Skocz do zawartości

Nakładka herb Powstania Styczniowego srebro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega myślał, że to nakładka na guzik. Być może. Ale poprosiłem o zdjęcia, bo otok jest zdobny nie jak na guzikach. Całość jest ze srebra. Piekna rzecz. Proszę o ID.

Napisano
witam mnie to wyglada bardziej na część broszki biżuterii patriotycznej właśnie z tego okresu ja osobiście trafiłem dwa razy ale wszystkie różnią się wykoniem ponieważ są to zamówienia prywatne więc trudno będzie trafić kilka identycznych sztuk już nie wspomnę że rzadko spotykane są te przedmioty oraz bardzo cenne pod względem historycznym więc moje gratulacje:-)
Napisano
Dziękuję. Przekażę Koledze, bo to akurat nie wpadło do mojej kolekcji.

Zastanawia mnie tylko ta wstęga pod. No nie jest to tylko herb. Na tej wstędze są jakieś napisy. Może lupa albo dobre makro i koledze uda się rozczytać. Dam znać.

Dzięki za ID.
Napisano
określenie czy przedmiot ten pochodzi z okresu samego powstania czy z czasów popowstaniowych aż do końca XIXw( kiedy tego typu symbolika była popularna ) zapewne jest dosyć trudne ? a może jednak możliwe ?
Napisano
Piękna pamiątka z okresu Powstania Styczniowego. Moim zdaniem okres kilku lat poprzedzających wybuch powstania i czas powstania. Po upadku powstania dominowały już inne motywy. Po upadku powstania paradowanie z taką broszką było ryzykowne. Groziło więzieniem,a nawet zsyłką na Sybir. Prawdopodobnie hasło na wstędze brzmi Boże zbaw Polskę".
Jaka jest wielkość przedmiotu? Raczej nie jest to guzik tylko przypinka lub broszka.
Gratuluję znalazcy i pozdrawiam
Napisano
Przyszło mi na myśl, że to mogła być przypinka do kokardy na powstańczą rogatywkę. W związku z tym, że wykonana jest ze srebra można przypuszczać, że właściciel był człowiekiem zamożnym, możliwe że oficerem.
Pozdrawiam
Napisano
Ten śliczny herb należy datować od września 1961 roku do upadku Powstania.

Herb Rzeczpospolitej ( Orzeł Biały i Litewska Pogoń ) został rozbudowany o trzecie pole (Archanioł Rusi )we wrześniu 1861 roku na Warszawskiej naradzie działaczy narodowych.

Bez wymiarów trudno o dobre id. może to być np:plakietka z pierścienia,spinka do mankietu,część broszki,breloczek,pół medalionu itp.

Hasła występujące na wstęgach to najczęściej :

-BOŻE ZBAW POLSKĘ
-JEDNOŚĆ STANOWI SIŁĘ
-BÓG Z NAMI
-W JEDNOŚCI SIŁA
Napisano

Witam.
Być może jest to fragment tzw. sekretnika( w formie broszki lub zawieszki,gdzie tylną część stanowiło szkiełko), w którym umieszczano zdjęcie,kosmyk włosów lub inny miniaturowy drobiazg.
Może to być też fragment pierścienia z tzw. skrytką. Wewnątrz tajemniczego schowka umieszczany był srebrny medalion z Orłem i Pogonią.

Co do datowania, to Wanda Bigoszewka w książce Polska biżuteria patriotyczna" pisze,że tego typu biżuteria ( a więc srebrna - ogata" - związana z Powstaniem styczniowym wytwarzana była dopiero pod koniec wieku. Wcześniej były to formy tzw. czarnej biżuterii. Wykonana była z tanich materiałów (oryginalna biżuteria w wielu przypadkach została przekazana na rzecz powstańców), jak na przykład z patynowanego na czarno żelaza.
Zacytuję też fragment pewnego artykułu :
Pod koniec XIX w. i w początkach następnego stulecia biżuteria nie nosiła już cech żałobnych, lecz coraz częściej nabierała charakteru narodowego, tematyką i dekoracją sięgając do sprawdzonych już wzorów. W tym czasie organizowano rocznice manifestacji lutowych i kwietniowej (1861 r.), powstań narodowych, śmierci wielkich Polaków. Z tego okresu pochodzą brosze i medale z napisem "Boże zbaw Polskę oraz datą np. "1863-1893, bogato dekorowane zdobną trójdzielną tarczą z herbem Polski, Litwy i Rusi."

Moja zawieszka jest tego przykładem ( wcześniej również sądziłem że jest z okresu powstania).
Pozdrawiam.

Napisano

Do tematu.

Fotka i opis z książki PAMIĄTKI POWSTAŃ NARODOWYCH" autor Grażyna Kieniewiczowa .

poz 143.

Pierścionek z podwójnego ,skręconego drutu ,z tarczą trójdzielną,na której pod koroną herby Korony,Litwy i Rusi.
Srebro,fi 18 mm.
MHW 148/Ph

Pierścionki z trójdzielną tarczą herbową typowe były dla biżuterii z okresu powstania 1863r.,natomiast forma kompozycyjna ukształtowana została w okresie przedpowstaniowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie