czeremyse Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Witam!Chciałbym rozpocząc zbieranie mojego umundurowania na rekonstrukcję ułana z 1939 roku. Problem w tym, że nie wiem jak sie zabrac za skompletowanie takowego munduru. Jeśli możecie to napiszczie jak, gdzie uszyc taki mundur albo z kąd wziać mundur kbw i jak go przerobić( będę wdzięczny za jakieś linki i oczywiście zakres cenowy kurtki i spodni). Jeśli taki wątek był już na forum to proszę o wklejenie linka. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Odpuść KBW. Jaki Pułk ? Najlepiej - Kawaleria Czarnecki,Hero. Jaki mundur (lniany?sukno?) Oporządzenie ; Kloda , AKK,Nestof. Broń - Hnysz,Foks. Buty - Barski,Fiślak. Hełm wz.15 Adrian - replika -oryginał? Mundur to koszt około 1150 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Wołyńska BK, 21 pułk uł. nadwiślańskich. Mundur z sukna ( oficer). Na razie chodzi mi o sam mundur a reszta póżniej. A te 1100 to kwota nie do przebicia? Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Jeżeli Waść oficerem chcesz zostać to i drożej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Następny który musi zaczynać od oficera wiedza zerowa ale aspiracje ogromne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czeremyse Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Mam obsadzać kapelana, lekarza ( nie ważne dlaczego), dlatego ta jedna gwiazdka, którą można zawsze odczepić jeśli do całosci nie pasuje. Ekipa dopiero sie formuje więc musi jakieś zręby mieć ale nie ważne. Czyli mniej niż 1150 nie da rady, chyba że szmelc?! Pzdr. A swoją drogą co droższego w oficerze - materiał podobno gabarynowy na mundur i tyle ( pomijam guziki lepszej jakości itp.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Witaj.Spójrz na ten mundur ; http://www.munduryczarnecki.pl/mundur_oficerski_wz_36.html Jeżeli masz jakie kol wiek pojęcie o krawiectwie to wiesz o co chodzi. Skomplikowany krój. Wiele zaszewek ,wszywek,wcięć itp. Masa ciężkiej wielogodzinnej mozolnej pracy. Drogi materiał itp itd...można wymieniać a wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 odtwarzanie oficera to lepiej zacznij od nauczenia się regulaminów, musztry na bogato itp.Nie zamkniesz się w 1500zł, zapomnij.Obszycia, rogatywka, mundur, szabla, raportówka, mapnik, kabura/y, buty, itp.Za mundur licz ok 800zł.Buty ok 250 jeśli kupisz oficerki LWP.Szabla nie wiem.Rogatywka ok 400 zł.obszycia i numery ok 100zł.+ reszta..i to jest i tak jedna z najtańszych opcji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Szabla Sobucki - 1200 + 400 pochwa . Lub celepia.....za 200-400 zł. Oficerki jak porządne to 1000-2000 zł . Bounty 1 munur oficera za 800 zł jest chyba rzeczą nieosiągalną...bynajmniej se na obecne czasy z taką ceną nie spotkałem. Rogatywka z hero to koszt ok 250 zł. Dobra kabura też ok 140-200 zł. Potrzebny ci jak mniemam szpej" polowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Barson, ja uszyłem mundur szeregowego z furażerką za 470zł, z czego 220 zł wydałem na materiał.Założysz się że da się uszyć mundur oficerski za 800zł?ps. Nie musi być gabardyna", bo może być ŁADNIE WYFASOWANY drelich bawełniany czy lniany na początek, albo zwyczajna sukienna 36tka odpowiednio dopasowana (do tego bryczesy).ps 2. na początek wcale błędem nie będą buty oficerskie LWP, czasem trafiają się na allegro w przedziale od 200 do 500 zł.Replik nie polecam, bo nie są zbyt wytrzymałe, a i różnica w wyglądzie niewielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Pytałem bez przekąsu Panie Kolego ;) Myślałem tutaj o gotowcach" :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Gdyby ktoś chciał robić bluzę wz. 27 itp. to fakt, trudna sprawa.Tak - polecam wz. 36 tyle że zamiast pantalonów" wz. 37 do owijek potrzebne są bryczesy, jeśli dla kawalerii - podszyte skórą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 ps. Gotowców wz. 36 w wersji sukiennej nie polecam w kolorze trawiastozielonym, takim jak robi pewien producent z Bydgoszczy.Khaki to kolor zielonobrązowy, ale nie rdzawy.Drelich na lato może być zielony, bawełna lub len.Ogólne zalecenie dla oficerów z tego co pamiętam nie precyzowało zbytnio rodzaju materiału, a jedynie krój, kolor i obszycia.No i oczywiście sugerowało kupno materiałów produkcji krajowej..ps. Ładnie wygląda wz. 36 od Hero.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 I tutaj ma kolega 100 % racje. A na panu z Bydgoszczy sam na początku zdążyłem się przejechać" kupując u niego rogatywkę polową a raczej jej parodię.... Teraz rogatywka jest z Hero i jest jak marzenie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Jest jeszcze Lancier jeżeli chodzi o mundury. Nie wiem jak teraz z jakością... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustav Hirsch Napisano 27 Wrzesień 2012 Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Z jakością to nie wiem, ale co do terminowości to znani mi Polacy klęli na czym świat stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 27 Wrzesień 2012 Share Napisano 27 Wrzesień 2012 Z Hero różnie ; znam przypadki gdzie czekano 5 miesięcy za sukiennymi bryczesami a znam przypadek gdzie mundur został uszyty w trzy tygodnie. U Lanciera nigdy nie szyłem ale wiem z opinii że pare lat temu był gorąco polecany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag68 Napisano 28 Wrzesień 2012 Share Napisano 28 Wrzesień 2012 http://www.munduryczarnecki.pl/To ta sama firma, która kiedyś należała do ś.p.Miszki Czarneckiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 30 Wrzesień 2012 Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Lancier się wyrabia na terminy jak się go kulturalnie przypilnuje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 1 Październik 2012 Share Napisano 1 Październik 2012 Mag68 podałem tą firmę parę postów wyżej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamburmajor Napisano 1 Październik 2012 Share Napisano 1 Październik 2012 A będąc w temacie kto produkuje obecnie ładne mundury letnie w rozsądnych cenach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 1 Październik 2012 Share Napisano 1 Październik 2012 krawiec jak go znajdziesz, z materiału jeśli znajdziesz..Zwykle ludziska zakupowali materiał produkowany przez kolegę KBP, możesz próbować napisać priva.Nick na odkrywcy: KBPps. Rozsądna cena to pojęcie względne, ceny są jakie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Te od Kawaleria Czarnecki są dość dobre. Trzymają się kolorystycznie. Dorze skrojone. Minimalnie za cienki materiał ale ujdzie to w tłoku ( kompromis ceny do jakości - bdb ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.