maras2 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 witamjaka jest szansa na wyprostowanie tych grotów? jeszcze nie wiem ile rdzenia metalowego ostało się, czy warto będzie ryzykować? groty długie ponad 50cm.Fanty nie moje i nie z terenów RP.dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Na pewno jest szansa że pęknie.Oczyść i zorientuj się jaki jest stan metalu (do prostowania trzeba by to było mocno rozgrzać) - ale na moje oko nie ma szans - za cienkie i za bardzo skorodowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 20 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2012 niestety nie wiem jaki jest stan, jaki już pisałem fanty spoza RP - jeszcze nie moje, i tak się waham...tak po cichu myślałem o rozgrzaniu i prostowaniu - bo inaczej to chyba się nie dajest jeszcze miecz ale zwinięty w rulon, a to raczej sprawa przesądzona...dzięki za odzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 20 Wrzesień 2012 Share Napisano 20 Wrzesień 2012 Dopiero po elektrolizie da się ocenić stan zachowania. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 WitamJa osobiście bym nie prostował a zostawił tak jak jest. Ten zrolowany miecz o którym piszesz i wygięte groty zostały tak potraktowane w epoce. Był taki zwyczaj jak wojownik umarł lub zginął to broń którą mu wkładano do grobu była właśnie tak potraktowana.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Rytualnie zgięte - zostaw jak jest, a najlepiej przekaż do jakiegoś muzeum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2012 ale czasami zdarzało się, że takie rzeczy nie były rytualnie gięte - od czego to zależało? Może od wierzeń w danej kulturze...a hełmy, odznaki, jakieś resztki zardzewiałej broni, czy nawet w całości, i inne militaria (najczęściej prezentowane na forum) też powinny mieć swoje miejsce w muzeum ale jakoś nikt do tego nie zachęca. Jeden zbiera właśnie militarkę z II wojny św., a drugi trochę starsze tematy - i wielu takich jest.A od muzeum to sam najchętniej bym odkupił jakieś zabytki, jak by można było...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 bjar dobrze radzi.W tym wypadku każda ingerencja może być zgubna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2012 w sumie to raczej więcej niż 50%, że pęknie przy prostowaniu - no i wszystko na temat.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Może po oczyszczeniu do zdrowego metalu(elektroliza)i porządnym nagrzaniu w piekarniku coś by się dało..Osobiście bym nie ryzykował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 21 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2012 jak wyrwę fanty w dobrej cenie to zaryzykuję prostować - tak jak piszesz Hebda - po oczyszczeniu, takie półmetrowe groty to rzadkość - zostaną najwyżej takie zwinięte, a za jakiś czas może znajdzie się jakiś sposób na ich wyprostowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczapa Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 WitamKolego maras ale się uparłeś na to prostowanie. Moim zdaniem nawet jak ci się uda wyprostować to eksponat będzie w pewnym sensie zniszczony. Dam ci przykład, w świątyni Karnak w Egipcie stoi obelisk królowej Hatszepsut i jest on dość mocno obłupany. Przyczynił się do tego jej następca Totmes III chciał przez to usunąć jej imię, taki rytuał aby w zaświatach nikt jej nie rozpoznał. Czy twoim zdaniem powinno się ubytki zagipsować i nanieść odpowiednie hieroglify. Ot taki przykład. Elektroliza lub autoliza zakonserwować i zostawić tak jak jest. A jak chcesz dalej prostować to lepiej jakby trafiły do muzeum.Pozdrawiam aczapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 22 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 22 Wrzesień 2012 no tak - kawał historii, którą lepiej nie poprawiać, ale jak pisałem - jeszcze nie mam w posiadaniu tych eksponatów, i na 100% ciężko jest cokolwiek powiedzieć na temat stanu, w jakim one są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Kolego maras2, nie jest to mój okres - ale tak z czystej ciekawości powiedz, ile stoi coś co u nas jest uznawane za archeo za granicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major02 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 a ja ci powiem tak, wypieprz to z domu bo będziesz miał kłopoty, ja kiedyś znalazłem takie stare fanciki z wpływów rzymskich, kult. przeworskiej i oddałem archeologowi te przedmioty, mało tego, wskazałem mu dokładne miejsce gdzie to znalazłem, a później miałem sprawę w sądzie, a więc jak widzisz nie warto zbierać tego a jak już to zbierasz to nie chwal się tym na forum, ja jak teraz coś takiego znajdę to wyrzucam to i nie chce mieć z tym do czynienia. Gdybym nie miał wcześniej przez to sprawy to muzeum by się wzbogaciło o parę ciekawych i starych fantów :)I nie ufaj archeologom z forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Czytanie ze zrozumieniem się kłania.Pierwszy post:Fanty nie moje i nie z terenów RP." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 24 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2012 fanty były z Francji - celtyckie, bo jeszcze był miecz, o którym pisałem, groty zeszły za 69funtów plus 12f.przesyłka - czy drogo? sami oceńcie...jak można legalnie dostać takie rzeczy, to po co mi wykrywacz - zresztą nie mam czasu na chodzenie, bo żeby mieć efekty to często-gęsto trzeba się udzielać w terenie.a tu kupisz i jeszcze fakturę ci wystawią - o, taka jest prawda.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Szczerze mówiąc, to taniej jak myślałem - drogo, ale nie jest to kosmiczna cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
major02 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 jak by nie patrzył to 1 funt stoi 5,18 PLN czyli 69funciaków to 357.42 PLN +62.16 PLN to nie dużo za 2 takie groty w takim stanie?? Dla mnie to dużo, ale może dla tego że nie zbieram takich rzeczy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Domyślałem się ile to wychodzi (brałem przelicznik 1funt - 5 zł)Ale i tak myślałem, że to drożej stoi. Jedno jest pewne - jak bym kupił za tę cenę to bał bym się do rąk chwycić, o prostowaniu nie mówiąc. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras2 Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2012 ja patrzę trochę inaczej - trzeba brać ryzyko samego dotarcia lub nie dotarcia przesyłki, poza tym stan zachowania - nie wiem co z tego zostanie po oczyszczeniu, i najważniejsze w tym przypadku - raczej brak możliwości prostowania grotów, i wyszło, jak dla mnie, że nie kupiłem.Gdyby jeszcze te groty były proste to mógłbym zaryzykować.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.