wojtuś Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Napisano 6 Wrzesień 2012 Jeżeli ktoś miałby wiedzę na temat tych znalezisk to prosiłbym o podzielenie się .Ewentualnie zdjęcia takowych w całości Pozdrawiamponiżej fotografie
bounty1 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 obiekt nr. 5 jest bardzo ciekawy, ale Ty nie podajesz czy orły z pobojowisk, poligonów, czy innych miejsc..
wojtuś Napisano 7 Wrzesień 2012 Autor Napisano 7 Wrzesień 2012 jeżeli to coś pomoże przy identyfikacji to wszystkie obiekty z jednego miejsca =okolice poligonu wojskowego
Einherjer Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Nr 1 i nr 5 odmiany orłów wz 19.Nr 2 - orzeł na czapkę gimnazjalisty.Podaj litery spod orła.Nr 3 - orzeł na czapkę Szkoły PowszechnejNr 4 - emblemat na kołnierz 63 lub 64 Pułku Piechoty.Wszystkie okres II RP.Pzdr
bounty1 Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Ein, skąd pewność że nr. 5 to II RP? to odlew najpewniej z cyny/cynku, nie wytłok..W.g. mnie to konspiracyjna robota..
Einherjer Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Fakt, zapomniałem dodać że nr 5 - odmiana orła wz 19 nie pochodzi z seryjnej, profesjonalnej produkcji.Może to faktycznie jest konspiracyjny orzeł a może artystyczny wynik czyjeiś nudy.W każdym razie nawet ładnie zrobiony.
margor Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 W temacie zagadki połamanych orłów" kiedyś trafiłem podobny zestaw w miejscu leśnego obozu wojskowego. Ptaszki porozrzucane/pogubione na powierzchni kilkuset m2 - wsród ok.20/30 okaleczonych (bez skrzydeł, głów, koron i tarcz w różnych kombinacjach) trafiły się tylko dwa całe. Chłopcy się widocznie czasami nudzili - część uszkodzona celowo, część przypadkiem może przy zmianie ubrania, praniu, ćwiczeniach...
bjar_1 Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Połamane orły to normalna rzecz na poligonach...
sebo_sek Napisano 8 Wrzesień 2012 Napisano 8 Wrzesień 2012 Dziś wyciągnąłem mojego pierwszego orła" a raczej samą tarczę. W jednym momencie serce się ucieszyło potem pękło.
wojtuś Napisano 10 Wrzesień 2012 Autor Napisano 10 Wrzesień 2012 nr 5 to jakby odlew ale bardziej mosiężny ( o ile odlew może być mosiężny- tego nie wiem)Pozostałe obiekty to formy wytłoczonePozdrawiam, proszę o dalsze info Bardzo pouczająca dyskusja się wywiązała
Einherjer Napisano 10 Wrzesień 2012 Napisano 10 Wrzesień 2012 GR - Gimnazjum RealneOczywiście nr 5 to odlew mosiężny później obrobiony ręcznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.