Skocz do zawartości
  • 0

23pp i Bat strz morskich

rzepasopg

Pytanie

Napisano

Witam
Nie wiem czy mój post pasuje do tego działu - jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Od dłuższego czasu interesuje się wojennymi losami mojego dziadka Leona Warmuza urodzonego w 1916 roku
Moja rodzina niespecjalnie interesowała się wojennymi losami dziadka. Ja jednak jako entuzjasta historii i strzelec chciałem nieco się o dziadku dowiedzieć. Po wielu prośbach o udostępnienie dokumentów po dziadku - uddało się.
Natrafiłem na książeczke wojskową(niestety wydana w 49 roku) z której wynika, że został skierowany do 1 Batalionu Morskiego w Wejherowie. Z rubryki o przebiegu służby dowiedziałem się, że 23.3.1939 roku został przydzielony do służby w Kompanii Strzeleckiej na Stanowisko Strzelec. Dalszy wpis mówi o walce z Niemcami w Wejherowie i Gdyni a takżę o zabraniu do niewoli w dniu 19 września.

Znalazłem także zdjęcie przedwojenne dziadka w mundurze 23 pp
O służbie w tym pułku nie ma żadnych informacji w książeccze wojskowej co mnie bardzo zastanawia.
Czym może być spowodowany brak takiego wpisu?
Na mundurze widniają 2 emblematy - myśle ,że jeden to Leopold Lis Kula w wieńcu laurowym, drugiego nie potrafie rozpoznań i proszę o pomoc.(dołączam zdjęcie)

Czy jest jakaś możliwość abym poznał wojenne losy dziadka - książke Kępa Oksywska 1939 oczyisćie przeczytam, chodzi mi o jakieś dokumenty lub inne publikacje.
Znalazłem nazwisko na tej liście: http://www.stankiewicz.e.pl/forum/viewtopic.php?t=297
Nie ma jednak imienia ale mimo to myślę, że to on figuruje na tej liście.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam Dawid Warmuz

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a masz jakieś pamiątki i zdięcia że służył w 1MPS-ie?
http://www.facebook.com/GR-1-Go-Morskiego-Pu%C5%82ku-Strzelc%C3%B3w-1058087630903326/ pozdrawiamy

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:45 05-09-2017
Napisano

Witam
Nie wiem czy mój post pasuje do tego działu - jeśli nie to proszę o przeniesienie.

Od dłuższego czasu interesuje się wojennymi losami mojego dziadka Leona Warmuza urodzonego w 1916 roku
Moja rodzina niespecjalnie interesowała się wojennymi losami dziadka. Ja jednak jako entuzjasta historii i strzelec chciałem nieco się o dziadku dowiedzieć. Po wielu prośbach o udostępnienie dokumentów po dziadku - uddało się.
Natrafiłem na książeczke wojskową(niestety wydana w 49 roku) z której wynika, że został skierowany do 1 Batalionu Morskiego w Wejherowie. Z rubryki o przebiegu służby dowiedziałem się, że 23.3.1939 roku został przydzielony do służby w Kompanii Strzeleckiej na Stanowisko Strzelec. Dalszy wpis mówi o walce z Niemcami w Wejherowie i Gdyni a takżę o zabraniu do niewoli w dniu 19 września.

Znalazłem także zdjęcie przedwojenne dziadka w mundurze 23 pp
O służbie w tym pułku nie ma żadnych informacji w książeccze wojskowej co mnie bardzo zastanawia.
Czym może być spowodowany brak takiego wpisu?
Na mundurze widniają 2 emblematy - myśle ,że jeden to Leopold Lis Kula w wieńcu laurowym, drugiego nie potrafie rozpoznań i proszę o pomoc.(dołączam zdjęcie)

Czy jest jakaś możliwość abym poznał wojenne losy dziadka - książke Kępa Oksywska 1939 oczyisćie przeczytam, chodzi mi o jakieś dokumenty lub inne publikacje.
Znalazłem nazwisko na tej liście: http://www.stankiewicz.e.pl/forum/viewtopic.php?t=297
Nie ma jednak imienia ale mimo to myślę, że to on figuruje na tej liście.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam Dawid Warmuz

Napisano
Jest to Państwowa Odznaka Strzelecka.

http://www.zbieramwp.fora.pl/odznaki-i-odznaczenia,31/panstwowa-odznaka-strzelecka-strzelec-wyborowy,30.html
Napisano
Na mundurze są:

- odznaka strzelecka Związku Strzeleckiego
- Państwowa Odznaka Sportowa

Każda z w/w była mogła być noszona na mundurach, regulowały to odpowiednie przepisy MSWojsk. Druga kwestia że POS to był w zasadzie obowiązek i wiele oddziałów WP - kadra miała w 100% odznaki POS.

Odznak strzeleckich wszystkich klas do 1939 nadano blisko milion.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie