HASAG40 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 witam czy ten guzik to faktycznie polski 12 regiment pieszy koronny z lat 1789-94 widzałem identyczny na buttonarium ale czy to może ktoś potwierdzić?
cuma Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=706518#1457337charakterystyczny kształt 1porównaj! p.s. większość zródeł podaje, że guziki tego regimentu miały kolor żółty i złoty.pozdro0.
HASAG40 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Napisano 25 Wrzesień 2012 czyli jednak to wszystko sie zgada dzięki
cuma Napisano 25 Wrzesień 2012 Napisano 25 Wrzesień 2012 miło było pomóc.piękny guziczek! gratuluję trafienia!mógłbyś podać rejon trafienia?też by pomogło w id.pozdro.
HASAG40 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 cuma okolice grudziądza a jak to jest z rzadkością tych guzików?często się spotyka czy nie?
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 w.g. mnie wcale nie musi to być guzik 12 RPK, a może być np. pruski z okresu Wojen Śląskich..
HASAG40 Napisano 26 Wrzesień 2012 Autor Napisano 26 Wrzesień 2012 tam gdzie był trafiony to wychodzą same napoleońskie i polskie guziki nie wiem jakieś takie ulubione chyba strategiczne miejsce obydwojga nacjii:-)prusaka może to dziwne ale nie znalazłem w tym miejscu ani jednego więc bardziej jestem przekonany że to polak
cuma Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 witam!bounty1- nie za daleko poleciałeś"?wystarczyły może by tylko rozbiory.Grudziądz był przecież pod pruskim.pod koniec XVIII w. nawet sam król pruski wraz z dworem przebywał w tym mieście.oczywiście nie neguję Twojej hipotezy!pozdro.
cuma Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=832HASAG40- istnieje hipoteza", że to 12RPK.porównaj i ciesz się, że to może być to!oczywiście może, ale nie musi, bo na 100% nikt Ci tego nie potwierdzi, przynajmniej tu na Forum.jak za pewne zauważyłeś, nikt specjalnie ie rwie się" do id Twojego znaleziska.to jest bardzo trudne i można w błąd wprowadzić!pozdrawiam.
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 cuma, ciekawe skąd pod Grudziądzem guziki 12 Regimentu Pieszego Koronnego?ps. Widziałeś kiedyś guziki z okresu wojen śląskich, w tym wojny śiedmioletniej np.?Poza tym o ile sobie przypominam, na twierdzy grudziądzkiej stały różne regimenty pruskie w różnych okresach..Bardzo proszę, daruj sobie teksty typu jak za pewne zauważyłeś, nikt specjalnie "nie rwie się do id Twojego znaleziska.to jest bardzo trudne i można w błąd wprowadzić!"Ciekawe jak można się rwać, skoro ikonografii z XVIII w. prawie nie ma, nie istnieją katalogi a mundurów w muzeach zachowało się jak na lekarstwo..http://www.buttonarium.eu/szczegoly.php?id=832HASAG40- "istnieje hipoteza, że to 12RPK.porównaj i ciesz się, że to może być to!"Nie, to nie jest o". Polskie guziki z końca XVIII w. nie były wykonywane w ten sposób.To guzik wykonany charakterystycznie dla Prus z okresu Wojen Śląskich, później guziki nieco uproszczono.ounty1- nie za daleko "poleciałeś?wystarczyły może by tylko rozbiory."Bardzo proszę, prześledź sobie ruchy wojsk z czasów np. Wojny Siedmioletniej, a dopiero potem wysnuwaj hipotezy.Twierdza mogła być obsadzona nie tylko lokalnym garnizonem grudziądzkim, a jak widać na choćby tej mapie:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/7yearswar.PNG- Rosjanie byli blisko.Tak więc twoja hipoteza że tylko zabory wystarczyły mnie nie przekonuje.pozdrawiam.D.
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 ps. Sama logika przeczy wystąpieniu guzika 12RPK pod Grudziądzem, bo wątpię iż nawet jeńcy z Insurekcji tam trafili..Tu nie dam stu procent, ale sprawdzić można.ps. 2.Widziałem na własne oczy podobnie wykonaną 12-tkę" trafioną pod Szczecinem, wraz z nią były jeszcze 6. i 9......i co, też pasuje Insurekcja?Chyba że jakiś tajny oddział partyzancki operujący na dalekich tyłach wroga ;-)ps. 3. Warto zerknąć w zbiory MWP, tam jest trochę guzików z czasów Insurekcji Kościuszkowskiej i jej okolic" dziejowych..pozdrawiam.
sigis3 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Jeśli mógłbym, to odrobina także dołożę trochę krytycyzmu. Temat tych guzików ostatnio mnie zainteresował, więc tylko dla rozwiązania zagadki, proszę nie brać tego do siebie. Przeglądałem ostatnio Guziki przewodnik dla kolekcjonerów", wklejam fragmenty dotyczące tego okresu.Grudziądz po I rozbiorze znalazł się w granicach Prus, a reformy mundurowe były kilkanaście lat później, wnioski nasuwają się same...
sigis3 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 W zasadzie istnienie wypukłych guzików z numerem nie jest nawet pewne, być może były zamawiane za granicą, więc pewnie nie do odróżnienia. Wpis na buttonarium istnieje hipoteza", to trochę za mało, według mnie, żeby uznać tego typu guziki za polskie.Pozdrawiam
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 To guzik wykonany jako forma masywnego odlewu, około połowy XVIII w.Francuzi guziki zbliżone do napoleońskich mieli już w zasadzie przez cały XVIII w.Wątpliwe aby Prusy nie wprowadziły podobnej mody..
cuma Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 bounty-proszę! na spokojnie! ie rwie się nikt"-miałem właśnie na myśli, że trudno go porównać, z powodu braku oryginałów.za daleko...."-to tylko zasugerowanie, że okres zaborów wystarczył już, by brać pod uwagę, że to guzik pruski.i po uważnym przeczytaniu może, ale nie musi, bo nikt na 100% nie potwierdzi tego" - NIE STWIERDZIŁEM, że jest to 12RPKHASAG sam zasugerował, że widział na Buttonarium, a ja tylko wstawiłem link z istnieje hipoteza" i ciesz się, bo to MOŻE być to, a nie że JEST!Tak, że chylę czoła Panowie!i dziękuję, że tak dyskusja się rozwinęła!pozdrawiam. cuma
bounty1 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Cuma, na buttonarium być może niedługo będzie troche poprawek więc zostaną zweryfikowane opisy itp.Bardzo dobrze nawet było by gdybyś stwierdził że to 12 RPK, bo dałbyś powód forumowym leniom aby pogrzebać w źródłach i opracowaniach i udowodnić za/przeciw ;-)pozdrowienia.Total.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.