Dragon0304 Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Witam wszystkich. Do moczenia monet w oliwie z oliwek podchodziłem bardzo sceptycznie ale poleżały pół roku i po ruszeniu monet oliwka zrobiła się delikatnie zielona i wszystkie zielone paskudztwa z monet znikneły.Oliwka po około miesiąca leżenia straciła kolor i zrobiła się bezbarwna. Mam tylko jedno pytanie czy w oliwce można moczyć kilka monet razem, czy trzeba je raczej osobno trzymać. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RAJTAR Napisano 4 Październik 2012 Share Napisano 4 Październik 2012 Jeżeli masz hurtownię słoików i raz na tydzień przyjmujesz cysternę oliwy to możesz trzymać każdą monetę osobno , chyba że znajdujesz średnio jedną sztukę w tygodniu ;) powodzenia w konserwacji. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mondeo742 Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Nie jest potrzebna hurtownia słoików.Dobrze spisują się nakrętki od 5-litrowej wody mineralnejlub opakowania po ic-tacach".Monetki powinny moczyć się oddzielnie, pozwala to oliwie na lepszą penetrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajda Napisano 28 Październik 2012 Share Napisano 28 Październik 2012 A ja mam pytanie , na początku zabawy z wykrywaczem trochę fantów powkładałem do pojemnika z oliwką. Na chwilę obecną mija 3-4 lata. Teraz pytanie jak wyczyścić fanty z oliwki ? wygotować? chyba nie będzie to dobre dla patyny w niektórych przypadkach ? woda z płynem do naczyń ? jakieś inne rady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 Od oliwki z oliwek lepsza jest oliwka techniczna - już kilka razy to słyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ialbaoth Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 a jak zachowałaby się nafta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajda Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 A czy ktoś może odpowiedzieć jak najlepiej ją oczyścić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 29 Październik 2012 Share Napisano 29 Październik 2012 A na co będziesz ja czyscił weś płatki kosmetyczne powycieraj w miarę do sucha oliwka natłuszcza i nabłyszcza więc będziesz miał błyszczące fanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 31 Styczeń 2014 Share Napisano 31 Styczeń 2014 Odgrzeję kotleta.Czy nafta zachowuję się podobnie do oliwki jeśli chodzi o rozmiękczanie osadu z brudu itpPrzykładowo 5gr IIRP lepiej wsadzić do oliwki czy nafty.Czy nafta ma jakieś skutki uboczne itpPróbował ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 31 Styczeń 2014 Share Napisano 31 Styczeń 2014 Nie wiem jak wpływa na srebrne (ale chyba nie powinno się nic dziać), ale czysta nafta ładnie czyści przedmioty z miedzi i jej stopów, nie zaobserwowałem żadnych problemów, przebarwień itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 31 Styczeń 2014 Share Napisano 31 Styczeń 2014 Nafta ma doskonałe właściwości penetrujące, to tani odpowiednik WD-40 i innych mu podobnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 31 Styczeń 2014 Share Napisano 31 Styczeń 2014 Nie chce ryzykować z krzyżem walecznych,na razie w oliwce ale może spróbuje w nafcie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 Największym zagrożeniem dla metali jest korozja > utlenienie. Metale aktywne typu sód potas wapń przechowuje się właśnie w nafcie aby zapobiec ich utlenieniu. Znaczy nafta metalom nie szkodzi!!! > Krzyż Walecznych można moczyć do woli podobnie jak miedziane czy srebrne przedmioty. Jest to wiedza na poziomie dawnej szkoły podstawowej a obecnie gimnazjum, tak wiem, myślenie boli.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 1 Luty 2014 Share Napisano 1 Luty 2014 Zakładam, że wątpliwości dotyczyły wpływu nafty na zachowanie malowania, z czym raczej nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RezistanZ Napisano 2 Luty 2014 Share Napisano 2 Luty 2014 z naftą nie próbowałem, ale oliwka z oliwek dobra jest, działa to powoli ale działa. po kilku miesiącach guzik wygląda coraz lepiej. obrączka zbrązu tez. monetki można moczyc razem to nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.