Skocz do zawartości

Mundur kawaleryjski 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Chciałbym rozpocząc zbieranie mojego umundurowania na rekonstrukcję ułana z 1939 roku. Problem w tym, że nie wiem jak sie zabrac za skompletowanie takowego munduru. Jeśli możecie to napiszczie jak, gdzie uszyc taki mundur albo z kąd wziać mundur kbw i jak go przerobić( będę wdzięczny za jakieś linki i oczywiście zakres cenowy kurtki i spodni). Jeśli taki wątek był już na forum to proszę o wklejenie linka. pzdr.

Odpuść KBW. Jaki Pułk ? Najlepiej - Kawaleria Czarnecki,Hero. Jaki mundur (lniany?sukno?) Oporządzenie ; Kloda , AKK,Nestof. Broń - Hnysz,Foks. Buty - Barski,Fiślak. Hełm wz.15 Adrian - replika -oryginał? Mundur to koszt około 1150 zł.

Mam obsadzać kapelana, lekarza ( nie ważne dlaczego), dlatego ta jedna gwiazdka, którą można zawsze odczepić jeśli do całosci nie pasuje. Ekipa dopiero sie formuje więc musi jakieś zręby mieć ale nie ważne. Czyli mniej niż 1150 nie da rady, chyba że szmelc?! Pzdr.

A swoją drogą co droższego w oficerze - materiał podobno gabarynowy na mundur i tyle ( pomijam guziki lepszej jakości itp.).

Witaj.
Spójrz na ten mundur ;

http://www.munduryczarnecki.pl/mundur_oficerski_wz_36.html

Jeżeli masz jakie kol wiek pojęcie o krawiectwie to wiesz o co chodzi. Skomplikowany krój. Wiele zaszewek ,wszywek,wcięć itp. Masa ciężkiej wielogodzinnej mozolnej pracy. Drogi materiał itp itd...można wymieniać a wymieniać.

odtwarzanie oficera to lepiej zacznij od nauczenia się regulaminów, musztry na bogato itp.

Nie zamkniesz się w 1500zł, zapomnij.

Obszycia, rogatywka, mundur, szabla, raportówka, mapnik, kabura/y, buty, itp.

Za mundur licz ok 800zł.
Buty ok 250 jeśli kupisz oficerki LWP.
Szabla nie wiem.
Rogatywka ok 400 zł.
obszycia i numery ok 100zł.
+ reszta..

i to jest i tak jedna z najtańszych opcji..

Szabla Sobucki - 1200 + 400 pochwa . Lub celepia.....za 200-400 zł. Oficerki jak porządne to 1000-2000 zł . Bounty 1 munur oficera za 800 zł jest chyba rzeczą nieosiągalną...bynajmniej se na obecne czasy z taką ceną nie spotkałem. Rogatywka z hero to koszt ok 250 zł. Dobra kabura też ok 140-200 zł. Potrzebny ci jak mniemam szpej" polowy?

Barson, ja uszyłem mundur szeregowego z furażerką za 470zł, z czego 220 zł wydałem na materiał.
Założysz się że da się uszyć mundur oficerski za 800zł?

ps. Nie musi być gabardyna", bo może być ŁADNIE WYFASOWANY drelich bawełniany czy lniany na początek, albo zwyczajna sukienna 36tka odpowiednio dopasowana (do tego bryczesy).

ps 2. na początek wcale błędem nie będą buty oficerskie LWP, czasem trafiają się na allegro w przedziale od 200 do 500 zł.

Replik nie polecam, bo nie są zbyt wytrzymałe, a i różnica w wyglądzie niewielka.

ps. Gotowców wz. 36 w wersji sukiennej nie polecam w kolorze trawiastozielonym, takim jak robi pewien producent z Bydgoszczy.

Khaki to kolor zielonobrązowy, ale nie rdzawy.

Drelich na lato może być zielony, bawełna lub len.

Ogólne zalecenie dla oficerów z tego co pamiętam nie precyzowało zbytnio rodzaju materiału, a jedynie krój, kolor i obszycia.
No i oczywiście sugerowało kupno materiałów produkcji krajowej..

ps. Ładnie wygląda wz. 36 od Hero..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie