owieczka Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Napisano 6 Wrzesień 2012 Trafiłem takie oto coś na pierwszy rzut oka wygląda jak pochłaniacz od maski ale niema wylotu z tyłu może to granat-w przerdzewiałej bocznej części widać małe pręciki jakby proch?
NEPTUNAK Napisano 7 Wrzesień 2012 Napisano 7 Wrzesień 2012 Nie każdy rg42 posiadał taśmę, miałem w reku takowe sztuki.
Aertuss Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/RG-42_grenade_Navy.jpg/800px-RG-42_grenade_Navy.jpg tutaj link...
Aertuss Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 RG-42 granat ręczny odłamkowy (zaczepny) konstrukcji radzieckiej z okresu II wojny światowej.Był on w uzbrojeniu armii radzieckiej w czasie wojny i w okresie powojennym. Po wojnie znalazł szerokie zastosowanie w armiach Układu Warszawskiego, a także krajach rzeciego świata". Obecnie nie jest już produkowany i jest wycofywany z uzbrojenia.Granat składa się z korpusu w kształcie cylindra, ładunku kruszącego i zapalnika czasowego UZRGM (Uniwersalny Zapalnik Ręcznych Granatów – Modernizowany). W korpusie granatu umieszczono naciętą taśmę odłamkową. Zapalnik jest uzbrajany w chwili rzutu i powoduje wybuch po 3,2-4 sek.Podczas wyciągania zawleczki iglica nie zostaje zwolniona, gdyż położenie dźwigni spustowej nie ulega zmianie i widełki dzwigni spustowej nadal mieszczą się w rowku pierścieniowym na iglicy, utrzymując ją w górnym położeniu (dźwignię w położeniu wyjsciowym przytrzymują palce ręki wykonującej rzut). W momencie rzutu dzwignia spustowa zostaje zwolniona od nacisku palców, i tym samym zwalniana jest iglica. Iglica pod wpływem działania sprężyny uderza grotem w spłonkę zapalającą i powoduje jej działanie . Płomień spłonki zapala opóźniacz i po 3.2 – 4 sek. dochodzi do spłonki pobudzającej . Działanie spłonki pobudzającej wywołuje wybuch ładunku kruszącego, co powoduje rozerwanie się granatu na drobne odłamki rozlatujące się na wszystkie strony.
AoT_Hunter_PL Napisano 6 Wrzesień 2012 Napisano 6 Wrzesień 2012 Napewno nie jest to rg 42Tego typu sprzęt jest wypełniony trotylem, wewnątrz musiałby mieć kawałek zwiniętej taśmy stalowej (odłamkowej)
owieczka Napisano 6 Wrzesień 2012 Autor Napisano 6 Wrzesień 2012 Trafiłem takie oto coś na pierwszy rzut oka wygląda jak pochłaniacz od maski ale niema wylotu z tyłu może to granat-w przerdzewiałej bocznej części widać małe pręciki jakby proch?
Pytanie
owieczka
Trafiłem takie oto coś na pierwszy rzut oka wygląda jak pochłaniacz od maski ale niema wylotu z tyłu może to granat-w przerdzewiałej bocznej części widać małe pręciki jakby proch?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.