fotoszyk Napisano 10 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 10 Wrzesień 2012 Cześć jestem nowy na tym forum interesuje się militariami. Chciałbym się spytać może ktoś z was jest zorientowany 20 lat temu jako dziecko byłem z moim tatą w pracy tzn. w lesie koło Wsoli pod Radomiem wtedy jeszcze Tata pracował w Lasach Państwowych. Na mokradłach leżał niemiecki pojazd gąsienicowy miejscowi co go szabrowali mówili, że to czołg pantera. Ciężko było określić co to jest bo miejscowi pozbawili go już kół i gąsienic. Czy ktoś wie co z tym sprzętem dalej się stało czy nadal on tam tkwi w tym mokradle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 12 Wrzesień 2012 Share Napisano 12 Wrzesień 2012 O ile coś jest/było, to pewnie po 19 DPanc. - posypała sprzętem w okolicy Jedlińska i dalej na Radom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 14 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2012 20 lat temu to było na 100 % bo sam widziałem. Chodziło mi o to czy ktoś zna dalszy los tego cacka. Pojazd był na terenie Lasów Państwowych nie byłem w tych okolicach 20 lat. Może ktoś kto mieszka w pobliżu coś na ten temat wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 14 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2012 Znalazłem info o tym czołgu w necie na jakimś radomskim forum tu linka daje http://www.forum.radom.pl/viewtopic.php?f=72&t=6843&start=30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 14 Wrzesień 2012 Share Napisano 14 Wrzesień 2012 Czy nie wyglądało to tak jakoś ? To też około 20 lat temu, już wydobyte. Gdzie jest obecnie nie mam pojęcia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 15 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Tak jakoś wyglądało tylko że wtedy jeszcze jedna gąsienica była cała i koła też były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 15 Wrzesień 2012 Share Napisano 15 Wrzesień 2012 Pisałeś że był już obrany z kół i gąsienic, w pierwszym poście. To na zdjęciu to resztki Pantery i z tych właśnie okolic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 17 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Tak pisałem bo zakładałem że do tego dojdzie, a widząc jak sprawnie miejscowym szło jego rozbieranie więc założyłem, że do tego doszło. Najprawdopodobniej te wszystkie części trafiły na złom albo zostały wykorzystane do narzędzi rolniczych. To zdjęcie które pokazałeś dało do myślenia jak szybko ludzie sobie z gąsienicami poradzili. Ciekawi mnie bardzo co z tą Panterą dalej się dzieje. Ludzie w Polsce próbują takie pojazdy odnawiać a ta była utopiona wieżyczką do dołu i mogła posłużyć jako niezła baza do odbudowy. Szkoda by było jakby została przetopiona w hucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Skyluke - znasz może dokładniejszą lokalizację tej wanny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 Spotkałem się z lokalizacją Jedlińsk. To by pasowało z wersją kol. fotoszyk.@fotoszyk , to prawda była wieżą" do dołu ale nie było już nic więcej oprócz tzw. wanny. Najwidoczniej został obrócony podczas złomowania po wojnie. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 17 Wrzesień 2012 Share Napisano 17 Wrzesień 2012 A tak, o Panterze w Jedlińsku słyszałem. Myślałem, że to kolejny pojazd tego typu z okolicy.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 18 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2012 Ta stała w lesie w miejscowości Wsola jesteś pewny że chodzi o tą samą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 18 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2012 Miejscowi powinni mieć jeszcze z tego czołgu trochę gratów. Może jakieś muzeum odkupiło by od nich to co rozszabrowali, bo nie wszystko wywieźli na złom coś na pewno wykorzystali do celów w gospodarstwie. Przy tym czołgu byłem w 86 roku. Wtedy właśnie przy nim grzebali miejscowi mechanicy". Może jakieś wózki ręczne z kołami pantery jeżdżą po Wsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Wrzesień 2012 Share Napisano 18 Wrzesień 2012 Koła jezdne od Pantery" raczej deczko" ciężkie na wózki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 18 Wrzesień 2012 Share Napisano 18 Wrzesień 2012 Jedlińsk i Wsola to sąsiadujące ze sobą miejscowości, myślę że Jedlińsk mógł być pewnym uogólnieniem lokalizacji. Zresztą kto to wie na których gruntach dokładnie leżał. A z kołami słuszna sugestia, zresztą jak nawet były gdzieś to już pewnie wyzbierane dawno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 19 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2012 Piszę teraz na PW z dziewczyną z forum radomskiego która coś więcej wie o tym pojeździe. Z toku rozmowy wnioskuję, że on chyba dalej tam jest. Ta pani ma mi sprawdzić to w najbliższym czasie. Jak pisałeś, że 20 lat temu został wydobyty a posty na forum radomskim są świeże to może chodzi o podobny pojazd z tamtych okolic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 19 Wrzesień 2012 Share Napisano 19 Wrzesień 2012 No to czekamy na wiadomości! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotoszyk Napisano 13 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2013 Ponoć była to niemiecka czwórka i w ostatnim czasie ktoś z tego miejsca wydobył resztę czołgu mianowicie wieżyczkę z uciętą lufą palnikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2013 Share Napisano 13 Sierpień 2013 W Jedlińsku był na pewno Pz.Kpfw.V, więc ta czwórka" to inny pojazd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max 23 Napisano 16 Wrzesień 2013 Share Napisano 16 Wrzesień 2013 Byłem niedawno jak prostowali rzeke Tymiankę koło jedlińska,wyciagnęli gasiennice ,koła zawieszenia i dużo innych fantów,radiostacja częsci pancerza.Jak wczesniej dałem hasło że tam jest duzo pozostałosci to obeszło się bez echa.Każdy chce cos znależć ale małym nakładem sił i kosztów,a tak się nieda przy takiego rodzaju poszukiwaniach.Sa jeszcze trzy miejsca obok jedlińska gdzie utoneły czolgi ale teraz to nawet muzea się tym niechca interesowac ze względu na duże koszty wydobycia i brak sponsorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 16 Wrzesień 2013 Share Napisano 16 Wrzesień 2013 Ciekawe co piszesz. Szczególnie że to iedawno". Niestety ostatnio nikomu nie chce się nawet weryfikować takich doniesień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 16 Wrzesień 2013 Share Napisano 16 Wrzesień 2013 A które to muzeum odmówiło współpracy przy wydobyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 16 Wrzesień 2013 Share Napisano 16 Wrzesień 2013 właśnie napisz do MWP w poznaniu do naszych magików oni na pewno sie tym zainteresują jeśli coś tam jest pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaroslav Napisano 17 Wrzesień 2013 Share Napisano 17 Wrzesień 2013 M,B",P kolego, MBP jak już... I w P"oznaniu się ono mieści ;) Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 17 Wrzesień 2013 Share Napisano 17 Wrzesień 2013 zawsze się znajdzie jakiś co się czepia szczegółów żeby się wykazać i posty nabijać :) bez komentarza widzę że tu coraz większy syf i coraz mniej pomocy ze strony osób pytających tylko zaraz w konflikt i kłótnie a pytający czeka weż się chłopie ogarnij przecież wszyscy wiedzieli o co chodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.