ramboodkrywca Napisano 1 Październik 2012 Autor Napisano 1 Październik 2012 proszę o id tego przedmiotu mosiądz czy to litery czy coś innego
kopijnik2 Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 иллюоиллиniezależnie od interpretacji - jak najbardziej uskie"
bounty1 Napisano 2 Październik 2012 Napisano 2 Październik 2012 ruskie ruskie.. od początku tak pachniało", dlatego też nie do końca poparłem tezę o celtyckim pochodzeniu.pierścień na moje oko ok XVI-XVIII w.
ramboodkrywca Napisano 1 Październik 2012 Autor Napisano 1 Październik 2012 proszę o id tego przedmiotu mosiądz czy to litery czy coś innego
bounty1 Napisano 1 Październik 2012 Napisano 1 Październik 2012 Radnori, możesz czyms poprzeć swoją wypowiedź?ps. rambo daj dobre zdjęcie samego awersu.
RADNORI Napisano 1 Październik 2012 Napisano 1 Październik 2012 bounty1 a może się wysilisz i wrzucisz w przeglądarkę i sobie sam poprzesz wypowiedż
bounty1 Napisano 1 Październik 2012 Napisano 1 Październik 2012 mnie chodziło o to dlaczego akurat wobec tego przedmiotu zastosowałeś hipotezę o piśmie runicznym o proweniencji celtyckiej.Wiem jak ono wygląda.Tylko pamiętaj o tym, że wielu niepiśmiennych mogło zrobić coś, co chcielibyśmy przypisać celtom bo wyszło podobnie ;-)ps. bez dokładniejszych zdjęć nie podejmę się datowania pierścienia, natomiast na młody nie wygląda.Gdyby się okazało że Radnori trafił z celtyckim pismem, może to być np. pierścień rzymski z usuniętym oryginalnym motywem a następnie dodanym ozdobnym celtyckim. Rodzaj amuletu, przedmiotu przynoszącego szczęście bądź inną korzyść.Szczerze mówiąc - na 1. rzut oka po patynie i kształcie nie można skreślić wykonania w okresie rzymskim, przy czym podobne wykonywano jeszcze w Średniowieczu a nawet uproszczonymi metodami w erze nowożytnej.poproszę o więcej zdjęć całości, z różnych ujęć itp.pozdrawiam.
Pytanie
ramboodkrywca
proszę o id tego przedmiotu mosiądz czy to litery czy coś innego
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.