować zaklepania.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Dzieki wielkie kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwester1939 Napisano 24 Wrzesień 2015 Share Napisano 24 Wrzesień 2015 mijają dwa tygodnie a skóra ciagle tak sztywna i twarda jak na poczatku,co kilka dni smaruje lanoliną ale efektów nie widac....co robie nie tak??bo co zrobilem to juz wiem ale chcialbym nie zniszczyc tej zabki mimo ze i tak tam gdzie byly nity to praktycznie samo odpadło bo w tym miejscu byla bardzo zbotfiała skóra zreszta tak samo jak i te nity,ale mimo wszystko cos tam sie tej skory zachowało i chciałbym zeby było to co jest ale zeby nie ulegało rozpadowi czy dalszej korozji...pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.