Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet ALEX.COPPEL SOLINGEN

TECHNIK123

Pytanie

Napisano

Witam.

Dostałem nie dawno od babci bagnet jak mniemam firmy ALEX.COPPEL solingen".
Bardzo bym prosił o jego identyfikację (z którego jest roku itp.).
Ustaliłem, że był malowany, a ostrze jest jak nowe.
Na kilnndze jest drewniana nakładka.

Mam też pytanie czy to wartościowy przedmiot czy po prostu zwykły nóż tyle że stary i nie ma on żadnej wartości?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Bartek.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ALEX.COPPEL to Alexander Coppel czyli imię i nazwisko właściciela fabryki, założonej w 1821r. Po jego śmierci fabryka oczywiście dalej funkcjonowała, produkując mnóstwo rzeczy (szable, bagnety, nawet części do rowerów!). Fabryka działała aż do lat 50-tych XX wieku, nie wiem w sumie czy jeszcze istnieje.

Solingen - to takie miasto w Niemczech, bardzo znane z doskonałej jakości stali używanej tam do produkcji noży już od czasów średniowiecznych. Nic zatem dziwnego że w tym mieście było sporo fabryk produkujących broń białą i stąd sie en napis" powtarza.

Z tym drapaniem to daj se spokój, razem ze zdrapaną farba zdrapałeś sporą powierzchnię oryginalnego drewna. Farbę z drewna usuwa się chemicznie np. scansolem. Przypuszczam że rychło opylisz ten bagnet więc lepiej zostaw go jak jest.

N.7.37.R.2.B.4 - ??
Napisano
według mnie tam pisze
N.Z.37.R.2.B.47

Napewno nie sprzedam go nikomu. Jestem bardzo sentymentalny a to krąży w mojej rodzinie już od prapraprapradziadka jak opowiedziała mi babcia.

Chciałem go po prostu tak odnowić aby był jak fabryczny.
Napisano
Proszę fotki wyżej.

A czy odrestaurowanie tego bagnetu może zwiększyć jego wartość (jak napisałem wcześniej cały był pomalowany na czarno przez pra przodków :D )???

Czy ktoś mógłby mi też wysłać zdjęcia tego bagnetu jak wygląda w oryginale?
Napisano
witam,
nic tam nie zdrapuj... a restaurowanie zostaw ludziom ktorzy sie na tym znaja..... szkoda byloby zmarnowac ten bagnecik ....
Wpisz w google SG 98/05"
Pzdr
Napisano
ten nr to nie nr seryjny tylko bicia pułkowe oznaczają w jakiej konkretnie jednostce służył. Na tym bagnecie bicia pulkowe zdarzają się dość rzadko a w tym przypadku są zgodne na pochwie i bagnecie co dodatkowo zwiększa jego wartość kolekcjonerską. z usuwaniem farby musisz bardzo uważać bo możesz znacznie obniżyć jego wartość poprzez nieumiejętne usunięcie tej farby szczególnie z drewnianych okładzin.jak masz zamiar się go pozbyć to najlepiej w takim stanie jak jest teraz. po odbiorze wojskowym na grzbiecie ostrza W"pod nią 17 znaczy że twój bagnet pochodzi z 1917 roku.
Napisano

Witam.

Dostałem nie dawno od babci bagnet jak mniemam firmy ALEX.COPPEL solingen".
Bardzo bym prosił o jego identyfikację (z którego jest roku itp.).
Ustaliłem, że był malowany, a ostrze jest jak nowe.
Na kilnndze jest drewniana nakładka.

Mam też pytanie czy to wartościowy przedmiot czy po prostu zwykły nóż tyle że stary i nie ma on żadnej wartości?

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Bartek.

Napisano
Nie akurat papierem ściernym go nie czyściłem, a w domu wszystkie siekiery są tak ostre że można się nimi golić więc nawet gdybym okładkę czyścił siekierą to wyglądałaby lepiej niż czyszczona większością noży.
Napisano
bicia pułkowe na liściu wcale nie są rzadkie ,tyle tylko że te są wyjątkowo trudne do rozszyfrowania ,bicia tego bagnetu nie mają nic wspólnego z Polską !!!
http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1898-05na.pdf
tak powinien wyglądać
szukamy bić pułkowych sam jestem ciekaw
Napisano
tzw liść" s98/5
datę masz na klindze z góry jest rok odbioru
wartość ok 250-350 zależy od napalenia gośćia
pieniądze nie wielkie zostaw sobie na pamiątkę chyba, że się nie interesujesz tym
Napisano
literka W na klindze nad rokiem odbioru oznacza tego pana http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_II_Hohenzollern
więcej się powiedzieć nie da chyba, że ma pułkowe bicia na lejcu
Napisano
Całkiem fajny liściak", bagnet używany przez Niemców w I wojnie swiatowej (to taka skromna informacja dla wlasciciela) a tazke sporadycznie w trakcie II wojny.
Wyglada na to że na jelcu i na pochwie sąbicia pulkowe, mozesz dac zdjecia wszystkich sygnatur jakie sa na bagnecie i pochwie?
Napisano
kawałek okładzin już zje***e ale ok jak mówi torba bicia półkowe, nie są rzadkie ale to zależy jakie i nie koniecznie muszą być na pochwie
To N może odpowiadać policji Bayernu służbie komunikacyjnej ale wątpię...
Napisano
A czy można jakoś rozszyfrować z jakiej jednostki pochodził ten bagnet?? A chociaż czy da się powiedzieć gdzie ten bagnet służył (w policji, wojsku itp.)???

I czym właściwie jest napis na ostrzu ALEX.COPPEL SOLINGEN"??
Na innych bagnetach które znalazłem w internecie jest inny napis ale powtarza się SOLINGEN" na jeszcze innych bagnetach jest kompletnie inny napis. Więc co to może być??
Napisano
alexcoppel to nazwa wytwórcy bagnetu - bardzo popularna
bicia połkowe da się rozszyfrować - trzeba zajrzeć do literatury

https://www.google.pl/search?q=alex+coppel+98/05&hl=pl&client=firefox-a&hs=oT2&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnso&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=d98xUI27F4zJswbahoGwBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1008&bih=595
Napisano
na okładzinie widać bezsprzecznie że po narzędziu do zdrapywania farby została dość spora rysa na okładzinie. i została zdrapana zewnętrzna pociemniała warstwa okładziny- to wszystko się liczy i wplywa na wartość kolekcjonerską przedmiotu
Napisano
Mi ta literatura nie wiele mówi :D

Wiem też że nikomu nie będzie się chciało za mnie szukać.

Gdyby ktoś miał podejrzenie w jakiej formacji mógł słóżyć czy to w wojsku czy policji to prosiłbym o info

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie