Skocz do zawartości

Który Whites na militarke?

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po wielu latach chodzenia na słynnym Smętku HS3 chciałbym spróbować swoich sil na Whitesie (TM 808) już miałem, wiec odpada).

Jakiego Whitesa koledzy by mi doradzili na poszukiwania militariów?
Napisano
1. Do ilu złociszy?
2. Nowy, obecnie produkowany, używany?
3. Jaką militarkę? (gruba stalowa czy raczej drobne kolory - klamry, manierki, etc.?)

Póki co z używek nie chodzi mi nic innego po głowie jak 5900/6000 Di Pro SL oraz ewentualnie późniejszy XL Pro, a z nówek - niezbyt tu pasujący MXT z cewką 12 lub większą. Jakby się uparł, XLT z 15" Maxima :) Ale jeśli używałeś tylko analogowców, może być ciężko się przesiąść :)

K.
Napisano
To czy to będzie sprzęt nowy czy stary i cena to akurat nie gra żadnej roli. Ważne jest żeby głębiej sięgał niż HS3.

Interesują mnie głównie rzeczy typu nieśmiertelniki i klamry.

Chodziłem przez dwa miesiące z XLTekiem ale jakoś mi nie spasował...i tu kolega może mieć racje, ze może być ciężko się przesiąść...
Napisano
5900 lub jego nowsze odmiany i XLT. Nic innego nie znajdziesz u tego producenta. MXT to raczej sprzęt na drobny kolor. DFX ma beznadziejny tryb statyczny (zresztą to w ogóle nie najmocniejszy detektor).
Ale skoro nie lubisz XLT ...to niestety pozostaje ci analog.
W każdym razie analogowym łajtesem sięgniesz na pewno lepiej niż jego ubogim krewnym - HS'em.
Sądzę,że spokojnie wystarczy ci standardowa sonda BM950 - to najlepsza sonda jaką w ogóle wyprodukowano do tego detektora.

Pzdr.

IdeL
Napisano
Krychus, BM950 uznałem za najlepszą w kategorii kompromis masy i rozmiarów <-> zasięgi.

Maximę naprawiałem dwa razy i uważam tę sondę za słabszą lub co najwyżej podobną - nie wiem może do tej sondy należy jakoś szczególnie ustawić detektor...mnie ta sonda nie usatysfakcjonowała. Zresztą jest dość niewygodna. Meksykańskie kapelusze" w klimacie Hot Shota mają z kolei takie rozmiary, że przynajmniej dla mnie chodzenie z tym to hardcore. Obawiam się, że mimo ieco lepszych zasięgów", przy dużym wietrze, to ta sonda może spowodować porwanie operatora przez prąd powietrza :)
Małe sondy w stylu BM800 i mniejsze na militarkę (nawet kolorową) należy z definicji wykreślić w takich zastosowaniach
5900/6000 (wolę 5900) z BM950 to bardzo dobry detektor. Mało tego, w poszukiwaniu kolorowej drobnicy też jest bardzo fajny.

Summa summarum uważam, że dla kogoś, kto dużo biegał z analogiem i nie lubi detektorów cyfrowych to najlepszy wybór.

Pozdroofki

IdeL
Napisano
Panowie, serdeczne dzięki za Wasze rady!
Myślę, ze spróbuję tego Whitesa 5900, z cewka BM950.
Czy w takiej sytuacji warto kupować kilkuletnia uzywke, czy lepiej od razu nówkę?
Napisano
Sondę najlepiej nową. Wykrywacz niekoniecznie, aczkolwiek dobrze by było - nie wiadomo, co poprzedni właściciel(e) z nim kombinował(li). O ile tylko pamiętam - a nie wiem czy dobrze, bo typów tych starutkich Whitesów przeszło mi przez warsztat dużo - zasilanie w tym wykrywaczu - oryginalnie - to baterie R14 (czyli takie większe jak R6, ale mniejsze jak R20). Teraz takich baterii ciężko dostać w pierwszym lepszym sklepie. Dlatego trzeba też od razu wyposażyć się w odpowiednie akumulatorki i ładowarkę. No chyba, że przeróbka na inne zasilanie.

K.
Napisano
Cos w tym twierdzeniu zapewne jest;)

Przeróbkami to wole się nie zajmować (nie moja branża).

A co do baterii to chyba jeszcze tak źle nie jest:

http://www.nokaut.pl/szukaj/bateria-r14.html
Napisano
Nie mówię, że jest źle. W internecie jasne, że jest wszystko. Chodzi tylko o to, ile można z niego ciągnąć? :) A jak wydarzy się sytuacja, że akurat będziesz potrzebował baterii, a tu tylko internet? :) Dlatego też czasami lepiej, aby takie znajdowały się w okolicznych sklepach, kioskach... u mnie niestety akurat taki typ najbliżej 15 kilosów :D Nie wiem jak tam u Ciebie, ale myślę, że lepiej...
Napisano
kindzal - white's 5900 nie jest już produkowany, także zostaje tylko używka. Poluj na 5900 z przystawką mistrza Mranda. Sam mam takiego i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o zasilanie to najlepiej kupić akumulatorki, W Lidlu czasami się pojawiają - firmy Tronic. Jak za tą cenę to rewelka.
Pozdr
Napisano
Krychus, zalezy gdzie akura przebywam bo w Holandii daleko niemam do sklepu, ale w Polsce pare kilometrow bedzie:)
Trzeba bedzie nosic zapasowy zestawik ze soba.

A jak wyglada taka przystawka od Mranda, bo pierwszy raz slysze o takiej kombinacji?
Napisano
Teoretycznie nie powinno wrzucać się linków do aukcji... ale... Na pierwszy rzut oka wygląda dobrze. Cewka nie uszkodzona. Ale kabel ten chudy, o ile dobrze widzę, a jak gość składał go wiele razy potem mogą pojawić się też problemy. Dziwny jakby pasek izolacji przy zasobniku baterii? Czy to jakieś takie złudzenie mam?

Co do tej ciekawostki - jestem ciekaw, ile coś takiego kosztuje, bo znam bardzo dobrze ten układ :)

K.
Napisano
Oczywiście, że jestem. Ale nie wykonuję z reguły dla nikogo nieznajomego nic, po drugie pan Mrand mógłby się nieco obrazić. Dlatego proszę nie pisać mi na PW o takich rzeczach, bo i tak nie wykonam. Z tego co, się orientuję, jest coś takiego wrzucone w sieci, lecz podobno niepełne... przytoczę tylko króciutki opis, nic więcej nie udostępnię.

Przystawka Mranda jest bardzo prostą modyfikacją na tanim, bo średnio za 80 groszy, oraz bardzo popularnym scalaku LM339. Z grubsza mówiąc, by zrozumiał to każdy, kto się nawet elektroniką nie interesuje, jest to układ komparatora, który porównuje wejściowe sygnały i przepuszcza je względem jakiejś następnej stałej, np. tej, którą można z detektora wyciągnąć, jako - przyjmijmy - sygnał o danej, niezmiennej wartości. Na podstawie różnic z sygnału wejściowego oraz tego z wykrywacza układ ten jest w stanie zatem podzielić dane sygnały wejściowe na grupy, aby później przekazać je dalej, jako już odrębne, odseparowane swoiste dane", które niosą ze sobą informacje o danej wysokości dźwięku czy sile sygnału. Jak zapewne zauważyliście, tych sygnałów w tamtej przystawce jest zaledwie 4, bo tylko taką ilością bramek dysponuje kość 339 (możecie sobie ściągnąć kartę katalogową lub schemat aplikacyjny i sprawdzić, ile jest rójkącików" na rysunku układu) i analogicznie tyle też informacji otrzymujemy.

Teoretycznie jeśli ktoś załapał", o czym tu mówię (choć wiem, że nie jestem zbyt dobry w tłumaczeniu) powinien od razu skojarzyć działanie takiego układu. Elektronikom amatorom pozostawiam więc dalszą drogę w działaniu i kreatywności.

K.
Napisano
Nieźle się uśmiałem czytając ten post. Krychus nie powtarzaj bzdur po tym nawiedzonym, litwinie KT315 z forum Geotechu. On dalej nie wie o co chodzi. Przystawka MultiTone w wersji 3.0 ma oprócz identyfikacji tonowej wprowadza znaczne przyspieszenie (włączane na życzenie) układu Recovery Speed co pozwala odróżniać i identyfikować bardzo blisko położone obiekty. Ilość tonów wynika z ich rozłożenia w oktawach muzycznych aby każdy mógł je bez problemów odróżniać. Konstrukcja nie jest tak prosta jak się wydaje KT315 ale i nie jest też przesadnie skomlikowana. Liczy się pomysł i umiejętność łączenia dostępnych sygnałów. Na spodzie płytki jest jeszcze sporo różnych elementów (bez zniszczenia układu niewidocznych). Do płytki przychodzi i wychodzi dziewięć sygnałów. Czy to mało, czy dużo?
Ideę MultiTonu podsunął mi dosyć dawno Wiliam Lahr (legenda, wieloletni współpracownik firmy Whites) z którym od kilkunastu lat łączą mnie przyjacielskie stosunki. Pierwszą przystawkę zrobiłem dla siebie. Następnie dłuższy czas modyfikowałem i użytkowałem w moim ulubionym W5900. Potem zechcieli koledzy, potem koledzy kolegów itd. i komu to może przeszkadzać? Tak się wzbogaciłem na tym przedsięwzięciu, że wprost pieniędzy nie mogę się do dziś doliczyć. Poważnie :) Pozdrawiam
mrand
Napisano
Montowali, montowali. Z tzw. kitu czyli zestawu z instrukcją. Najbardziej egzotycznym miejscem gdzie dotąd trafiła moja przystawka MultiTone jest Peru.
Mrand
Napisano
Ej, zaraz zaraz - gdzie napisałem, że montowałem takie płytki? Napisałem tylko, że jestem w stanie taką wykonać. I niekoniecznie taką samą, jak wykonał Mrand. Przystawkę, Mrandzie, (Twoją) widziałem - i od strony druku" i elementów (choć płytka dwustronna to właściwie i od strony druku i druku) - i mimo tego, że nie umiem w taki sposób wytłumaczyć, aby wszyscy dobrze i idealnie zrozumieli (bo tu trzeba by było zagłębić się do postaw - przede wszystkim nauki czytania schematów, którego tu i tak nie ma <polecam Jak czytać schematy radiowe" Czesława Klimczewskiego>, działania każdego z podzespołów, i tak dalej. I dlatego posłużyłem się właściwie tępym, ale chyba w miarę zrozumiałym opisem rodem od chłopaków Geotechu? Czyżby dalej był niezrozumiały? Nie wiem... trudno. Inaczej nie potrafię.

A tak między nami... diody SMD w przystawce oznaczone bodaj A7W to podwójne BAV99? ;)

Dzięki za odpowiedź i sukcesów życzę, K.
Napisano
kol. kindzal poczytaj na temat białasów a na przystawkę MULTI-TON raczej niema co liczyć a szkoda.
http://odkrywca.pl/whites-6000-di-pro-sl,684020.html#684020
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie