danteXXI Napisano 7 Wrzesień 2012 Autor Napisano 7 Wrzesień 2012 Witam,Mam do Was koledzy pytanie.Ilu generałów Wojska Polskiego zatłukło NKWD w obozach Kozielsk,Ostaszków,Starobielsk.Spotkałem się z liczbą 12 generałów.Czy ktoś posiada konkretnie nazwiska tych osób oraz ostatnie przydziały lub czy byli w stanie spoczynku?dziękujęDanteXXI
Czlowieksniegu Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 1/ Kontradmirał Xawery Czernicki2/ Gen. Bronisław Bohatyrewicz3/ Gen. Henryk Minkiewicz4/ Gen. Mieczysław Smoraczyński5/ Gen. Stanisław Haller6/ Gen. Aleksander Kowalewski7/ Gen. Kazimierz Orlik-Łukoski8/ Gen. Konstanty Plisowski-Odrowąż9/ Gen. Franciszek Sikorski10/ Gen. Leonard Skierski11/ Gen. Piotr Skuratowicz12/ Gen. Henryk Minkiewicz-Odrowąż+ 77 płk pośmiertnie awansowanych na generałów brygady ( ale ci się ie liczą" ).Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:29 08-09-2012
danteXXI Napisano 9 Wrzesień 2012 Autor Napisano 9 Wrzesień 2012 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi.PozdrawiamDanteXXI
bounty1 Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 + Gen Olszyna-Wilczyński zamordowany strzałem w głowę na poboczu po bitwie pod Sopoćkinami.ps. spora liczba generałów z tej listy była w stanie spoczynku.
morek Napisano 15 Wrzesień 2012 Napisano 15 Wrzesień 2012 Witam.A czy gen.Henryk MINKIEWICZ i gen.Henryk MINKIEWICZ-ODROWĄŻ to jedna i ta sama osoba ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.